Συνελήφθησαν πέντε άτομα για τη φωτιά στη Μόρια. Μετά τις συλλήψεις ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ., δήλωσε: «Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται. Συνελήφθησαν πέντε νεαρής ηλικίας αλλοδαποί και αναζητείται ο ένας, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί».
Ανάλογη και η δήλωση... του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη:«Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται, η προσωρινή δομή είναι έτοιμη, τα τεστ για Covid-19 γίνονται. Και η ασφάλεια όλων διασφαλίζεται».
Αναρωτήθηκα διαβάζοντας τις δηλώσεις των δύο υπουργών: Μα καλά πώς ξέρουν ότι οι συλληφθέντες είναι και ένοχοι. Εκαναν μαντεψιά; Δικαιούνται να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο; Δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία την οποία οφείλουν πρώτα και κύρια να σέβονται οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για σοβαρό κράτος δικαίου; Δεν ξέρουν ότι ένας που συλλαμβάνεται είναι απλώς ύποπτος για τη διάπραξη κάποιου αδικήματος, στη συνέχεια του ασκείται δίωξη εφόσον το κρίνει ο εισαγγελέας, ο οποίος θα ασχοληθεί με την υπόθεσή του αξιολογώντας τα στοιχεία που του προσκόμισαν οι διωκτικές αρχές, και είναι ένοχος σε πρώτο βαθμό μόνο αν έτσι αποφασίσει το δικαστήριο;
Στοιχειώδες ακόμη και για πολίτες που δεν έχουν νομικές γνώσεις.
Επειδή δεν θυμόμουν τους τίτλους σπουδών που έχουν καταθέσει στα βιογραφικά τους οι δύο υπουργοί χρησιμοποίησα το διαδίκτυο για να δω ποια είναι τα επιστημονικά εφόδια που κουβαλούν στους στιβαρούς ώμους τους.
Ο ελαφρών βαρών και με μπόλικες αστοχίες στο… παλμαρέ του, που γλίτωσε στο τσακ την εκπαραθύρωση στον κολοβό ανασχηματισμό που έκανε ο πρωθυπουργός, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δηλώνει ότι σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στον Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος και πραγματοποίησε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD).
Επίσης είναι Εταίρος (Fellow) του Βρετανικού Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων (CMI) και κάτοχος του διεθνούς τίτλου Πιστοποιημένου Οικονομικού Αναλυτή (CFA). Από Νομική λοιπόν, τίποτα.
αυτό δεν δικαιολογεί τη βιασύνη του να εκδώσει ετυμηγορία για την ενοχή των συλληφθέντων. Τόσα χρήματα περνούν από τα χέρια του (το πού πάνε και ποιοι ωφελούνται είναι άλλου παπά ευαγγέλιο), τόσους συνεργάτες έχει. Κανείς δεν είναι νομικός; Κανείς, ανεξαρτήτως σπουδών, δεν ξέρει ότι ο υπουργός δεν επιτρέπεται να τοποθετείται για ανοιχτές υποθέσεις γιατί μπορεί να κατηγορηθεί ότι έχει την πρόθεση να επηρεάσει τους δικαστές;
Ας πούμε όμως ότι ο κ. Μηταράκης έχει μια δικαιολογία. Καχεκτική, αλλά ας τη δεχτούμε για τη συνεννόηση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης πάντως δεν έχει καμία. Σύμφωνα με το βιογραφικό που συνέταξε ο ίδιος σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Βέροια και τα Γιαννιτσά. Δηλαδή και πτυχίο Νομικής έχει και το επάγγελμα του δικηγόρου άσκησε. Οπότε διδάχτηκε τις βασικές αρχές δικαίου στο Πανεπιστήμιο και υποθέτω ότι τις υπηρέτησε την εποχή που ήταν στη μαχόμενη δικηγορία. Για τη μετατροπή του σε σχολιαστή φιλοκυβερνητικού μέσου ενημέρωσης ευθύνεται άραγε η μακρά απουσία του από τις αίθουσες των δικαστηρίων λόγω της ενασχόλησής του με την πολιτική; Απαράδεκτο, όπως κι αν το δει κανείς.
Προφανώς οι δύο υπουργοί, μετά την κατραπακιά που έφαγε η κυβέρνηση στην Μόρια, επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις και έσπευσαν να προκαταλάβουν τη Δικαιοσύνη, για να κλείσουν τα στόματα των πολλών επικριτών τους. Αυτοί είναι ο νόμος, αυτοί και η τάξη. Συγγνώμη αλλά η πρακτική τους υπονομεύει το κράτος δικαίου. Εκτός αν θέλουν να μας πουν ότι επειδή οι συλληφθέντες είναι Αφγανοί, το κράτος δικαίου εφαρμόζει πιο ελαστικά κριτήρια. Αυτό κι αν είναι ντροπή. Και όχι μόνο. Πρόκειται για σοβαρό κίνδυνο. Σήμερα οι Αφγανοί στο στόχαστρο επειδή είναι Αφγανοί, πρόσφυγες ή μετανάστες. Αύριο ποιος ξέρει;..
Τάσος Παππάς
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου