Κοινό μέτωπο με τη Γαλλία υπέρ της περαιτέρω χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ταυτόχρονα εναντίωση στην... πολιτική γεωπολιτικής πρωτοκαθεδρίας στη Μεσόγειο που προωθεί ο Μακρόν.
Τα παραπάνω συνοψίζουν το στίγμα των ευρωπαϊκών ισορροπιών της Μαδρίτης και της Ρώμης.
Στη σκληρή και παρατεταμένη διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης οι κυβερνήσεις Κόντε και Σάντσες δέχτηκαν με μεγάλη δυσφορία τις υποχωρήσεις από την αρχική πρόταση Μέρκελ-Μακρόν που επέβαλε η υπό την ηγεσία της Ολλανδίας ομάδα των «φειδωλών» του Βορρά.
Πριν όμως στεγνώσει το μελάνι του συμβιβασμού για το Ταμείο Ανάκαμψης Ιταλία και Ισπανία άδειασαν στην κυριολεξία τον Μακρόν στην προσπάθειά του να συμπαρασύρει την Ε.Ε. σε μια πολιτική πυγμής απέναντι στον Ερντογάν.
Ετσι, η γερμανική προεδρία προώθησε μια πολιτική κατευνασμού και διαλόγου με την Τουρκία και ο Μακρόν προχώρησε σε τακτική αναδίπλωση με προτροπές υπέρ μιας συνολικής διαπραγμάτευσης.
Ισπανία και Ιταλία εξάλλου είχαν συμπλεύσει το 2007 με τη Μέρκελ στο βραχυκύκλωμα στην αρχή και στον τορπιλισμό στη συνέχεια της πρότασης Σαρκοζί για Μεσογειακή Ενωση.
Ρώμη και Μαδρίτη διεκδικούν ρόλο περιφερειακής δύναμης στη Μεσόγειο, μια γραμμή πλεύσης που τις φέρνει σε αντιπαράθεση με το Παρίσι και σε δυναμική προσέγγισης με την Αγκυρα.
Στα μέσα του 19ου αιώνα η Γαλλία του Λουδοβίκου Βοναπάρτη επένδυσε στην ενοποίηση της Ιταλίας με την πεποίθηση ότι έτσι θα κατοχύρωνε έναν σταθερό σύμμαχο στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Η διάψευση ήρθε ισχυρή μία δεκαετία μετά την ολοκλήρωση της ιταλικής ενοποίησης το 1870, όταν η Ιταλία μαζί με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία συνέπηξαν την Τριπλή Συμμαχία που τερματίστηκε το 1915, όταν η Ρώμη εισήλθε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με το αντίπαλο στρατόπεδο.
Ιταλία και Ισπανία εκτιμούν ότι η μεσογειακή δραστηριοποίηση της Τουρκίας του Ερντογάν διευρύνει τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών τους.
Εκτός της δυσφορίας που προκαλεί στην Ιταλία και την Ισπανία το στρατηγικό προβάδισμα της Γαλλίας, που είναι πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπάρχει και η διαχρονική καχυποψία ότι το Παρίσι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβιβαστεί με το Βερολίνο σε βάρος του Νότου...
Γιώργος Καπόπουλος
Πηγή:efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου