19.9.20

Σε μερική καραντίνα 37 υγειονομικές ζώνες στη Μαδρίτη...












Βαρύ είναι το πλήγμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ισπανία, στην οποία την Παρασκευή καταγράφηκαν 14.389 νέες μολύνσεις και 90 θάνατοι. Εξ αυτών το 35% των περιστατικών αφορούν την πρωτεύουσα Μαδρίτη, η κυβερνήτης της οποίας ανακοίνωσε περιορισμό των μετακινήσεων μεταξύ 37 υγειονομικών ζωνών στην πόλη.

 Αν και... η Ισαμπέλ Ντιάθ Αγιούσο δήλωσε ότι στόχος είναι να αποτραπεί το πλήρες lockdown «πάση θυσία» και να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση συναγερμού, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων από τη Δευτέρα και για 14 ημέρες.

Μεταξύ αυτών είναι ο περιορισμός μετακινήσεων μεταξύ 37 ζωνών, μέτρο που επηρεάζει το 13% του πληθυσμού της πόλης, ο περιορισμός των πελατών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια και μπαρ) στο 50%, αλλά και το κλείσιμο των πάρκων. Επίσης θα πραγματοποιηθούν ένα εκατομμύριο γρήγορων τεστ στις περιοχές αυτές, ενώ θα αυξηθούν οι έλεγχοι τήρησης της καραντίνας σε όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. 


Η Αγιούσο εξήγησε ότι οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους, τα παιδιά τους στο σχολείο, να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο, να πηγαίνουν στον γιατρό ή να κάνουν άλλες δουλειές.

Όπως τόνισε σε αυτές τις περιοχές το ποσοστό των μολύνσεων έχει φτάσει τα 1.000 άτομα σε σύνολο 100.000, «πολύ σοβαρό» και τόνισε ότι «αν δεν λάβουμε τώρα μέτρα, κινδυνεύουμε να επεκταθεί το πρόβλημα σε όλη την πόλη».

«Ακολουθούν μερικές πολύ δύσκολες εβδομάδες», είπε η κυβερνήτης της Μαδρίτης, «πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» και «να προλάβουμε την επιδείνωση της κατάστασης».

 Η Ισαμπέλ Ντιάθ Αγιούσο, επικεφαλής και του Λαϊκού Κόμματος, αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, τη Δευτέρα για να συζητήσουν μεταξύ άλλων την κατάσταση με την πανδημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: