Λείπουν γιατροί και κλίνες ΜΕΘ, ενώ τα εκατομμύρια ρέουν από... δωρεές! Σχήμα οξύμωρο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί και την πρώτη υγειονομική δομή αναφοράς στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά οι γιατροί υποστηρίζουν ότι... αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και κρεβάτια.
Το ύψος των δωρεών μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος) ανήλθε στα 2.154.613,58 ευρώ και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό International Journal of Recent Scientific Research τον περασμένο Αύγουστο, κατευθύνθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (1.892.434), εξοπλισμό πρώτης ανάγκης, μέσα ατομικής προστασίας και «διάφορα είδη», χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται δωρεές τροφίμων αλλά και ειδών ιματισμού. Προέρχονται, δε, από 98 επιχειρήσεις και εταιρείες, όχι απαραίτητα του χώρου της Υγείας, συλλόγους, σωματεία αλλά και ιδιώτες, ενώ αντιστοιχούν στο 4,7% του ετήσιου προϋπολογισμού του ιδρύματος.
Συγκριτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι το 2019 το σύνολο των δωρεών προς το ΑΧΕΠΑ δεν ξεπέρασε τα 65 χιλιάδες ευρώ. «Η προσφορά όλων αυτών των ανωνύμων και επωνύμων συντέλεσε, συντελεί και θα συνεχίσει να συντελεί στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας από το νοσοκομείο μας και στην εποχή Covid και στη μετά Covid εποχή», σύμφωνα με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτη Παντελιάδη.
Από την άλλη, η «ωραία εικόνα» που παρουσιάζεται έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τα όσα αναφέρουν οι γιατροί του ΑΧΕΠΑ, οι «ήρωες» που εξ αρχής έδωσαν και δίνουν καθημερινά τον εαυτό τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των ασθενών, όχι χωρίς κόστος. Να θυμηθούμε εδώ ότι από την έναρξη της πανδημίας εντοπίστηκαν περίπου 580 κρούσματα σε γιατρούς (14 στο ΑΧΕΠΑ)...
Χθες, στη διάρκεια της 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης των νοσοκομειακών γιατρών στη Θεσσαλονίκη, που έγινε έξω από το ΑΧΕΠΑ, η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα, διέψευσε την εικόνα οχύρωσης των νοσοκομείων που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση.
«Είδαμε πρόσφατα να καταρρέουν κλινικές και τμήματα που νοσηλεύουν Covid-19 με παραιτήσεις διευθυντών και υπευθύνων. Αυτό αποδεικνύει ότι ούτε τρομοκρατούμε ούτε προσπαθούμε να κάνουμε αντιπολίτευση. Θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, να εκφράσουμε την κραυγή αγωνίας των συναδέλφων που είναι στην πρώτη γραμμή, εξαθλιώνονται και εξαντλούνται από τη φροντίδα των ασθενών, χωρίς να μπορούν να δουλέψουν με ασφάλεια», τόνισε, ζητώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ με στελέχωση και εξοπλισμό και στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Το πρόβλημα
Για το θέμα των δωρεών ειδικά, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός, αναφέρει στην «Εφ.Συν.» πως «το πρόβλημα με αυτές είναι ότι κανείς δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν, ούτε υπάρχει κρατικός έλεγχος. Εφόσον δεν είναι χρήματα που έρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κάθε διοικητής μπορεί να τα διαθέσει όπως θέλει ή όπως εκείνος νομίζει, με απευθείας αναθέσεις. Αυτό συμβαίνει. Πολλά από αυτά τα χρήματα πηγαίνουν σε αγορά αντιδραστηρίων για Covid. Εμάς ποτέ κανείς δεν μας είπε πού πάνε τα χρήματα. Κι αν αγοράζεται κάποιος εξοπλισμός με αυτά, κανείς δεν λέει ότι χρειάζονται και χέρια για να τον λειτουργήσουν. Στο ΑΧΕΠΑ λοιπόν σήμερα, η αλήθεια είναι ότι έχουμε 35% έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, δηλαδή λείπουν περίπου 300 νοσηλευτές. Λίγο μικρότερο είναι το ποσοστό ελλείψεων σε γιατρούς. Κι αυτό σίγουρα δεν καλύπτεται από δωρεές. Η λειτουργία των νοσοκομείων είναι ευθύνη της πολιτείας, όχι των ιδιωτών...», καταλήγει.
Νίκος Φωτόπουλος
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου