17.9.20

Στο «κόκκινο» Αθήνα και Πειραιάς...

meth23Αυξάνεται η πίεση στις Εντατικές...

Επιβαρύνεται η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του κορωνοϊού και τα νέα περιστατικά λοίμωξης covid-19 που ο ιός προκαλεί, με τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για την...
αντοχή του συστήματος υγείας, ιδίως των κλινών ΜΕΘ. 

To τελευταίο 24ωρο 529 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, με τους 161 να χρειάζονται εντατική νοσηλεία σε ειδική μονάδα (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ).

Χθες, για τέταρτη ημέρα μέσα στην τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε υψηλός αριθμός κρουσμάτων, πάνω από 300. Ειδικότερα, χθες ο αριθμός των κρουσμάτων «έκλεισε» στα 312 και προχθές, Τρίτη, είχαν καταγραφεί 310. Άλλα 302 κρούσματα κορωνοϊού είχαν εντοπιστεί το περασμένο Σάββατο και 372 -αριθμός ρεκόρ που...ευτυχώς δεν έχει καταρριφθεί – επιβεβαιώθηκαν την περασμένη Πέμπτη. 

Στην Αττική δε, που βρίσκεται στο... αρνητικό βάθρο συγκεντρώνοντας επί εβδομάδες τον μεγαλύτερο αριθμό θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, καταγράφηκε χθες για τρίτη ημέρα μέσα στον Σεπτέμβριο πολύ υψηλός αριθμός κρουσμάτων. Από τα 284 εγχώρια κρούσματα τα 174 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 110 σε άλλες 24 περιοχές της χώρας.

Ανησυχητικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων περιείχε και η προχθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 197 θετικά κρούσματα. Υψηλός ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων και στις 11 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πηγές των αρμόδιων υπουργείων, ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων εντοπίζεται στους δήμους Αθήνας και Πειραιά. 

Το γεγονός ότι πρόκειται για περιοχές με πολύ μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού δυσχεραίνει την αναχαίτιση της επιδημίας, κάτι που εξηγεί το πλέγμα μέτρων υπό το οποίο θα βρίσκεται η Αττική μέχρι και το τέλος του μήνα.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε χαρακτηριστικά στην τελευταία ενημέρωση πως «τα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας». Από αυτήν την άποψη τα αστικά έχουν προφανώς ιδιαίτερη σημασία για τον περιορισμό της πανδημίας και την ελάττωση της υπερμετάδοσης στον πληθυσμό. 

Διψήφιο αριθμό κρουσμάτων «δίνει» σταθερά και η Περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης, παρότι το κύμα της επιδημίας βρίσκεται σε φάση υποχώρησης μετά τη λήψη των μέτρων τον περασμένο μήνα. Χθες στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 26 κρούσματα. Από 11 και 10 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Πέλλα και την Πιερία, αντίστοιχα, περιφερειακές ενότητες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και στις οποίες έχουν εντοπιστεί εστίες, συρροές κρουσμάτων.

Σταθερή «παρουσία» στην ημερήσια επιδημιολογική έκθεση έχουν επίσης οι περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης καθώς και το νησί της Λέσβου με μικρές συρροές είτε στους κατοίκους είτε στους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνταν στο Κέντρο της Μόριας.

Η πίεση στις Εντατικές

Το τελευταίο 24ωρο συνεχίστηκε η σταθερή εισαγωγή επιβαρυμένων ασθενών σε Μονάδες. Η συνεχής αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, ιδίως στο πιο κρίσιμο πεδίο του, σε εκείνο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς με covid-19. 

Ο χθεσινός απολογισμός ήταν 71 διασωληνωμένοι. Μέσα σε λίγες ώρες δηλαδή, από την ανακοίνωση των στοιχείων του ΕΟΔΥ όπου αναφέρονταν 67 διασωληνωμένοι, μέχρι τις βραδινές ώρες άλλοι 4 ασθενείς χρειάστηκε να διασωληνωθούν.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι κλίνες όλων των Μονάδων για ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού στην Αττική έχουν πληρότητα περίπου στο 70%.

Συγκεκριμένα, οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σε 930. Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές). Οι 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά).

Από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ του λεκανοπεδίου, έχουν διατεθεί 255 κλίνες για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές. Από τις 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, είναι κατειλημμένες οι 53 και 22 οι κενές (ποσοστό πληρότητας 70,5%).

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, με δεδομένη την αύξηση των εισαγωγών που παρατηρείται στα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Περιφέρεια, το υπουργείο δρομολογεί την αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Ανησυχούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Την έντονη ανησυχία τους διατυπώνουν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, τονίζοντας με ανακοίνωσή τους πως «η πραγματικότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται καθημερινά από τα νοσοκομεία όλης της χώρας». Για αυτόν τον λόγο ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως και με τον Πρωθυπουργό, «πριν να είναι αργά» όπως τονίζουν.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνει στην ανακοίνωσή του τη συνεχιζόμενη καθημερινή αύξηση στον απόλυτο αριθμό ασθενών βαρέως πασχόντων από COVID-19 λοίμωξη, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Η καθημερινή αύξηση κυμαίνεται από 2 έως 8 ασθενείς. Η ΟΕΝΓΕ τονίζει πως είναι αυτονόητο να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες, ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη της επιδημίας σε «κρίση Εντατικής Θεραπείας εξέλιξη που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, όπως είδαμε σε άλλες χώρες την περασμένη άνοιξη».

«Είναι τραγικό, τον 21ο αιώνα και σε συνθήκες ειρήνης το ηλικιακό triage 'δεν διασωληνώνουμε τους άνω των 80, των 70, των 60', ανάλογα με τις διαθεσιμότητες κλινών ΜΕΘ» αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, καταγγέλλοντας ότι «η ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ είναι στα χαρτιά και δεν γίνεται με πραγματικό μόνιμο υγειονομικό προσωπικό ούτε με την ανάγκη επίταξης άνευ όρων των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: