Ιδιαίτερα βροχοφόρα φαίνεται να είναι η ατμοσφαιρική διαταραχή που συνδέεται με την κακοκαιρία «Ιανός», σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.
Σύμφωνα με τα...
προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και άλλα διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου αναμένεται να κινηθεί προς τη χώρα μας μεταφέροντας υγρές και ασταθείς αέριες μάζες.
Κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.
Δεν είναι ακόμα σαφές αν η κακοκαιρία θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Συναγερμός
Η επερχόμενη διαταραχή έχει σημάνει συναγερμό στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά να εφιστά την προσοχή του κόσμου για μέτρα αυτοπροστασίας.
Ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας. Η Κεφαλλονιά, η Ηλεία και η Μεσσηνία αναμένεται να χτυπηθούν πρώτες από τον Ιανό. Θα αντιμετωπίσουμε ένα σπάνιο ακραίο φαινόμενο, τον μεσογειακό κυκλώνα», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε στο φαινόμενο που είναι, όπως είπε, θύελλα και μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες, αλλά είναι πιο ασθενής. Όπως δήλωσε, το σχετικά σπάνιο φαινόμενο, το οποίο συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, δείχνει τάση να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Συστάσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την ένταση του μεσογειακού κυκλώνα παρεμφερή και πιθανώς ισχυρότερη από μια έντονη κακοκαιρία. Ως εκ τούτου, σημείωσε, αναμένονται αιφνίδιες πλημμύρες, τόσο σε αστικές όσο και σε παράκτιες περιοχές.
Επιπλέον, ενδέχεται να παρατηρηθούν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στην ύδρευση, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες, ενώ πιθανές είναι, όπως ανέφερε, πτώσεις δέντρων και στύλων ΔΕΗ, λόγω των θυελλωδών ανέμων που θα πνέουν. Συνέστησε πάντως ψυχραιμία.
Ο κ. Χαρδαλιάς προέτρεψε τους πολίτες, κυρίως των περιοχών που θα πληγούν πρώτες, να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις τρεις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου