2.9.20

Γαλλική επαναφορά...

Η Γαλλία ποτέ δεν χώνεψε την εκδίωξη της από τον Λίβανο και τη Συρία την άνοιξη του 1941 από τη Βρετανία με πρόσχημα τον...
κίνδυνο προώθησης γερμανικών δυνάμεων.

Το φθινόπωρο του 1956 το Παρίσι πρωτοστάτησε στην αγγλο-γαλλική εισβολή στο Σουέζ, που εξελίχθηκε σε φιάσκο όταν οι ΗΠΑ άφησαν τη Γαλλία και τη Βρετανία ακάλυπτες απέναντι στο τελεσίγραφο της Μόσχας.

Το καλοκαίρι του 1982 η Γαλλία του Μιτεράν συμμετείχε στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στον Λίβανο στο πλευρό των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιταλίας και στην ουσία του Ισραήλ, οι δυνάμεις του οποίου είχαν φτάσει στη Βηρυτό.

Η παρέμβαση των τεσσάρων δυτικών δυνάμεων εξελίχθηκε σε φιάσκο με τις στρατιωτικές τους δυνάμεις να αποσύρονται κακήν κακώς από τον Λίβανο τους πρώτους μήνες του 1984.

Σήμερα, αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, η Γαλλία δηλώνει παρούσα σε όλα τα μέτωπα και τις εστίες έντασης της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την παραπάνω περιοχή συν τη νοτιοδυτική Ασία δημιούργησε ένα γεωπολιτικό κενό, το οποίο έσπευσαν να καλύψουν κατά κύριο λόγο η Ρωσία και με τη ρητή ή σιωπηρή ανοχή της η Τουρκία από τη Συρία μέχρι και τη Λιβύη.

Το παραπάνω σκηνικό απεικονίζει ήδη μια συνολική σύγκρουση συμφερόντων Γαλλίας-Τουρκίας με το Παρίσι να μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του διαρκώς διευρυνόμενου μετώπου δυσαρεστημένων από την αποσταθεροποιητική πολιτική της Αγκυρας.

Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πυρηνική δύναμη με τις ισχυρότερες στρατιωτικές συμβατικές δυνάμεις στην Ε.Ε., η Γαλλία δεν μπορεί να προσυπογράψει την πολιτική κατευνασμού του Ερντογάν που προωθεί η Μέρκελ.

Το 1956 και το 1982 η Γαλλία οδηγήθηκε σε φιάσκο στη Μέση Ανατολή με λανθασμένες συμμαχίες και χωρίς περιφερειακά ερείσματα.

Σήμερα φιάσκο θα ήταν η απουσία της Γαλλίας, η αναντιστοιχία δηλαδή ρητορικής με την αποτρεπτική και παρεμβατική της αξιοπιστία σε περιοχές κρίσεων όπου διακυβεύονται ζωτικά γαλλικά και καλώς νοούμενα ευρωπαϊκά συμφέροντα...

Γιώργος Καπόπουλος

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: