Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη παραιτηθεί από την «περιοχή που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί»...
Με τον Ερντογάν έτοιμο να δώσει ‘χώρο στην διπλωματία» και να μην έχει αντίρρηση για συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά με την δική του ατζέντα ο «διάλογος» άρχισε ήδη αφού... το Ορούτς Ρέις αποσύρθηκε για …επισκευή -αν και θα ξανάρθει.
Στα επόμενα 24ωρα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής θα ανακοινωθεί ο 61ος γύρος συνομιλιών, ενώ διαπιστώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις για τη θέσπιση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης στο ΝΑΤΟ. Ίσως τις επόμενες ώρες -λένε οι πληροφορίες- θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.
Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει για το «ένα και μοναδικό θέμα». Δηλαδή, την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα συζητήσει όλα τα θέματα και δεν δέχεται διάλογο με «προϋποθέσεις».
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Ότι, εάν δε φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό, το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία.
Θα ζητάμε από το Δικαστήριο να λάβει απόφαση επάνω στο ζήτημα που θα έχουμε θέσει» έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να προσθέσει:
» Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν δύο χώρες διεκδικούν δικαιώματα σε μια θαλάσσια περιοχή, δεν επιτρέπονται οι μονομερείς ενέργειες. Είναι απολύτως καθαρό. Όταν έχουμε μία διαφωνία, δεν επιτρέπεται να γίνονται μονομερείς ενέργειες. Νομίζω ότι αυτό το σαφές μήνυμα έχει σταλεί στην Τουρκία.
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα πλέον δεν μιλάει για κυριαρχικά δικαιώματα στην εν λόγω περιοχή, αλλά ούτε τα διεκδικεί και παραπέμπει στην Χάγη το πρόβλημα με τρία σημαντικά δεδομένα πριν τον «διάλογο»:
-δεν μιλά για δώδεκα μίλια στο Αιγαίο -κι έτσι όπως είπε πολύ καθαρά ο υπουργός Γεωργίας Μάκης Βορίδης «παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν έχουμε διαπιστώσει και αν -το Oruc Reis- δεν κάνει έρευνες, δεν παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς ένα πλοίο μπορεί να πλέει σε διεθνή ύδατα»!
H Tουρκία όμως υποστηρίζει πως κάνει έρευνες και μάλιστα όχι σε διεθνή ύδατα, αλλά σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα και το ερώτημα είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση κατεβάζει τον μισό στόλο της και διαμαρτύρεται αφού το Oruc Reis δεν παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα;
Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν οριοθετεί ΑΟΖ με την Κύπρο, αλλά όπως διαφαίνεται από την Συμφωνία με την Αίγυπτο δεν πρόκειται να το κάνει.
Τέλος με τις δυο συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο που χαιρέτησε ο …Τσαβούσογλου η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών ή και καθόλου- αν πρόκειται για το Καστελλόριζο- όπως υπαινίσσεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όταν μιλάει για το «ορθό ποσοστό επήρειας».
Η Ελλάδα πάει σε «διάλογο» με αυτά τα δεδομένα ενώ όπως έγραψε η εφημερίδα «Εστία» «το Βερολίνο πιέζει την Αθήνα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών» με αντάλλαγμα την παράλληλη απόσυρση της τρίτης τουρκικής στρατιάς που εδρεύει στην Σμύρνη.
Ίσως αυτός είναι ο λόγος που στην Τουρκία δεν μιλάνε μόνο για το Καστελλόριζο, αλλά κυκλοφορούν χάρτες με την Λέσβο να τους ανήκει ή να ζητάνε τα …Δωδεκάνησα.
Η λίστα κυρώσεων, η Κύπρος και ο Πομπέο
Υπάρχει μια «λεπτομέρεια» που δεν φαίνεται να απασχολεί την έτοιμη για διάλογο κυβέρνηση που είναι πως το Ορούτς Ρέις αποχώρησε -για να ξανάλθει, αλλά το Γιαβούζ βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ.
«Στην περίπτωση της Κύπρου, σας θυμίζω ότι μόλις πριν δύο ημέρες είχε λήξει η Νavtex της Τουρκίας που αφορούσε παράνομη γεώτρηση σε αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία τεμάχιο και προχώρησε στην ανανέωσή της μέχρι τις 12 Οκτωβρίου» θυμίζει ο Κ. Χριστοδουλίδης
»
Αυτό δείχνει ξεκάθαρες προθέσεις, μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχει πρωτοβουλία για τερματισμό και των έκνομων της ενεργειών στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι στην περίπτωση της Κύπρου, επιλέγει την περαιτέρω κλιμάκωση, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην περίπτωση του Oruc Reis», σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης.
«Ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στο διάλογο με τα τουρκικά πλοία να έχουν περικυκλωμένη την Κύπρο;
Γνωρίζουμε ότι η αθηναϊκή ελίτ αυτό επιδιώκει. Να αφεθεί μόνη της η Κύπρος. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα τους ακούσει και θα δεχθεί ο σημερινός Πρωθυπουργός της χώρας, να μην στηριχθεί το νησί…» γράφει στο Hellas Journal ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετά την Λευκωσία -όπου ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει το Oruc Reis- μάλλον εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα με το μήνυμα πως Αθήνα και Άγκυρα «πρέπει να μειώσουν το στρατιωτικό αποτύπωμα στην περιοχή».
Η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δεν συζητάνε μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες κι αυτό εξηγεί το παράδοξο να πηγαίνουν οι δύο χώρες σε «διάλογο», ενώ δεν συμφωνούν ούτε καν στην ατζέντα.
Η Ελλάδα θέλει να καταρτιστεί μία λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που δεν θα εφαρμοστεί όμως για να «λογικέψει» την Τουρκία στην οποία έχει ήδη παραχωρήσει με ¨καλή θέληση» τα τρία «δεδομένα» και -κατά τον Νίκο Δένδια:
« Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την υπάρχουσα διαφορά για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, εφόσον όμως η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες».
«Ζητάμε όμως από τους φίλους και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει μία προετοιμασία μίας λίστας κυρώσεων, οι οποίες δεν επιθυμούμε να επιβληθούν τώρα στην Τουρκία, αλλά να υπάρχουν εκεί για να επιδειχθεί τι θα συμβεί εάν η Τουρκία –κάτι που εμείς απευχόμαστε– επανέλθει στην λογική των παράνομων ενεργειών».
O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συζητάει μόνο με την Τουρκία, αλλά έχει ήδη παραχωρήσει την «περιοχή που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί» μόνο που αυτό θέλει να το κάνει «χωρίς απειλές» και μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης.
Το γραπτό κείμενο συμφωνίας -όπως ο ίδιος είπε- αποτέλεσμα της μυστικής συνάντησης του Βερολίνου στις 13 Ιουλίου -που αποκάλυψε όμως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου- δεν περιέχει αοριστίες, αφού ο Ερντογάν πάλι τότε απέσυρε το Oruc Reis, ώσπου ήλθε η Συμφωνία με την Αίγυπτο.
«Πρέπει πρώτα να δούμε τον χάρτη αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να μην ξεκινάει την υφαλοκρηπίδα της από την Κρήτη και τα άλλα νησιά στη Μεσόγειο.
Φαίνεται ότι έκαναν παραχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας των νησιών» θα πει τότε ο Τσαβούσογλου.
Κι ο Ερντογάν έσπευσε να στείλει το Oruc Reis να οργώσει μια περιοχή που για τον Κυριακή Μητσοτάκη είναι πια όχι τουρκική, αλλά διεκδικήσιμη -χωρίς εκβιασμούς όμως.
Η Ελλάδα πάει δηλαδή σε έναν «διάλογο» -χωρίς δώδεκα μίλια, ΑΟΖ με την Κύπρο που είναι πλέον ανέφικτη και με την λογική πως τα νησιά θα έχουν το «σωστό ποσοστό» επήρρειας -για το οποίο ας αποφασίσει η Χάγη κι ό,τι πει θα το δεχτούμε.
Τώρα πια δεν ζητάμε να μην τολμήσει το Σισμίκ να κάνει διέλευση, αλλά να αποχωρήσει -έστω για λίγο το Oruc Reis. H Eλλάδα έχει ήδη ηττηθεί στο «πεδίο» και οι διπλωματικές «νίκες» αφορούν το τι θα παραχωρήσει.
«Πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα» θα πει ο Τούρκος πρόεδρος. Κι έτσι …αρχίζει ο διάλογος.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ζητά κυρώσεις που δεν θα εφαρμοστούν -αλλά θα είναι στο τραπέζι και η προεδρεύουσα Γερμανία που αναλαμβάνει την διαμεσολάβηση -ως μεσίτρια κατά μια γερμανική εφημερίδα- με την βοήθεια του Πομπέο αναλαμβάνει να λογικέψει την Τουρκία.
Δεν το κάνει ως εκπρόσωπος της Ένωσης στην οποία προεδρεύει υπέρ μιας χώρας- μέλους, αλλά ως «τρίτη» χώρα διαιτητής που θα ζητήσει και από τους δύο εμπλεκόμενους -αυτόν που κάνει επίθεση και παραβιάζει την κυριαρχία του άλλου- κι αυτόν που υφίσταται την επίθεση- να κάνουν και οι δύο πίσω.
To ορθό ποσοστό επήρειας των νησιών
Η Ελλάδα δεν συζητά καν για την έκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο», αλλά για το «ορθό ποσοστό επήρειας των νησιών» κατά τον Νίκο Δένδια -που έχει πει και το περίφημο «δεν θα τα χαλάσουμε για λίγες χιλιάδες στρέμματα» στον Έβρο.
Αφού η Ελλάδα συμφώνησε με την Αίγυπτο πως η Κρήτη έχει μειωμένη επήρεια, γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και για το Καστελόριζο;» λέει ο εκπρόσωπος της Άγκυρας στον ΟΗΕ.
O Ράμα είναι ευχαριστημένος και σίγουρος για την συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αλβανίας.
Θεωρητικά η Ελλάδα μετά την Αλβανία θα διευθετήσει την ΑΟΖ με την Κύπρο -και την Αίγυπτο, πέρα από την τμηματική συμφωνία, αλλά πως αυτό μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία;
Aν η ΑΟΖ Αιγύπτου, Ελλάδας και Τουρκίας συναντηθούν είναι σαφές πως η ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου δεν συναντιούνται.
Η Ελλάδα εναποθέτει την κυριαρχία της στην λογική των Μεγάλων Δυνάμεων και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε πολυεθνικές εταιρείες αφού μάλλον η λογική του Μητσοτάκη είναι η …ιδιωτικοποίηση του Αιγαίου. Και μάλλον έχει αποδεχθεί την λογική του Ερντογάν:
«Η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ακτές της, με ένα νησί 10 τ.χλμ, είναι ξεκάθαρη έκφραση αδικίας. Τη χώρα μας που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, κανένας δεν θα μπορέσει να την εγκλωβίσει στον κόλπο της Αττάλειας».
«Είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό, το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία’ απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
« Θα ζητάμε από το Δικαστήριο να λάβει απόφαση επάνω στο ζήτημα που θα έχουμε θέσει».
Το ερώτημα είναι ποιο ζήτημα θα θέσει στην Χάγη η Ελλάδα -όταν παραιτείται από τα δώδεκα μίλια, την ΑΟΖ με την Κύπρο και έχει αποδεχθεί πως τα νησιά δεν έχουν πλήρη επήρεια, αλλά «ορθό ποσοστό επήρειας» -για το οποίο δεν εκφράζει καμία θέση.
«Από την στιγμή που η πλειοψηφία των κομμάτων , Κυβέρνηση, Αξιωματική Αντιπολίτευση και ΚΙΝ.ΑΛ , λέει ότι στη Χάγη πάμε μόνο για οριοθέτηση ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας, τότε η Χάγη μας έχει ήδη τελειώσει αφού η Τουρκία μόνο για τέτοια διαφορά δεν πάει» έχει ήδη πει ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ καθηγητής Καρυώτης.
» Αν όμως τα ελληνικά πολιτικά κόμματα υποχωρήσουν και δεχτούν και για άλλες διαφορές την Χάγη , τότε πάμε για εθνικές περιπέτειες»...
Νίκος Λακόπουλος
Πηγή:anoixtoparathyro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου