30.9.20

Μέρκελ: Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα σύρραξης...


Στην ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία είναι «σύνθετες».

«Από τη... μια πλευρά παράπονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία -σοβαρή ένταση» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο γερμανικό Κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Και πρόσθεσε:

«Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης».

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος κατέστησε σαφές πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και πως επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο έργο» σε ό,τι αφορά στη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά», είπε, και συμπλήρωσε:

«Πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων».

Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος σκιαγράφησε, κατά κάποιο τρόπο, τη στάση της Γερμανίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

«Πρέπει να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία, αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα» επεσήμανε η κ. Μέρκελ.


Έκκληση για συμφωνία στο προσφυγικό
Στη συνέχεια της ομιλίας της, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια.

Ασκώντας κριτική στην Ελλάδα, επεσήμανε πως «τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά στη Μυτιλήνη, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ».

Είναι σημαντικό, τόνισε, ότι στη Μυτιλήνη θα δημιουργηθεί ένας πιλοτικός προσφυγικός καταυλισμός που θα τον διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ΕΕ.

Υποστήριξε δε την αναγκαιότητα της άμεσης αντίδρασης της Γερμανίας να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μυτιλήνη και επεσήμανε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν συνιστά τη βιώσιμη λύση του προβλήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η καγκελάριος αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.

Κατά την άποψη της, το προσφυγικό θα απασχολεί την Ευρώπη για δεκαετίες, εξ ου και η αναγκαιότητα αναζήτησης μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης.

Η κ. Μέρκελ ευχαρίστησε την Κομισιόν για τη σχετική πρόταση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα.

Όπως τόνισε:

«Το ζήτημα πώς θα την υλοποιήσουμε είναι λυδία λίθος και για τη συνοχή της Ευρώπης».

Αν δεν βρεθεί μια κοινή βάση στο προσφυγικό, τότε αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ικανότητα ανάληψης δράσης της ΕΕ...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.