Στις 20 Φεβρουαρίου 2020 δημοσιεύθηκε άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο "Καταιγίδα εν όψει – Η επερχόμενη ελληνοτουρκική κρίση και ο γεωπολιτικός ιονισμός", στο οποίο έγραφα: «Είναι εντυπωσιακό, μάλιστα, ότι η Αθήνα δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει πλήρως ότι επέρχεται κρίση με απρόβλεπτη κατάληξη». Ο...
δε "γεωπολιτικός ιονισμός" δεν είναι τίποτα άλλο από την αντιτουρκική αντισυσπείρωση που βλέπουμε αυτές τις ημέρες να συντελείται σταδιακά.
Το άρθρο είχε γραφεί με αφορμή τη "βόλτα" του Oruc Reis εκείνες τις ημέρες νοτίως του Καστελλορίζου, στην ίδια περιοχή που προ ημερών δέσμευσαν με Navtex οι Τούρκοι. Υπενθυμίζουμε ότι τότε η Αθήνα έλεγε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος είχε παρασυρθεί από τον αέρα(!) στέλνοντας το λάθος μήνυμα στην Άγκυρα. Το αποδεικνύει η δήλωση Ερντογάν τις αμέσως επόμενες ημέρες: «Η αποφασιστική στάση μας στη Μεσόγειο άρχισε να γίνεται αποδεκτή… ειδικά απ’ την Ελλάδα». Όσοι στην Αθήνα ξόρκιζαν το πρόβλημα, έχει επανειλημμένως αποδειχθεί ότι μετέτρεπαν τους πόθους τους σε πραγματικότητα. Εκείνη η "βόλτα" του Oruc Reis είχε γίνει για να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντιδράσεις. Και οι αστείες ελληνικές δηλώσεις περί καιρικών συνθηκών, είχαν οδηγήσει την Άγκυρα σε επικίνδυνα συμπεράσματα.
Στο ίδιο εκείνο άρθρο, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει αντίστοιχες αντιθέσεις, είχα εκτιμήσει ότι μπορεί «να προκύψει γεωπολιτικός ιονισμός. Ειδικά εάν μπει μπροστά η Γαλλία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ πιθανόν να στραφούν εναντίον της Τουρκίας και εμπράκτως». Πρόσθετα ότι «από τις μέχρι τώρα ελληνικές αντιδράσεις ο Ερντογάν έχει πεισθεί ότι η Αθήνα θα υποχωρήσει (αν πραγματοποιηθούν τουρκικές έρευνες). Αυτά συμβαίνουν όταν με τις πράξεις της η Αθήνα υπονομεύει το μήνυμα αποτροπής που εκπέμπει».
Στις 7 Ιουνίου 2020 δημοσίευσα άρθρο με τίτλο "Τρύπια η ελληνική αποτροπή – Είναι εφικτή μία μεσογειακή αντιτουρκική συμμαχία". Σ' εκείνο το άρθρο υποστήριζα ότι «ο Τούρκος πρόεδρος επαναλαμβάνει copy paste στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αυτά που έχει ήδη κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ», προσθέτοντας τους λόγους που υπάρχει περιθώριο για μία τέτοια συμμαχία.
Το τακτικό πλεονέκτημα του Ερντογάν
Ήταν σαφές ότι κανένας παίκτης δεν ήταν διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για να σταματήσει τους Τούρκους. Αντιθέτως, ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει και το στρατιωτικό εργαλείο για να προωθήσει την επεκτατική ατζέντα του. Το είδαμε στη βόρεια Συρία, το είδαμε και στη Λιβύη, όπου με την παρέμβασή του άλλαξε την πορεία του εμφυλίου πολέμου.
Στο άρθρο της 7ης Ιουνίου υπογράμμιζα ότι «η αποφασιστικότητα του Ερντογάν να μιλάει με πράξεις και όχι μόνο με λόγια του δίνει τακτικό πλεονέκτημα. Με τις επεκτατικές αυθαιρεσίες τους, οι Τούρκοι έχουν προκαλέσει –περισσότερη ή λιγότερη– ανησυχία και δυσαρέσκεια σε Δύση, Αίγυπτο και Ισραήλ... Όσο οι υπόλοιποι παίκτες θα είναι καθηλωμένοι στο διπλωματικό επίπεδο, επειδή φοβούνται (Ελλάδα), ή επειδή δεν θίγονται άμεσα συμφέροντά τους (Ισραήλ, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Γαλλία), ο Ερντογάν θα κερδίζει πόντους, δημιουργώντας τετελεσμένα. Οι τακτικές νίκες όχι μόνο του εξασφαλίζουν πλεονέκτημα, αλλά και του τροφοδοτούν την αλαζονεία. Ως εκ τούτου, δείχνει ότι δεν ξέρει πότε να σταματήσει».
»Εάν συνεχίσει έτσι, το πιθανότερο είναι να ανοίξει πολλά μέτωπα και να πέσει στην παγίδα της "υπερεπέκτασης", η οποία, είναι συνταγή για στρατηγική ήττα. Γιατί; Επειδή οι άλλοι παίκτες θα υποχρεωθούν κάποια στιγμή από τα πράγματα να αναχαιτίσουν τον "νταή". Με άλλα λόγια, θα υποχρεωθούν να χρησιμοποιήσουν κι αυτοί τα μέσα που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για τη χώρα του».
Μία μεσογειακή αντιτουρκική συμμαχία
Δεν χρειάσθηκε να περιμένουμε πολύ για να δούμε τον καταλυτικό στο πολιτικό επίπεδο (χωρίς να υποτιμάται και η επιχειρησιακή ζημιά των Τούρκων) βομβαρδισμό της βάσης Αλ Ουατίγια από "άγνωστα" μαχητικά. Για πρώτη φορά πλήρωσαν τον "νταή" με το ίδιο νόμισμα. Ο δρόμος για μία αντιτουρκική συσπείρωση είχε από τότε ανοίξει. Ο Ερντογάν επιδιώκει να εδραιώσει τη "Γαλάζια Πατρίδα", το όραμά του να μετατρέψει την καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου σε "τουρκική λίμνη". Αυτό δεν συμφέρει τις άλλες μεσογειακές δυνάμεις,
Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, οι συνθήκες για τη σύναψη μίας άτυπης μεσογειακής συμμαχίας με αντιτουρκικό πρόσημο είναι πιο ώριμες παρά ποτέ. Η Γαλλία εκ των πραγμάτων θα παίξει ηγετικό ρόλο με ισχυρούς συμπαίκτες στην περιοχή την Ελλάδα, την Αίγυπτο και με ειδικό τρόπο το Ισραήλ. Στο αντιτουρκικό μέτωπο είναι δεδομένο ότι είναι έτοιμα να συμμετάσχουν τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Η σύναψη μίας τέτοιας άτυπης συμμαχίας θα άλλαζε ριζικά το σκηνικό, αναχαιτίζοντας τις επεκτατικές προθέσεις του Ερντογάν και οδηγώντας τη νεοοθωμανική στρατηγική του σε κατάρρευση.
Το εγχείρημα είναι αναμφίβολα πολύ δύσκολο, αλλά αξίζει η προσπάθεια. Ο προαναφερθείς βομβαρδισμός της τουρκικής βάσης Αλ Ουατίγια (δυτική Λιβύη) ήταν ένα πρώτο αποσπασματικό βήμα, το οποίο, όμως, ήταν ικανό να αποτρέψει την ανακοινωμένη επίθεση εναντίον της Σύρτης. Η κοινή ελληνογαλλική άσκηση στη δεσμευμένη από τους Τούρκους περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Πέμπτη 13 Αυγούστου) ακύρωσε στην πράξη την τουρκική Navtex, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στον Ερντογάν.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Σταύρου Λυγερού, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου