8.9.20

Άρον άρον...

Μέχρι και τρεις φορές πάνω πληρώνουν τα εισιτήρια οι Βρετανοί για να φύγουν από τα «κόκκινα» νησιά...

«Αγώνα δρόμου» θυμίζουν οι επόμενες ώρες για τους δεκάδες χιλιάδες Βρετανούς που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά τα οποία προστέθηκαν στην «κόκκινη λίστα» της βρετανικής κυβέρνησης, αφού αν δεν προλάβουν να επιστρέψουν έγκαιρα στην χώρα τους μέχρι τις 4 τα...
ξημερώματα της Τετάρτης θα πρέπει να παραμείνουν για 14 ημέρες σε καραντίνα.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Βρετανού υπουργού Μεταφορών Γκραντ Σαπς για τη συμπερίληψη επτά ελληνικών νησιών στην «κόκκινη λίστα» που επιβάλλει αυτοαπομόνωση δύο εβδομάδων στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτά αφορά περί τους 60.000 τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Daily Mail. 

Οι Βρετανοί που βρίσκονται σε Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθο, σε μερικές ώρες δεν θα εξαιρούνται πλέον από την υποχρέωση να μπουν σε καραντίνα επιστρέφοντας σπίτι. Κι αυτό φυσικά τους ωθεί να ψάχνουν μετά μανίας εναλλακτικούς τρόπους να επιστρέψουν νωρίτερα, ώστε να μη χρειαστεί να «παγώσουν» τις υποχρεώσεις τους για 14 ολόκληρες μέρες.

Σύμφωνα με τη βρετανικές εφημερίδα, η αιφνιδιαστική απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει παροξυσμό τους τουρίστες των επτά νησιών, που αναζητούν εναγωνίως πτήσεις επιστροφής στην πατρίδα πριν την εκπνοή της προθεσμίας. Πολλοί μάλιστα αναφέρουν τεράστιες αυξήσεις στις τιμές και εξαναγκάζονται να πληρώσουν ακόμα τα... τριπλάσια χρήματα απ' ό,τι σχεδίαζαν. Ορισμένοι από αυτούς τους πολίτες μίλησαν στην εφημερίδα, εκφράζοντας αγανάκτηση για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και τα προβλήματα που τους προκάλεσε.

Ανάμεσα σε εκείνους που προλαβαίνουν στο τσακ (εκτός απροόπτου) την προθεσμία είναι η λογίστρια 46χρονη Τζούλι Φριου, που βρίσκεται στην Κρήτη εδώ και δύο εβδομάδες με τον σύντροφό της και τα τρία παιδιά της, και ταξιδεύει τα ξημερώματα με προορισμό το Μπερμιγχαμ. Αν και θεωρητικά προλαβαίνει την προθεσμία, ανησυχεί ότι η παραμικρή καθυστέρηση στην πτήσηπου θα επηρεάσει την ώρα άφιξης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή των σχεδίων ολόκληρης της οικογένειας για δύο εβδομάδες. «Οι επόμενες ώρες θα είναι γεμάτες αγωνίας για εμάς», είπε στην MailOnline η γυναίκα, που σίγουρα περίμενε μια καλύτερη και πιο ήρεμη κατάληξη για τις διακοπές της.

Η 46χρονης εξέφρασε αγανάκτηση για την κυβέρνηση της χώρας της, που δείχνει «να μην ξέρει τι κάνει». «Δεν το καταλαβαίνω. Η κατάσταση εδώ μου φαίνεται πιο ασφαλής από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πολύ ήσυχα, ο κόσμος στις παραλίες είναι ελάχιστος, το προσωπικό στις επιχειρήσεις φορά πάντα μάσκα και υπάρχει αντισηπτικό σε κάθε τραπέζι. Δεν πρόκειται για ένα νησί με άγρια πάρτι, όλα εδώ κλείνουν τα μεσάνυχτα και νομίζω ότι σημειώνονται μόλις 1-2 κρούσματα τη μέρα τις τελευταίες εβδομάδες, συγκριτικά με τα χιλιάδες δικά μας. Δεν ανησυχούσαμε καθόλου για τις διακοπές μας εδώ».

«Η κυβέρνηση δείχνει να μην ξέρει τι κάνει, παραθέτουν διαφορετικούς αριθμούς και είναι σαν να παίζουν ρώσικη ρουλέτα», προσθέτει, εξηγώντας ότι με τον σύντροφό τους τήρησαν όλους τους κανόνες κατά τη διάρκεια του lockdown και τώρα αισθάνονται σαν να τιμωρούνται.

Η 24χρονη Μπεθ Μέιμπουρι, από το Λιντς, πιστεύει επίσης ότι η κατάσταση στην Κρήτη είναι πιο ασφαλής από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Εδώ αισθανόμαστε 100% πιο ασφαλείς από το Λιντς. Όλοι οι υπάλληλοι φορούν μάσκα και υπάρχει πολύ λιγότερος συγχρωτισμός. Τα μπαρ είναι πολύ πιο ήσυχα και το ξενοδοχείο λειουργούσε με τη μισή πληρότητα, έτσι υπήρχε άφθονος χώρος στην πισίνα/παραλία», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι στην πόλη καταγωγής της πολλοί άνθρωποι αγνοούν πλήρως τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και προστασίας από τον ιό.

Η συγγραφέας Φιόνα Πέριν, που επισκέφθηκε στο νησί για να γιορτάσει τη 10 επέτειο του γάμου της, αναγκάστηκε να επισπεύσει το τέλος των διακοπών της και να κλείσει νωρίτερα πτήση, πληρώνοντας τα τριπλάσια χρήματα. 

«Ήταν σοκαριστικό να βλέπεις τις τιμές να εκτοξεύονται μπροστά στα μάτια σου. Πετάχτηκα μια στιγμή να πάρω την πιστωτική μου κάρτα και μέχρι να επιστρέψω η τιμή είχε αυξηθεί κι άλλο, ήταν απίστευτο...» λέει η Βρετανίδα που αυτήν την περίοδο ανακαινίζει το σπίτι της και έχει προγραμματισμένες πολλές εργασίες. «Ευτυχώς στην περίπτωσή μας οι επιπτώσεις δεν είναι τόσο σοβαρές, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα πρέπει να χάσουν μεροκάματα δύο εβδομάδων εξαιτίας αυτής της εξέλιξης», σημειώνει...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: