18.8.20

Ετσι, χωρίς πρόγραμμα...

Ετσι, χωρίς πρόγραμμα«Ζητείται σχέδιο», γράφαμε χτες σε αυτόν τον χώρο - και δικαίως, αφού είναι φανερό πλέον ότι ο μόνος που δεν αυτοσχεδιάζει στη χώρα μας, ιδίως σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας, είναι ο ίδιος ο κορονοϊός!

Δυστυχώς όμως, η...
εικόνα αυτή των αποσπασματικών και «έτσι, χωρίς πρόγραμμα» κυβερνητικών αντιδράσεων απέναντι στη συνεχή έξαρση των κρουσμάτων δεν απαντά μόνο στη χώρα μας, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη: και ιδιαίτερα μάλιστα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι τρεις μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία και Μεξικό) είναι και οι αρνητικές «παγκόσμιες πρωταθλήτριες» σε συνολικούς θανάτους και μολύνσεις.

Οπως μπορείτε να διαβάσετε και στα ρεπορτάζ της εφημερίδας, ακόμα και χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία, κράτη οργανωμένα και καλά εξοπλισμένα που κατάφεραν αρχικά να θέσουν υπό έλεγχο τη μετάδοση του ιού, και έλαβαν μάλιστα τα διεθνή εύσημα γι' αυτό, βλέπουν τώρα τις μολύνσεις να ξαναφουντώνουν και καταφεύγουν σε νέα «λουκέτα» και λοκ ντάουν.

Ειδικά η Κορέα, το απόλυτο ώς σήμερα παράδειγμα προς μίμηση -αφού έκανε επί μήνες όλα αυτά που ακόμα περιμένουμε να δούμε στην Ελλάδα (μαζικά τεστ, χρήση υψηλής τεχνολογίας για συστηματική ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων κ.λπ.)- την «πάτησε» και τώρα πάλι τρέχει και δεν φτάνει, εξαιτίας ενός ιερέα πιο ανεύθυνου και από τους δικούς μας! Σας θυμίζει κάτι;

Αλλά και η Ευρώπη βιάστηκε, όπως όλα δείχνουν, να ξανανοίξει τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορά της στον τουρισμό. Στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, διακινδυνεύει την υγεία και εν τέλει τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών της, που νομοτελειακά θα νοσήσουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Τι θα γίνει αλήθεια το φθινόπωρο, όταν η πίεση στα συστήματα υγείας αναμένεται να κλιμακωθεί, λόγω και της επανεμφάνισης των εποχικών ιώσεων; Και πώς θα επιδράσει στον γενικό πληθυσμό, και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες της χώρας μας, το βιαστικό -σύμφωνα με πολλούς ειδικούς- άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτέμβρη, που αναπόδραστα θα μεταφέρει μέσω των ασυμπτωματικών παιδιών τον ιό σε αμέτρητες οικογένειες; Και το εμβόλιο δυστυχώς αργεί ακόμη, παρά την παγκόσμια κρατική και εταιρική «κούρσα» για την εξέλιξη και τη μαζική παραγωγή του.

Ας ελπίσουμε ότι η ανθρωπότητα δεν θα πληρώσει πολύ ακριβά το έλλειμμα παγκόσμιας συνεργασίας στη μεγαλύτερη υγειονομική απειλή της εποχής μας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: