δεχτεί πρόταση άλλου αρχηγού προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των αρχηγών των κομμάτων υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Και δεν είναι μόνο ότι ομοφωνία στο θέμα των ελληνοτουρκικών δεν πρόκειται να υπάρξει. Το ΚΚΕ, για παράδειγμα, όπως αποκάλυψαν τα «Παιχνίδια εξουσίας», έχει ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην συγκαλέσει το συμβούλιο γιατί το κόμμα έχει ριζική αντίθεση με την ακολουθούμενη πολιτική, πρωτίστως με το ρόλο που παίζουν στην περιοχή οι εταίροι σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επίσης, με την τελευταία του συνέντευξη στο iEidiseis, επιβεβαίωσε ότι ο Περισσός δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε τυχόν συμβούλιο αρχηγών. Επιπλέον και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, από διαφορετική σκοπιά από το ΚΚΕ, έχει μια ασύμπτωτη θέση με τα άλλα κόμματα στα ελληνοτουρκικά-αν υιοθετούνταν, για παράδειγμα, οι θέσεις του, θα έπρεπε να είχε ήδη το «Όρους Ρέις» και να είχε προκληθεί ελληνοτουρκική σύγκλιση!
Ομοφωνία, συνεπώς, στη χάραξη γραμμής στα ελληνοτουρκικά δεν πρόκειται να υπάρξει, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που ο πρωθυπουργός δεν συγκαλεί το συμβούλιο.
Δεν είναι λίγοι, πχ, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει απολύτως λυμένα τα χέρια του στις ελληνοτουρκικές θέσεις, καθώς και ότι θεωρεί μείωση του κύρους του εάν αναγκαστεί να υιοθετήσει προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός πολύ δύσκολα θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι ενώπιον άλλων με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή θα αποδεχτεί προτάσεις του, εν αντιθέσει με ότι κατά διαστήματα πράττει με τη Φώφη Γεννηματά. Το σχόλιο της κυβέρνησης, μάλιστα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Τσίπρα, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως το συμβούλιο δεν πρόκειται να συγκληθεί ποτέ.
Τη μη σύγκλιση του συμβουλίου αρχηγών, πάντως, φέρεται να καθιστά σχεδόν απαγορευτική και ένας ακόμα παράγοντας. Στο Μαξίμου φέρεται να εκτιμούν πως η νέα Πρόεδρος δεν έχει ακόμα την πλήρη δυνατότητα σύνθεσης των απόψεων που θα ακουστούν, με αποτέλεσμα από τυχόν συμβούλιο να προκύψουν επιπλέον προβλήματα. Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου ενοχλούσε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος, αντιθέτως, εξέφραζε ισχυρή άποψη και άφηνε το αποτύπωμά του στα συμβούλια που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του. Επί Προκόπη Παυλόπουλου και Αλέξη Τσίπρα (σσ: τη σύσκεψη αρχηγών την αποφασίζει ο πρωθυπουργός και την εισηγείται στον Πρόεδρο) πραγματοποιήθηκαν τρεις συσκέψεις πολιτικών αρχηγών και μάλιστα με πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας.
Βασίλης Σκουρής
ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου