Πέρασαν σχεδόν 7 μήνες από τότε που ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού μέσα στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess Cruise» και όλα δείχνουν ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι ο μεγάλος χαμένος της πανδημίας.
Εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια παραμένου...
αγκυροβολημένα στα λιμάνια σε όλο τον κόσμο, δεκάδες άλλα -κυρίως μεγάλα- οδηγούνται για διάλυση (σκραπ), εταιρείες ακυρώνουν προγραμματισμένες ναυπηγήσεις και ζητούν να καθυστερήσουν αυτές που ήδη έχουν ξεκινήσει και κανείς δεν γνωρίζει να πει με σιγουριά πότε χρονικά θα γίνει η συνολική επανεκκίνηση της κρουαζιέρας. Ολα θα εξαρτηθούν πλέον από την πορεία της πανδημίας, ενώ όσο περνά ο καιρός οι οικονομικές ζημιές είναι τεράστιες.
Πριν από λίγο καιρό δυο-τρεις εταιρείες στη Βόρεια Ευρώπη προσπάθησαν με δυο μικρά πλοία, δυναμικότητας περίπου 200 ατόμων, να ξεκινήσουν ολιγοήμερες κρουαζιέρες, αλλά και στα δύο πλοία παρουσιάστηκαν κρούσματα.
Το ίδιο συνέβη και με ένα μεγάλο πλοίο στην Ταϊβάν και φυσικά αμέσως απαγορεύτηκε η συνέχιση των ταξιδιών. Την περασμένη εβδομάδα οι ιταλικές εταιρείες MSC και Costa ξεκίνησαν κρουαζιέρες σε ιταλικά λιμάνια με μεγάλα πλοία αλλά με μικρή δυναμικότητα -λιγότεροι από 1.000 επιβάτες- και με πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα. Το μόνο λιμάνι εκτός Ιταλίας που προσέγγισαν ήταν αυτό της Μάλτας όπου μάλιστα έγινε και γιορτή υποδοχής.
Η MSC στις αρχές Αυγούστου είχε ανακοινώσει την έναρξη ταξιδιών στις 23 Αυγούστου με το πλοίο της «MSC Magnifica» από το Μπάρι της Ιταλίας για Κέρκυρα-Κατάκολο-Πειραιά και στη συνέχεια Τεργέστη, προτού επιστρέψει και πάλι στο Μπάρι. Το δρομολόγιο θα πραγματοποιούνταν σε εβδομαδιαία βάση έως το τέλος Οκτωβρίου.
Ωστόσο η εταιρεία τη Δευτέρα επανήλθε και ανακοίνωσε την αναβολή της επανέναρξης των δρομολογίων του κρουαζιερόπλοιου «MSC Magnifica» έως τις 26 Σεπτεμβρίου, εξηγώντας ότι η εξέλιξη αυτή καθίσταται επιβεβλημένη μετά την απόφαση των ιταλικών αρχών να αυστηροποιήσουν τα μέτρα ελέγχου για τους πολίτες που έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα κατά την επιστροφή τους στην Ιταλία.
Εκανε γνωστό μάλιστα ότι παρότι συζητείται ήδη η εξαίρεση των επιβατών της MSC Cruises, οι οποίοι υποβάλλονται σε τεστ κατά την επιβίβασή τους στα κρουαζιερόπλοια και πραγματοποιούν επισκέψεις στη στεριά σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας, υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων και μείωση της ζήτησης από τη στιγμή που το δρομολόγιο του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου περιλαμβάνει τρία ελληνικά λιμάνια.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις η πρώτη κρουαζιέρα θα ξεκινήσει από το Μπάρι της Ιταλίας στις 26 Σεπτεμβρίου. Θυμίζουμε ότι στα τέλη Ιουλίου και παρά την αύξηση των κρουσμάτων που είχε αρχίζει να εμφανίζεται στην Ελλάδα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είχε ανακοινώσει το άνοιγμα της Ελλάδας στην κρουαζιέρα από την 1η Αυγούστου για τα λιμάνια Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου.
Ο γενικός διευθυντής της Majestic International Cruises Inc και πρώην αντιπρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Μιχάλης Λάμπρος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», υποστήριξε ότι η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, πιθανότατα το 2021 θα ξεκινήσει δειλά δειλά, εάν μέχρι τότε φυσικά έχει βρεθεί το εμβόλιο. Η επαναλειτουργία θα γίνει με μικρά πλοία δυναμικότητας 1.000 επιβατών αλλά με πληρότητα 65%, δηλαδή να επιβαίνουν σε αυτά μόνο 650 επιβάτες.
Επισήμανε ότι η κατάσταση σήμερα στον κλάδο είναι «απογοητευτική», κάνοντας γνωστό ότι μέχρι το τέλος του 2020 εταιρείες ετοιμάζονται να δώσουν πάνω από 100 πλοία για σκραπ, ενώ όσες είχαν παραγγείλει κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς και είχαν τη δυνατότητα ακύρωσαν όλες τις παραγγελίες τους. Επίσης άλλες που τα πλοία τους ήδη κατασκευάζονται ζητούν από τα ναυπηγεία να καθυστερήσουν όσο μπορούν. «Η κρουαζιέρα θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, όπως έγινε τις δεκαετίες του 1960 και του 1970» εκτιμά ο ίδιος και προβλέπει ανάκαμψη του κλάδου τα επόμενα 4-5 χρόνια.
Χριστίνα Παπασταθοπούλου
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου