10.9.20

Τα μηνύματα του «ανασχηματισμού» στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η έκφραση δεν αρέσει στην Κουμουνδούρου, αλλά ειπώθηκε χθες το βράδυ μετά τον ανασχηματισμό των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Τσίπρας είναι πια αρχηγός…».

Στη πιο ήπια εκδοχή της, ακούστηκε στα - παπανδρεϊκών καταβολών - σχόλια περί «αρχηγικού μηνύματος» και στον χαρακτηρισμό «συμπαγής αρχηγική ομάδα» για το...
νέο σχήμα των τομεαρχών. Επί της ουσίας, αυτό είναι και το πρώτο αποτύπωμα του – ηχηρού όντως – ανασχηματισμού στον ΣΥΡΙΖΑ: 

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να γυρίσει σελίδα με μια ηγετική ομάδα της πλήρους επιρροής του, με στελέχη της νεώτερης γενιάς στην πρώτη γραμμή, και, κυρίως, με εκείνους που ταυτίζονται πολιτικά με το προσωπικό, όσο και στρατηγικό του, στοίχημα – το άνοιγμα του κόμματος από την αριστερά έως το κέντρο.

Και μαζί επιχειρεί να ενισχύσει και το στίγμα του κόμματος εξουσίας. Κοινώς, ο  ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό, δημοκρατικό και συλλογικό κόμμα, αλλά δεν χωρά τιμάρια και… αντιβασιλείες. Δεν χωρά επίσης θολά και αμφίσημα μηνύματα προς το εκλογικό του ακροατήριο, όπως δεν χωρά πλέον και αέναους, δημόσιους αναστοχασμούς περί της αριστερής του, ή μη, καθαρότητας.

Το δεύτερο αποτύπωμα του ανασχηματισμού είναι το βελούδινο (;) διαζύγιο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κατά τους «σκληρούς» της προεδρικής πτέρυγας η αφαίρεση του χαρτοφυλακίου Οικονομικών και η μετακίνηση σε ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ήταν η απάντηση Τσίπρα στην «πίεση Τσακαλώτου και «53» για… συγκυβέρνηση». Κατά τους μετριοπαθείς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν υποβαθμίστηκε αλλά αναβαθμίστηκε, διότι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα έχουν πια και τον συντονισμό των τομέων που περιλαμβάνονται στις διαρκείς επιτροπές τις οποίες αναλαμβάνουν.

Κατά έγκυρες πληροφορίες στον πρώην υπουργό Οικονομικών προτάθηκε άλλο χαρτοφυλάκιο, εκτός του πυρήνα του οικονομικού-παραγωγικού τομέα, το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε. Πρόσφατα φέρεται να είχε υπάρξει και  πρόταση να ηγηθεί ενός «κύκλου» των οικονομικών-παραγωγικών τομέων, που όμως εγκαταλείφθηκε. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις αιφνιδίασαν και τον ίδιο και τους «53». 

Εκ του αποτελέσματος όμως προκύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να τον στηρίζει – και τον στήριξε και στην Κεντρική Επιτροπή – για το «μαξιλάρι» των 37 δις, δεν είχε όμως πρόθεση να στηρίξει και την δημόσια αμφισβήτηση του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος διακυβέρνησης. Ούτε ήταν ευτυχής, όπως λένε συνομιλητές του τουλάχιστον, με την τοποθέτηση Τσακαλώτου στην Κεντρική Επιτροπή για το πού και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Το τρίτο μήνυμα του ανασχηματισμού ήρθε από την διαχείριση της υπόθεσης Παππά. Ο Νίκος Παππάς υποβαθμίστηκε μεν μετακινούμενος από τον τομέα Οικονομίας στον τομέα Υποδομών, παρέμεινε όμως εντός της «σκιώδους κυβέρνησης» κόντρα στην ισχυρή απαίτηση συγκεκριμένων πόλων για απομάκρυνσή του – μια απαίτηση, στην οποία πρωτοστάτησαν οι «53». Κατά τους προεδρικούς ήταν μια «δίκαιη ισορροπία» για ένα στέλεχος που «έκανε λάθη, αλλά έβαλε και τα χέρια του στην φωτιά της διακυβέρνησης». 

Κατά τους επικριτές του, η παραμονή του ήταν «λάθος του Τσίπρα» διότι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις «Παππάς και Παπαδημούλης έχουν χρεωθεί τον τραυματισμό του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς». Εξ αρχής όμως, και μετά τις «κασέτες» Μυωνή, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δείξει καθαρά ότι δεν χρεώνει ηθική έκπτωση στον Νίκο Παππά. Και εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι υπολογίζει στον πολιτικό του ρόλο στο εγχείρημα της διεύρυνσης.

Κατά τα λοιπά, η Εφη Αχτσιόγλου αναβαθμίζεται καίρια με την ανάληψη του τομέα των Οικονομικών και γίνεται το πολιτικό στοίχημα και το προσωπικό ρίσκο του Αλέξη Τσίπρα. Οι πασοκογενείς κρατούν τον χώρο τους και ενισχύονται με την παρουσία του Χρήστου Σπίρτζη στον τομέα Προστασίας του Πολίτη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην διακεκαυμένη ζώνη των εργασιακών, και με τον Γιάννη Ραγκούση σε ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. 

Ο Παύλος Πολάκης «κονταίνει» κατά τι παραμένοντας αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών υπό τον Κώστα Ζαχαριάδη. Ο Ανδρέας Ξανθός και ο Γιώργος Κατρούγκαλος αποδεικνύονται σταθερές αξίες σε δύο εξαιρετικά κρίσιμους τομείς, της Υγείας και των Εξωτερικών, και αποτελούν πρόσωπα της πλήρους εμπιστοσύνης Τσίπρα.

Όλα αυτά ωστόσο ελάχιστη σημασία θα έχουν, κι ελάχιστους θα αφορούν, εάν έρθει ο «χειμώνας της κοινωνικής κόλασης» που έχει προβλέψει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο ίδιος μάλλον γνωρίζει καλά ότι, ανεξαρτήτως προσώπων και αλλαγών, μετά από 14 μήνες εσωστρέφειας, άλλη περίοδος χάριτος για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα υπάρξει…

Νικόλ Λειβαδάρη

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: