17.9.20

Μα είναι στα καλά τους;...


Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Ερντογάν?...
Θα επιμείνω και σήμερα στο θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, καθώς εντοπίζουμε μία άνευ προηγουμένου «πρεμούρα» για την έναρξη συνομιλιών -διαπραγματεύσεων, πρέπει να γράφουμε- μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.

Μπορεί οι Έλληνες αξιωματούχοι να πιστεύουν ότι... πρόκειται για «εξαιρετική διπλωματική κίνηση» η επιμονή τους να δηλώνουν καθημερινά και σε κάθε ευκαιρία ότι είναι πανέτοιμοι για διάλογο. Αλλά ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αυτή η επιμονή.


Μα υπάρχει έστω και ένας στη διεθνή κοινότητα, ο οποίος πιστεύει το αντίθετο; Ακόμα και οι φιλότουρκοι Γερμανοί, που μονίμως είναι εναντίον μας, το γνωρίζουν.

Ομιλούν με τον Ταγίπ Ερντογάν και ξέρουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που καταθέτει. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο για καμία κουβέντα. Θα παραστεί σε συνομιλίες/διαπραγματεύσεις μόνο αν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεχθεί εκ των προτέρων συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.
Υπάρχει και ένα σοβαρότατο ζήτημα, που όταν το θέτω εκνευρίζονται οι εκπρόσωποι της αθηναϊκής ελίτ. Αλλά είναι ένα βασικό ερώτημα:

Πρέπει να εισέλθει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτή την επίπονη και ψυχοφθόρα διαδικασία όταν η Κυπριακή Δημοκρατία βιώνει την τρίτη εισβολή, στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) της αυτή τη φορά; Μόνο ο ίδιος θα το απαντήσει.

Η γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών -αν γινόταν μία καθαρή δημοσκόπηση- θα ήταν αρνητική. Διότι οι πολίτες γνωρίζουν πως θα συμβεί το πολύ απλό, που έχω αναλύσει πάρα πολλές φορές:

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συζητά υπό τον εκβιασμό της κατοχικής Τουρκίας. Και ανάλογα με την έκβαση των συζητήσεων, θα τον προκαλεί στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου βρίσκονται τα πολεμικά του πλοία για να …προστατεύουν (δήθεν) τις παράνομες ενέργειες του Barbaros και του Yavuz.
Σημειώνω ότι η Κύπρος δεν έχει ούτε Πολεμικό Ναυτικό, ούτε Πολεμική Αεροπορία…
Ας είμαστε ξεκάθαροι: Ο Ερντογάν απέσυρε το Oruc Reis από την περιοχή του Καστελόριζου, διότι τα μηνύματα προς την ‘Αγκυρα από το Βερολίνο ήταν ότι μία ομάδα ευρωπαϊκών χωρών άρχισαν να συντάσσονται με την Κύπρο στο θέμα των κυρώσεων. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος της «αποχώρησης».

Όλος ο σχεδιασμός των Γερμανών εις βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται για το «πάπλωμα». Να πραγματοποιηθεί η σύναξη των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε., να επιβεβαιώσει η κ. Μέρκελ ότι το ερευνητικό αποχώρησε από την περιοχή του Καστελόριζου και να εισηγηθεί να αναβληθεί η επιβολή των όποιων κυρώσεων.

Και η Κύπρος, θα αναρωτηθείτε; Μα το είπαμε τόσες φορές. Το νησί θα είναι πάλι το μεγάλο θύμα. Ήδη, παράλληλα με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, οργανώνουν την πενταμερή για το Κυπριακό με τις εγγυήτριες δυνάμεις (Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία) και τις δύο …κοινότητες. Και εκεί, θα επιβάλουν στον πρόεδρο της Κύπρου ότι απαιτεί η Τουρκία.

Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε. Το νησί οδηγείται ξανά σε διπλωματική “σφαγή”, για να δοθεί ως τρόπαιο στην Τουρκία. Δυστυχώς στην Αθήνα δεν το αντιλαμβάνονται. Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στην Κύπρο. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία. Και το Κυπριακό να τελειώσει ως “πρόβλημα”, θα συνεχίσει να απειλεί την Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Νίκος Αναστασιάδης έχουν συμφωνήσει να λάβουν μέρος σε αυτή τη σύναξη-ανοσιούργημα; Μα είναι στα καλά τους; Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον αντιπρόσωπο του κατοχικού ψευδοκράτους και θα τον αναγνωρίσει; Το έχει σκεφθεί καλά η Αθήνα;

Η Λευκωσία πρέπει να μην κάνει ένα βήμα πίσω. Να μην άρει το βέτο της για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία, όσο και να κτυπιέται η Καγκελάριος της Γερμανίας. Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να απαιτήσει να τιμωρηθεί η Τουρκία και για την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ. Και εκεί θα μετρηθούν όλοι οι εταίροι της στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Επειδή δεν θέλω να παρεξηγηθώ: Με ανησυχεί πολύ ότι ελήφθη η απόφαση για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο οποίος δεν συνδέεται με τη νέα παραβατικότητα της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου. Δεν έχουμε ακούσει τίποτα από το στόμα του Πρωθυπουργού ή του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Θα ήταν ορθό ή ο κ. Μητσοτάκης, ή ο κ. Δένδιας να ενημερώσουν τους πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται.

Προσωπικά, δεν αναμένω ότι η Ελλάδα θα αφήσει μόνη της την Κύπρο, αλλά θα δώσει τη μάχη παντού για να τιμωρηθεί η παραβατικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως σημειώναμε και χθες, ο χώρος από το νησί μέχρι την Ελλάδα είναι ενιαίος και εθνικός.

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στη γενναία απόφαση να θωρακίσει την Ελλάδα με νέα οπλικά συστήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένας φιλοπόλεμος πολιτικός. Όχι. Από τη στιγμή που γείτονας μας δεν είναι το Λουξεμβούργο αλλά η Τουρκία, είναι υποχρεωμένος να δώσει όλα τα εφόδια στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για να προστατεύσουν την Ελλάδα και να βοηθήσουν και την Κύπρο.

Η συγκυρία για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι καλή. Όλο και περισσότερες αραβικές χώρες συντάσσονται με το Ισραήλ και εξοργίζουν τον Ερντογάν. Η τελετή στο Λευκό Οίκο, την Τρίτη, για τη σύναψη σχέσεων του Εβραϊκού Κράτους με το  Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι κακή εξέλιξη για την κατοχική Τουρκία.

Η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να αντισταθούν και να αποτρέψουν τον έλεγχο της Κύπρου από τον Ερντογάν. Η κακή λύση, θα αποτελέσει και ένα κακό μήνυμα για το Ισραήλ… Και ας μην ξεχνάμε, ότι οι Ισραηλινοί βοήθησαν αθόρυβα το τελευταίο διάστημα, σε όλα τα επίπεδα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε από το Καστελόριζο στον ερειστικό δημοσιογράφο του CNN, ότι ενώ επιθυμούμε την ειρήνη, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο.

Είναι μία μεγάλη και ορθή κουβέντα. Ο ελληνικός λαός θέλει την ειρήνη και το δείχνει. Αλλά, αν χρειαστεί, είναι έτοιμος και για πόλεμο. Αυτή η προκλητικότητα της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Βέβαι, και το υπογραμμίζω, είναι προτιμότερη η διπλωματική λύση, εφόσον στο τραπέζι του διαλόγου, δεν υποστεί την παραμικρή ζημία η κυριαρχία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: