2.8.20

Σε διαβούλευση το «σχέδιο Πισσαρίδη» για το Ταμείο Ανάκαμψης...

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί τη Δευτέρα το προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας («επιτροπή Πισσαρίδη») η οποία εισηγείται τον τρόπο αξιοποίησης των 32 δισ. ευρώ που...
προορίζονται για την Ελλάδα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της Κομισιόν.


Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη συγκρότηση πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής στη Γραμματεία της Κυβέρνησης η οποία θα επεξεργάζεται τις προτάσεις της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας εξειδικεύοντάς τες παράλληλα ανά τομέα κυβερνητικής ευθύνης και θα εναρμονίζει αυτές τις προτάσεις με τις πολιτικές προτεραιότητες και τον προγραμματισμό απλώνοντάς τες σε οριζόντιο επίπεδο, σε επίπεδο όλων των Υπουργείων.

Επιπλέον η Εκτελεστική Επιτροπή θα έχει και ρόλο συντονιστή και επόπτη για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Τα μέλη της Επιτροπής
Την επιτροπή θα στελεχώνουν ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού μου Γραφείου, ο Αλέξης Πατέλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ο Μιχάλης Αργυρού.

Επιπλέον η Επιτροπή θα «σπάσει» σε πέντε ομάδες εργασίας άρα και σε πέντε θεματικές ενότητες όπως: Zητήματα που αφορούν την «πράσινη» ανάπτυξη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζητήματα που αφορούν απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, ζητήματα που αφορούν τις υποδομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι ο υπουργείο Οικονομικών θα έχει την εποπτεία για τις ροές χρηματοδότησης.

«Ιστορική απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες»
Την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση της Συνόδου Κορυφής και τόνισε ότι «το συνολικό ποσό, το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η χώρα, τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή, που αποτελούν το άθροισμα των νέων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των τακτικών πόρων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ουσιαστικά συγκροτούν τη μεγαλύτερη σε καιρούς ειρήνης και δημοσιονομικής ομαλότητας χρηματοδότηση που είχε ποτέ η χώρα μας. Κατά συνέπεια, συνιστούν και μία μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό, την ανασυγκρότηση και τον συνολικό παραγωγικό αναπροσανατολισμό της εθνικής οικονομίας».

«Όπως είπα και στη Βουλή, η τελική λύση της συμφωνίας είναι απολύτως συμβατή με όσα διεκδικούσαμε. Από το Ταμείο Ανάκαμψης τα περισσότερα κεφάλαια, 19 δισ. περίπου, θα αντιστοιχούν σε επιχορηγήσεις. Δεκατρία δισεκατομμύρια θα έχουν τη μορφή ευνοϊκών δανείων. Ενώ από τα κονδύλια για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό καταφέραμε και προστατέψαμε και τουλάχιστον στο Ταμείο Συνοχής ενισχύσαμε τους δύο βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής, που αντιλαμβάνονται και οι πολίτες μας ως σημείο αναφοράς της Ευρώπης, που είναι το ΕΣΠΑ και η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Θέλω να τονίσω ότι ειδικά ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης παίρνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό επιχορηγήσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ μας στην Ευρωζώνη. Αυτήν τη στιγμή, είμαστε σε θέση να πούμε ότι αυτήν τη σημαντική επιτυχία τη διαδέχεται μία άλλη πρόκληση: Για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό. Εάν, λοιπόν, για τους περισσότερους συμπολίτες μας η τελευταία μέρα του Ιουλίου είναι η πρώτη μέρα των διακοπών τους, ο Αύγουστος επιφυλάσσει για εμάς λιγότερες παραλίες και περισσότερες ασχολίες», πρόσθεσε.

Σχετικά με το προσχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη» είπε ότι «είναι ένα προσχέδιο, το οποίο από τη μία εντοπίζει στρεβλώσεις αλλά αναδεικνύει και τα πλεονεκτήματα της χώρας, τις αιχμές της δυναμικής της. Και υποδεικνύει 15 άξονες για τη μελλοντική ευημερία της πατρίδας μας και όλων των Ελλήνων. Θέλω να τονίσω ότι το σχέδιο αυτό θα υπόκειται, προφανώς, σε διαρκείς επικαιροποιήσεις και προσαρμογές. Ακούγοντας πάντα τα μηνύματα της κοινωνίας, τις προτάσεις των παραγωγικών δυνάμεων, τις απόψεις των κομμάτων, φιλοδοξούμε να είναι μία χρήσιμη, απαραίτητη θα έλεγα, πυξίδα για την ασφαλή πορεία της χώρας στα ταραγμένα νερά της παγκόσμιας οικονομίας».

Στις 15 Οκτωβρίου στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
Οπως είπε ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν, ήδη, να συνεδριάζουν οι πρώτες επιτροπές, ώστε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουν συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση για να μπορεί να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου.

Μείωση συντελεστών φορολόγησης
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η «Επιτροπή Πισσαρίδη» στο προσχέδιο εισηγείται τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων. Συγκεκριμένα, η επιτροπή συνιστά μετά τα πρώτα κλιμάκια να μειωθούν οι συντελεστές, που ανέρχονται από 28% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Επιπλέον, εισηγείται την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κάτι που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση με τη σταδιακή κατάργηση της από το 2021.

Ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένες να δεχτούν τέτοιους είδους μέτρα καθώς αυτά δεν εντάσσονται στις γραμμές του Next Generation EU.

Τέλος, η Επιτροπή αναφέρεται σε έναν αναδιανεμητικό μηχανισμό για τους φτωχότερους δήμους, στους οποίους οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μικρές, βάσει του οποίου οι δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν (αυτοματοποιημένα, μέσω του μηχανισμού είσπραξης) στους φτωχότερους δήμους. Αυτό συμβαίνει και σήμερα με τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και πιο στοχευμένα κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή», τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης εξετάζεται να «πέσουν» και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», το οποίο αναμένεται να επεκταθεί. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί σε ξενοδοχεία, βιομηχανίες και στα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι το 70% των κονδυλίων (32 δισ. ευρώ) πρέπει να δεσμευθεί ώς το 2022 και τα υπόλοιπα ώς το 2023 με την τελική προθεσμία υποβολής του προγράμματος είναι το τέλος Απριλίου του 2021, ωστόσο η κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για υποβολή στα μέσα Οκτωβρίου.

Ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης
Όπως μεταφέρει ο Capital.gr, στο τραπέζι της Επιτροπής φαίνεται ότι θα έρθει και το ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης με την «επιτροπή Πισσαρίδη» να εισηγείται:

-Eνίσχυση αναλογικότητας δημόσιου διανεμητικού πυλώνα ασφάλισης. Ανάπτυξη δεύτερου και τρίτου πυλώνα με κίνητρα με ιδιωτικές αποφάσεις.

-Μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους άλλους εργαζόμενους το επιθυμούν.

-Ένα πλαίσιο εποπτείας για ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημόσιου ταμείου.

Σημειώνεται ότι η «μετάβαση» και η ανάπτυξη τριών πυλώνων αποτελούν προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης


Στα μέσα Ιουλίου παρουσιάστηκε το η ενδιάμεση έκθεση «Πισσαρίδη» σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι βιομήχανοι, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ιωάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Θανάσης Σαββάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.

Σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», αποδίδεται ειδική βαρύτητα στην «εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης», ανοίγοντας τον δρόμο της παράδοσης της επικουρικής ασφάλισης και σύνταξης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως προβλεπόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Το κόστος δε της σχετικής μετάβασης σχεδιάζεται να καλυφθεί -μαζί με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης- από τα κονδύλια του λεγόμενου ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης...

Πηγή:thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: