Γιώργος Βαρεμένος
Αν το καλοσκεφτείς, το μεγαλύτερο θύμα της πανδημίας ήταν ο Μωυσής. Μία βιβλική μορφή, της οποίας οι θαυματουργές ικανότητες παρέμειναν άφθαρτες ανά τους αιώνες, κατέληξε μια γελοιογραφία στο πρόσωπο ενός επιγόνου, στα πλαίσια μιας παραπαίουσας ελληνικής κληρονομικής δημοκρατίας.
Ένας μεγάλος περίπατος στην... Παλαιά Διαθήκη ήταν, που βγήκε και δεν βγήκε. Βγήκε στην πρώτη φάση και στην δεύτερη προσπάθησε ένα ολόκληρο σύστημα να κρύψει τον Μωυσή από τα φώτα της δημοσιότητας ως υπαίτιο των συνεπειών της πανδημίας.
Επειδή όμως δεν υπάρχει τομέας που να έχει να επιδείξει κάποια επιτυχία (οικονομία, εθνικά θέματα) και επειδή η ιστορία πάει να επαναληφθεί, μετά την φάρσα, αυτή τη φορά ως τραγωδία και να αποκαλυφθεί η γελοιογραφία, αναδύθηκε πάλι στον αφρό των διαγγελμάτων, αφού όμως προηγήθηκε νομοθετικά η αναγγελία νέας λίστας Πέτσα. Αυτά πάνε μαζί και νομίζουν ότι μπορούν να τα επαναλαμβάνουν αενάως ως ένα colpo grosso. Απευθύνθηκε λοιπόν στους «αγαπητούς συμπολίτες» (έτσι πρέπει να αισθάνεται επικοινωνιακά ένας πρίγκηψ απέναντι στην πλέμπα), για να τους πληροφορήσει ότι η κυβέρνησή του δίνει μάχες σε όλα τα μέτωπα. Τα αποτελέσματα των μαχών στο Αιγαίο δεν θέλουμε να τα περιγράψουμε τώρα. Θα έρθει καιρός που θα αποκαλυφθούν. Ως προς την οικονομία, τα συντρίμμια του πολέμου δεν χρειάζονται περιγραφή διότι είναι όντως απερίγραπτα.
Πριν τη δεύτερη φάση της πανδημίας αρνήθηκε ν’ ακούσει οποιαδήποτε προειδοποίηση ή να υιοθετήσει προτάσεις για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εν προκειμένω υπάρχει κάτι πιό επικίνδυνο από τον κορωνοïό. Είναι μια βαρειάς μορφής αλλεργία απέναντι σε κάθε έννοια δημοσίου: Άρνησή του μέχρι θανάτου (των άλλων…).
Όταν επιδεινώθηκε η κατάσταση, με απλές διοικητικές πράξεις ανακηρύσσουν νοσοκομεία αναφοράς Covid19, χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων. Με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, της Νίκαιας, του Αγρινίου κ.α. να επισημαίνουν τον κίνδυνο κατάρρευσης, όχι μόνο της αποτελεσματικότητας για την αντιμετώπιση του κορωνοΐού αλλά και της περίθαλψης άλλων βαρέως νοσούντων. Να εξελιχθεί δηλ. μια διπλή τραγωδία, έστω κι αν πιθανή αύξηση των απωλειών από άλλα βαρειά νοσήματα δεν δημοσιοποιείται σε αντίστοιχους με τα θύματα του κορωνοΐού στατιστικούς καταλόγους.
Πριν ο Κ. Μητσοτάκης επανακάμψει στα διαγγέλματα, αυτή τη φορά με το ύφος Μωυσή της διπλανής πόρτας προς τους αγαπητούς συμπολίτες, είχε προηγηθεί μια άλλη προσπάθειά του: Να αποδώσει τον χαρακτηρισμό του «ψεκασμένου» σε κάθε κριτική φωνή και σε κάθε πρόταση για την αντιμετώπιση μιας πιθανής επικείμενης τραγωδίας.
‘Ώσπου ήρθε η Αποκάλυψη της θείας μετάληψης του Γ. Κουμουτσάκου μπροστά στα φώτα της κάμερας και, λίγες μέρες αργότερα, το χέρι του ιερέα, το οποίο δεν θα αφήσει από τα χείλη του ο κ. Χαρδαλιάς μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ποιος ψεκάζει λοιπόν ποιόν; Μήπως αυτοί που δεν φοβούνται την εικόνα του Χριστού να πετάει τους Φαρισαίους κλωτσηδόν απ’ τον Ναό;
Ο καθηγητής Συνολάκης, ο οποίος θα εκκένωνε το Μάτι σε λίγα λεπτά, πήγε ακόμη πιό πέρα κι από τη θρησκεία, κινούμενος στα χωράφια της πρόληψης, όταν απέδωσε την τραγωδία της Καρδίτσας στην κακιά ώρα, η οποία στο Μάτι δεν ήταν τόσο κακιά, αφού ήταν κατάλληλη για άγρια πολιτική εκμετάλλευση.
Σε αντίθεση με το Μάτι, στην Καρδίτσα έφταιγε το κακό μάτι, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και το ξεμάτιασμα. Στο διάγγελμά του ο Κ. Μητσοτάκης, για να επανέλθουμε από ‘κεί που ξεκινήσαμε, ήταν ξεκάθαρος: αυτοπροστασία ή καραντίνα. Δηλαδή αν πάμε σε καραντίνα, θα φταίτε εσείς κι όχι εγώ που δεν έκανα τίποτε στο μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης φάσης.
Επειδή δεν φοράτε μάσκα, επειδή είστε νέοι, επειδή είστε καταληψίες, επειδή δεν πλένετε τα χέρια σας. Εγώ φρόντισα για το ξέπλυμα (με τις λίστες).
ΥΓ1: Αυτό που ενέσκηψε στο πριγκηπάτο δεν είναι, όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης, κάμπια αλλά ακρίδα.
ΥΓ2: Στην Αιτωλοακαρνανία ενέσκηψε και επιδρομή από υπερμεγέθεις αρουραίους που καταστρέφουν τις καλλιέργειες πριν και μετά τον «Ιανό». Αφού δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο ο γουρλής Κ. Μητσοτάκης για το λαό, ας δώσει στο επόμενο διάγγελμα 6 νούμερα του Τζόκερ.
ΥΓ3: Εμείς φταίμε για όλα. Εμείς, δηλ. όλοι οι υπόλοιποι. Ρε ‘σεις, μήπως κατά βάθος έχει «δίκηο» ο Μητσοτάκης;
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου