Δίχως αμφιβολία το κύριο ζητούμενο από τη σύνοδο κορυφής των επτά χωρών του Νότου της Ε.Ε.-ευρωζώνης την Πέμπτη στην Κορσική είναι η... τριγωνική ισορροπία ανάμεσα στο Παρίσι, τη Ρώμη και τη Μαδρίτη.
Στη συνεχώς κλιμακούμενη σύγκρουση Γαλλίας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη συνεχιζόμενη απόκλιση της Μέρκελ και του Μακρόν ως προς την αντιμετώπιση του Ερντογάν Μαδρίτη και Ρώμη φαίνεται να επιλέγουν μια μέση γραμμή πλεύσης.
Διαχρονικά ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το κυρίαρχο πρόβλημα στη συνεργασία των χωρών του Νότου της Ε.Ε.-ευρωζώνης ήταν η απροθυμία, αν όχι η εναντίωση, της Ρώμης και της Μαδρίτης στην αποδοχή του ηγετικού περιφερειακού ρόλου που διεκδικεί η Γαλλία.
Ισπανία και Ιταλία δυσφορούν για την πολιτική της Γαλλίας απέναντι στην Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία που θέλει να περιφρουρήσει την πρωτοκαθεδρία επιρροής σε χώρες που διοικούσε πριν από έξι δεκαετίες.
Τα παραπάνω δεδομένα εξηγούν και την απόκλιση της στάσης του Μακρόν από αυτήν των Σάντσεθ και Κόντε στη σύγκρουση της Λιβύης.
Πέραν όμως των παραπάνω Ρώμη και Μαδρίτη δεν πιστεύουν στην υπό την ηγεσία του Παρισιού χειραφέτηση του Νότου.
Θεωρούν δεδομένη και αναπόφευκτη την εναρμόνιση της Γαλλίας με τη γραμμή πλεύσης που χαράζει η Γερμανία -από την ευρωζώνη μέχρι τη διαχείριση κρίσεων- και φοβούνται ότι ο Μακρόν θέλει τη στήριξή τους για να πετύχει καλύτερη συμβιβαστική φόρμουλα με τη Μέρκελ.
Ετσι, Ρώμη και Μαδρίτη προτιμούν να διαπραγματεύονται απευθείας με το Βερολίνο και την Αγκυρα.
Στη σύνοδο της Κορσικής θα φανεί αν η πανδημία και η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η επιθετική πολιτική Ερντογάν επηρεάζουν τις τριγωνικές ισορροπίες μεταξύ των τριών μεγάλων του Νότου της Ε.Ε.-ευρωζώνης.
Οταν το 2007 η Μέρκελ τορπίλισε την Ενωση για τη Μεσόγειο, που είχε προτείνει ο Σαρκοζί, είχε την πλήρη στήριξη της Ιταλίας του Πρόντι και της Ισπανίας του Θαπατέρο...
Γιώργος Καπόπουλος
Πηγή:efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου