31.8.20

Ιστορική κρίση...

Η «κλιματική αλλαγή είναι η πρόκληση που θα καθορίσει το αμερικανικό μας μέλλον». Τα λόγια ανήκουν στον Τζο Μπάιντεν. Μαζί με την υποψήφια αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις δίνουν μεγάλη έμφαση στην υπόθεση της...
κλιματικής κρίσης απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. 

Σύμφωνα με την απόφαση του τελευταίου, στις 4 Νοεμβρίου, μία μέρα μετά τις αμερικανικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού του ΟΗΕ κατά της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, κάτι που, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού, έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον...

Στην ομιλία αποδοχής τού χρίσματος του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, την ώρα που ξανά μια τεράστια πυρκαγιά κατέστρεφε την Καλιφόρνια, ο Μπάιντεν κατέτασσε την κλιματική κρίση μεταξύ των τεσσάρων «ιστορικών κρίσεων» που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, μαζί με την πανδημία, την οικονομική κατάρρευση και την ανάγκη για φυλετική δικαιοσύνη. «Οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αναμφισβήτητες πραγματικότητες και τις επιταχυνόμενες απειλές της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλέον, σε σχέση με το αρχικό του πρόγραμμα, ο πρώην αντιπρόεδρος καταθέτει ένα φιλόδοξο σχέδιο, που μπορεί να μην το ονομάζει «Πράσινη Νέα Συμφωνία», όπως αυτό του Μπέρνι Σάντερς, ωστόσο, καθώς συντάχθηκε σε συνεργασία με την ομάδα του γερουσιαστή του Βερμόντ, απηχεί πολλές από τις σημαντικές του προτάσεις, με παρεμφερή στρατηγική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το χαιρέτησαν οικολογικές οργανώσεις που είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα Σάντερς, όπως τα κινήματα «350 Action» και «Sunrise Movement». Η κοστολόγηση του πράσινου προγράμματος Μπάιντεν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ανέρχεται πλέον στα 2 τρισεκατομμύρια, από 1,7 τρισ. που ήταν η αρχική εκδοχή του, και στοχεύει στην πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας της ενέργειας έως το 2035. Το δε 40% των επενδύσεων για καθαρή ενέργεια προορίζεται για πιο υποβαθμισμένες κοινότητες.

Παράλληλα, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος παρουσίασε ξεχωριστό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων που δημιουργούν η κλιματική κρίση και η ρύπανση. «Κάθε σοβαρή ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να προωθεί τη δημόσια υγεία και τις οικονομικές ευκαιρίες για όλους τους Αμερικανούς, στην ύπαιθρο, στις πόλεις και τις κοινότητες, στα προάστια, και να αναγνωρίζει ότι οι έγχρωμες κοινότητες και εκείνες με χαμηλά εισοδήματα έχουν δυσανάλογα πληγεί από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση του περιβάλλοντος για δεκαετίες».

Δίνεται έτσι έμφαση στη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων δουλειάς μέσα από δραστικές πρωτοβουλίες για το κλίμα με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας, της εργασίας, της κοινωνίας. Προβλέπονται έτσι πολλά εκατομμύρια θέσεις δουλειάς από την οικοδόμηση πράσινων υποδομών, από την ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων και σταθμών φόρτισης. Αυτή είναι «η ευκαιρία για την Αμερική να ηγηθεί παγκοσμίως για καθαρή ενέργεια και να δημιουργήσει εκατομμύρια καλοπληρωμένες δουλειές» παρατήρησε ο Μπάιντεν, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα κάνουμε απλά μερεμέτια».

Φυσικά, τα προβλήματα δεν λείπουν. Ενδεικτικό το «αγκάθι» των επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων: οι συνεργάτες του Μπάιντεν υποστηρίζουν πωςτις απορρίπτει κατηγορηματικά, ενώ οικολογικές οργανώσεις είναι επιφυλακτικές, επικρίνοντας το Δημοκρατικό Κόμμα για έλλειψη ισχυρών θέσεων κατά των ενεργειακών κολοσσών που απορρίπτουν τις πράσινες πολιτικές μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Προς το παρόν, βέβαια, εκείνο που προέχει είναι η αλλαγή του ενοίκου του Λευκού Οίκου πριν γίνει πράξη η εμβληματική, όσο και καταστροφική, απόφαση Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα...

Ρένα Δούρου 

(τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία)

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: