24.8.20

Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «παρών»...

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «παρών» στην ψηφοφορία  στη Βουλή για την επικύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου που εισάγεται σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Επιπλέον, όπως αναμενόταν, η...
αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία Ελλάδας Ιταλίας.

Η απόφαση λήφθηκε σήμερα το πρωί σε διευρυμένη σύσκεψη υπό την προεδρεία του Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος το προεδρείο της ΚΟ (Όλγα Γεροβασίλη, Νικος Βούτσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος), η ομάδα του πρωινού καφέ (Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος,Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης), καθώς και οι Γιώργος Κατρούκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών, και Βαγγέλης Καλπαδάκης, σύμβουλος Εξωτερικών του Αλέξη Τσίπρα.

Ο διάλογος

Ο διάλογος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονος για της τάση που θα έπρεπε να κρατήσεις το κόμμα απέναντι στη συμφωνία. Στη μια άκρη τη ζυγαριάς βάρυνε η ανάγκη να μπει σφήνα στο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ της μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Στην άλλη άκρη της ζυγαριάς μπήκαν οι όροι της συμφωνίας της οποίες το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έκρινε εξαιρετικά προβληματικούς τους όρους της συμφωνίας, ειδικά σε ό, τι αφορά τις επήρειες της ΑΟΖ της Κρήτης και των άλλων νησιών, καθώς και το ανατολικό όριο της οριοθέτησης που εξαιρεί τη μισή Ρόδο.

Τον προβληματισμό του ΣΥΡΙΖΑ τον είχε συνοψίσει ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών:

«Παρότι «έσπασε» το παράνομο σύμφωνο Σάρατζ-Τουρκίας, οι υποχωρήσεις έναντι της Αιγύπτου στη Συμφωνία, δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα που για να μη γίνουν τετελεσμένα και να αντιμετωπιστούν απαιτείται σαφής εθνική διπλωματική και αμυντική στρατηγική.»

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνέντευξή του στο CNN Greece είχε επισημάνει:

«Η βασική μας κριτική ως προς τη Συμφωνία είναι ότι δεν εντάσσεται σε μια συνολική εθνική στρατηγική για το πού πάμε, τι θέλουμε να κάνουμε και πώς αξιοποιούμε τις συμμαχίες μας για να το κάνουμε.»

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι 53+ και άλλα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία.

Η θέση ισορροπίας

Τελικά η θέση ισορροπίας που προκρίθηκε ήταν το «παρών». Το «παρών» στέλνει το μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επί της αρχής δεν είναι αντίθετη σε συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά διαφωνεί με τον βεβιασμένο τρόπο διαπραγμάτευσης και τις υποχωρήσεις που έκανε. Επιπλέον, στέλνει ένα (περιορισμένης εμβέλειας βέβαια) μήνυμα συναίνεσης σε ό,τι αφορά τη στάση των δύο πόλων του δικομματισμού απέναντι στην Τουρκία...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: