13.8.20

"Win-Win" φόρμουλα ψάχνει ο Ερντογάν...


Επέστρεψε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis...

Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας για την αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων με το Oruc Reis, το οποίο άλλαξε πάλι πορεία και πλέον βρίσκεται...
  ξανά σε ύδατα άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Ισραήλ, ενώ ο Μακρόν ανακοίνωσε την προσωρινή ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, τα δύο βοηθητικά πλοία και ο στολίσκος των περίπου δέκα πολεμικών πλοίων που τα συνοδεύουν, άλλαξαν και πάλι πορεία στις 05:00 τα ξημερώματα και κατευθύνθηκαν εκ νέου προς περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νηοπομπή ακολούθησε πορεία παράλληλη με εκείνη της Δευτέρας.


Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, περίπου στις 19:20, το Oruc Reis βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κατευθύνθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ. Μία ώρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τηλεοπτικό διάγγελμά του έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.

Tο Oruc Reis και ο Μακρόν 

Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, για τη μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία που αφορά στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Αναφέρθηκε, ωστόσο, και στο ενδεχόμενο ατυχήματος, εξαιτίας της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων στην περιοχή.

Ένα τέτοιο επεισόδιο, στη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis (ή Yavuz) επιχείρησε ανεπιτυχώς, την Τετάρτη, να εμβολίσει ελληνική φρεγάτα, φέρεται ότι βρίσκεται πίσω από την αποστροφή του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχήματος. Το επεισόδιο δεν είχε συνέχεια, η Αθήνα, ωστόσο, έκρινε αναγκαίο ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να στείλει ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα στην Άγκυρα.


Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό για την επικύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Μακρόν εξέφρασε στον Μητσοτάκη την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας, την οποία κάλεσε να σταματήσει τις πετρελαϊκές έρευνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί προσωρινά η γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός των επόμενων ημερών. Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, αυτή η ενέργεια του Μακρόν γίνεται  «προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση στην περιοχή και για να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό». Υπενθυμίζοντας τέλος τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές με διάλογο, ο Μακρόν «χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας». 

Παρέμβαση Μέρκελ; 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται νέα παρέμβαση της Μέρκελ, η οποία δεν αποκλείεται, ακόμη και σήμερα, να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον  Ερντογάν. Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος απέφυγε να διατυπώσει θέση για την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, επισήμανε ότι για το Βερολίνο «το σημαντικότερο είναι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τα διαφιλονικούμενα θέματα Δικαίου της Θάλασσας στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ο ίδιος μετέφερε την έκκληση της Γερμανίας προς τους εμπλεκόμενους για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης, ενώ στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.


Η επιβεβαίωση για επικείμενη συνομιλία με την Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ έγινε από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, σε συνέλευση στελεχών του κόμματός του. Στη δήλωσή του μάλιστα έκανε λόγο για "μια φόρμουλα win-win", αλλά σε αμετανόητα προκλητικό τόνο επανέλαβε τις εξωπραγματικές θέσεις του για τουρκική μειονότητα. «Καλώ την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας. Την καλώ να βρεθεί μια λύση win-win και για τις δύο πλευρές. Την καλώ να σεβαστεί τα δικαιώματα της “τουρκικής” μειονότητας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα θέσω και στις σημερινές συνομιλίες» είπε ο Ερντογάν.

Αύριο Παρασκευή, άλλωστε, θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την οποία ζήτησε η Αθήνα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Σήμερα Πέμπτη, ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιαστούν στην «κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα». 


slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.