23.8.20

Η εβδομάδα που ο Μητσοτάκης "διόρθωνε" την μισή κυβέρνηση...

Διπλή διάψευση για την Κεραμέως;...

Πολύ μακριά από την εικόνα της "καλοκουρδισμένης μηχανής" βρέθηκε την εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση για τα ζητήματα που...
αφορούν την πανδημία του κορονοϊού. Το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησε "διορθωτικές παρεμβάσεις" ακόμη και διαψεύσεις για δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί που βρίσκονται στα υπουργεία - κλειδιά για την αντιμετώπιση της νόσου.

Απανωτά αδειάσματα στην Κεραμέως
"Πρωταθλήτρια" στις διαψεύσεις από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναδεικνύεται η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Από ό,τι φαίνεται υπάρχει πιθανότητα να μην διαψευσθεί μόνον για το ζήτημα της δωρεάν χορήγησης μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία, αλλά ακόμη και για τις κατηγορηματικές επισημάνσεις της για την ημερομηνία του ανοίγματος των σχολείων.

Θυμίζουμε ότι η υπουργός Παιδείας, προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις όταν χαρακτήρισε την μάσκα "προσωπικό αντικείμενο" που ο καθένας πρέπει να φροντίσει να διαθέτει. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN η μάσκα είναι ένα "πολύ σημαντικό εργαλείο προστασίας". Όταν όμως ρωτήθηκε για την κάλυψη του κόστους επισήμανε πως "η μάσκα είναι ένα προσωπικό αντικείμενο" και "επαφίεται στην ατομική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς να προμηθευθεί". Την ίδια λογική επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στην κρατική τηλεόραση και η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα επισημαίνοντας ότι η μάσκα είναι «προσωπικό εργαλείο» και δεν υπάρχει ζήτημα δωρεάν παροχής. Τους ισχυρισμούς αυτούς όμως διέψευσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως διεμήνυσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης "με ειδική έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, 5,2 εκατομμύρια ευρώ προς όλους τους δήμους της χώρας εφοδιάζουμε όλους τους μαθητές & όλους τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου με μάσκες". Διευκρίνισε μάλιστα ότι "κάνουμε πράξη την ξεκάθαρη πολιτική βούληση του πρωθυπουργού να προστατέψουμε την υγεία". Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για παρέμβαση του πρωθυπουργού που πραγματοποιήθηκε μέσω ενός υπουργού που ταυτοχρόνως είναι από τους πλέον στενούς του συνεργάτες.

Από ό,τι φαίνεται όμως η Νίκη Κεραμέως κινδυνεύει να διαψευστεί και για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων. Πολλές πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι είναι πολύ πιθανό αυτά να ανοίξουν τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7 όπως είχε ανακοινωθεί, αν και επ' αυτού υπάρχουν αντιφατικές διαρροές και πληροφορίες. Το θέμα εκτός από την προφανή υγειονομική, φαίνεται να έχει και πολιτική διάσταση. Θυμίζουμε ότι η υπουργός Παιδείας, παρότι συνεχώς επικαλείται την γνώμη των ειδικών, υπήρξε θιασώτης της αντίληψης του ανοίγματος στις 7 Σεπτεμβρίου. Από τον Ιούνιο αναφέρει συνεχώς την συγκεκριμένη ημερομηνία, επιδιώκοντας σε πολιτικό επίπεδο να αποδώσει την εικόνα ενός υπουργείου που "ελέγχει την κατάσταση" στα σχολεία και ότι όλα θα ξεκινήσουν στην ώρα τους.

Η επιμονή μάλιστα της Νίκης Κεραμέως στην συγκεκριμένη ημερομηνία και η λογική της "εκβιασμένης" λειτουργίας των σχολείων χωρίς να έχουν ξεκαθαριστεί καν τα δεδομένα των μέτρων που θα ληφθούν η τα επίπεδα της πανδημίας στην χώρα έχει δημιουργήσει πολλές συζητήσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών.

Ιδίως για το αν σχετίζεται με δεσμεύσεις ή διαβεβαιώσεις που έχουν αναληφθεί και δοθεί απέναντι στους ιδιωτικούς φορείς της εκπαίδευσης.

Ο Ν.Χαρδαλιάς και ο τουρισμός
Εκτεθειμένος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, βρέθηκε ο υπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, και μάλιστα σε διάστημα …μίας ημέρας. Αιτία το κατηγορηματικό ύφος με το οποίο ο Νίκος Χαρδαλιάς θέλησε να αποσυνδέσει το άνοιγμα του τουρισμού από την αύξηση των κρουσμάτων Covid 19 η οποία καταγράφθηκε μέσα στον Αύγουστο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στήριξε τον ισχυρισμό του στο μικρό ποσοστό όσων επισκέφθηκαν την χώρα που κατραγράφεται στα ημερήσια κρούσματα. "Προσπερνώντας" όμως το ποσοστό των φορέων που ιού που λογικά βρέθηκαν στην Ελλάδα, στοιχείο που προκύπτει από την αναγωγή του ποσοστού κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στους ελέγχους στις πύλες εισόδου, στο σύνολο των τουριστών (περίπου 2.5 εκατομμύρια). Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην τελευταία επίσημη ενημέρωση που πραγματοποίησε την προηγούμενη Τρίτη: "Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση των κρουσμάτων που παρατηρείται στην χώρα μας; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι". Άποψη που προφανώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε στην Κριστιάν Αμανπούρ, δημοσιογράφο του δικτύου CNN την Τετάρτη. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά: "Είχαμε αύξηση στα κρούσματα ανά ημέρα, τα οποία κυμαίνονται περίπου στα 200 ημερησίως, και όντως περιμέναμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων καθώς ανοίξαμε την οικονομία μας και τον τουρισμό". Επίσης σε άλλο σημείο της συνέντευξης συμπλήρωσε ότι "είναι φυσιολογικό, όταν ανοίγει η οικονομία και οι άνθρωποι χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, να παρατηρούμε αύξηση των κρουσμάτων. Γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη. Όπου υπήρχε έντονη διασκέδαση και μεταμεσονύχτια νυχτερινή ζωή, εκεί είδαμε τη συγκέντρωση των κρουσμάτων".

Το εμβόλιο και οι Κικίλιας - Σταϊκούρας
Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Παρασκευή για την παροχή δωρεάν εμβολίων, σχολιάστηκε θετικά από το Κίνημα Αλλαγής και θεωρήθηκε υπαναχώρηση λόγω της λαϊκής κατακραυγής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντικειμενικά όμως δεν ήταν στο ίδιο μήκος κύμματος με όσα είχε πει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ερωτώμενος για το κόστος του εμβολίου ο υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη, δήλωσε ότι "εάν χρειαστεί, το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτήν την κατεύθυνση". Η δήλωση ήταν διφορούμενη και είναι πιθανό να οφείλονταν στο ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε να ανακοινωθεί το συγκεκριμένο μέτρο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πάντως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο είτε να μην είχε ληφθεί ακόμη απόφαση ή ο υπουργός Οικονομικών να αγνοούσε τις πρωθυπουργικές προθέσεις. Σενάριο που "κουμπώνει" με τη φημολογία που αναπτύχθηκε μετά τον ανασχηματισμό της 4ης Αυγούστου, που θέλει τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη να βρίσκεται… πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων από τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Το θέμα της έλευσης των εμβολίων για τον Covid 19 όμως φαίνεται ότι δημιούργησε αρρυθμίες και ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το Μέγαρο Μαξίμου. Σαφώς ήταν πολύ διαφορετική η εντύπωση που έδωσε στους πολίτες η δήλωση που έκανε ο Βασίλης Κικίλιας για το εμβόλιο, αφού θεωρήθηκε… σχεδόν δεδομένο ότι αυτό θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας την περασμένη Τρίτη "η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μονή ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά". Ο ισχυρισμός αυτός όμως ουσιαστικά διαψεύστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την εκπρόσωπό της να δηλώνει ότι είναι άγνωστη ακόμη η ημερομηνία διαμοιρασμού του εμβολίου.

Όσον αφορά στον χειρισμό που επιφύλαξε του Μέγαρο Μαξίμου στον δημοφιλή -με βάση τις δημοσκοπήσεις υπουργό Υγείας - φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα διακριτικός. Πάντως ο πρωθυπουργός σε όλες τις δηλώσεις του δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε ημερομηνία έλευσης των εμβολίων...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: