21.9.20

Το νέο αντιπολιτευτικό στίγμα του Αλέξη Τσίπρα...


Η ομιλία και η παρουσία Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη δεν ήταν πολιτικός καταλύτης, ούτε game changer. Ηταν όμως μια παρουσία καμπής, πολιτικά γόνιμη και αντιπολιτευτικά ώριμη.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε - και «χτύπησε» - στα οφθαλμοφανή σημεία φθοράς της...
κυβέρνησης, την ύφεση και την... υγειονομική κρίση. Οριοθέτησε το αντιπολιτευτικό του πλαίσιο με θεσμική κριτική στο εθνικό μέτωπο και με βαριά πυρά σε ό,τι αφορά την οικονομία και την διαχείριση της πανδημίας. Και γύρισε την πολιτική ατζέντα σε κεφάλαιο μετωπικής πια αναμέτρησης δύο κόσμων με σκληρά ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε και έφερε στο προσκήνιο το ρόλο του κράτους σε μια εποχή που η υγειονομική κρίση αποκαθηλώνει παγκοσμίως τις ιδεοληψίες περί αυτορρύθμισης των αγορών,  έβαλε σε προτεραιότητα την προστασία της εργασίας και την ενίσχυση των μεσαίων στρωμάτων και κατέθεσε 11 μέτρα-προτάσεις με στόχο την ανάσχεση του οικονομικού και κοινωνικού σοκ που προκάλεσε η πανδημία.

Η κριτική που δέχθηκε από την κυβέρνηση, μετά την ομιλία του, ήταν πως «ξαναγράφει» το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και κόβει χρήμα από «λεφτόδεντρα» - ήτοι, πως το σχέδιο δεν είναι κοστολογημένο. Στη συνέντευξή Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας το κοστολόγησε στα 11 δις ευρώ, και στράφηκε καθαρά στην κοινωνική ομάδα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διέρρηξε την σχέση του στις τελευταίες εκλογές – τους μικρομεσαίους και την μεσαία τάξη. 

Εκεί στόχευσαν βασικές εξαγγελίες του,  από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως την μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου και του ΦΠΑ. Κι εκεί έδειξε να γνωρίζει ότι θα χρειαστεί να αναλώσει στο εξής σημαντικό μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου.

Στα ελληνοτουρκικά κατέθεσε καθαρή θέση: «Ναι» στις διερευνητικές επαφές, με μοναδικό αντικείμενο όμως την υφαλοκρηπίδα και την προσφυγή στην Χάγη και με σαφείς τις «κόκκινες γραμμές».

Ήταν σκληρός με την κυβέρνηση και, προσωπικά, με τον πρωθυπουργό – «είναι μια διαρκής πολιτική απάτη» επανέλαβε, – κι ακόμη πιο σκληρός με την ολοκληρωτική στροφή της ΝΔ στην συμφωνία των Πρεσπών. «Περιμένουμε 158 συγγνώμες» είπε, ότι γιατί ποντάρει στην…  κυβερνητική μεταμέλεια, αλλά γιατί επενδύει στον εσωτερικό βρασμό που προκαλεί στην συντηρητική παράταξη η πλήρης αλλαγή στάσης στο Μακεδονικό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε εκλογές. Όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν ζητάει «όχι διότι δεν είναι έτοιμος, αλλά διότι θα ήταν ανεύθυνο να το πράξει στην συγκυρία της πανδημίας». Και διότι – όπως δεν είπε – γνωρίζει ότι παρά την ορατή πια φθορά της κυβέρνησης, δεν είναι ακόμη ορατές και οι ρωγμές στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Δεν αμφισβήτησε επίσης – συνολικά τουλάχιστον – τις δημοσκοπήσεις, αλλά εστίασε στα ποιοτικά τους στοιχεία. Έθεσε το ερώτημα εάν εμφανίζουν «μια διαρκή υποεκτίμηση» της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, για να αναγνωρίσει όμως ότι είναι στοιχείο προβληματισμού το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που τον ψηφίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια «δεν αισθάνεται ενδεχομένως ταύτιση με το κόμμα».

Εν ολίγοις, ο Αλέξης Τσίπρας της Θεσσαλονίκης έδειξε να έχει πλήρη γνώση των δυνάμεων και των αδυναμιών όχι μόνον της κυβέρνησης αλλά και του κόμματός του. Κι έδειξε επίσης να γνωρίζει πως αμφότεροι θα μετρηθούν καθοριστικά στον χειμώνα που έρχεται. Τον οποίο χαρακτήρισε δύσκολο αλλά και – ορθώς – «πολιτικά ενδιαφέροντα»…

Νικόλ Λειβαδάρη

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.