8.8.20

Φουντώνει η οργή στον Λίβανο...

Φουντώνει η οργή στον Λίβανο ενώ αναζητούνται τα αίτια της καταστροφής
Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση έχει προγραμματιστεί το απόγευμα του Σαββάτου στη Βηρυτό, ενώ έχουν αρχίσει να κηδεύονται τα θύματα της καταστροφικής έκρηξης που ισοπέδωσε την πόλη.

Οι έρευνες για τα...
αίτια της καταστροφής εξακολουθούν να είναι άκαρπες και οι πολίτες, κουρασμένοι από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, οργισμένοι για το γεγονός ότι εξακολουθούν να αγνοούνται εκατοντάδες άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια, ζητούν άμεσα πολιτική αλλαγή. Η χώρα έχει ήδη ταλαιπωρηθεί από την υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός, ενώ η πλειονότητα του πληθυσμού ήδη ζούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Πολλές κηδείες κατέληξαν να εξελιχθούν σε αυθόρμητες διαδηλώσεις, ενώ μέσω διαδικτύου κυκλοφορούν τα καλέσματα για τη μεγάλη αποψινή κινητοποίηση στην πλατεία Μαρτύρων με βασικά αιτήματα την παραίτηση του κυβερνητικού συνασπισμού, τη διενέργεια εκλογών, οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης. Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι η συγκέντρωση θα έχει μαζική συμμετοχή.

Από το βράδυ της Πέμπτης έως και σήμερα έχουν καταγραφεί μικρότερα και μεγαλύτερα επεισόδια με πολίτες να συγκρούονται με αστυνομικούς. Σοβαρά επεισόδια έγιναν και τη νύχτα της Παρασκευής. Πολίτες προσπάθησαν μάλιστα να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, αλλά τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τους υποδέχθηκαν με δακρυγόνα και κλομπ.

Μποϊκοτάζ δηλώσεων στην τηλεόραση

Ενδεικτικό της οργής που επικρατεί στη χώρα είναι το γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του Λιβάνου, το LBC, σταμάτησε να μεταδίδει δηλώσεις πολιτικών προσώπων, ακόμη και του προέδρου της χώρας Μισέλ Αούν και του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας υπόσχεται έρευνα και απόδοση ευθυνών για την καταστροφή, ωστόσο ο πρόεδρος του LBC, Πιερ Νταέρ, δήλωσε: «Η Βηρυτός καταστράφηκε και εσείς κάνετε τα ίδια κόλπα για να παραπλανήσετε τον κόσμο. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε έτσι. Αυτό είναι το μήνυμά μας».

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες ότι η κυβέρνηση και οι δικαστικές αρχές γνώριζαν για την ύπαρξη των 2.750 τόνων επικίνδυνων χημικών στο λιμάνι και την επικινδυνότητα της κατάστασης, ότι τους είχαν ενημερώσει οι διοικήσεις του λιμανιού και των τελωνείων, αλλά δεν έκαναν τίποτα.

Στο μεταξύ κατάσταση χάους φαίνεται να επικρατεί στην προσπάθεια των σωστικών συνεργείων να βρουν επιζώντες.

Ξένες αποστολές κατήγγειλαν ότι πολλές περιοχές έχουν ήδη «καθαριστεί» από ανθρώπους που δεν έχουν επίσημα διακριτικά, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα δίνουν εντολές για απομάκρυνση μπάζων και υλικών.

Αίτημα για διεθνή έρευνα

Περίπου 50 προβεβλημένα πρόσωπα της κοινωνίας του Λιβάνου έχουν στείλει επιστολή στον ΟΗΕ ζητώντας να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 150 ανθρώπων και τον τραυματισμό 5.000, ενώ άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων, οι συγγενείς των οποίων διαρκώς κάνουν εκκλήσεις για να μάθουν κάποιο νέο.

Οι προσφεύγοντες στον διεθνή οργανισμό ζητούν να δημιουργηθεί διεθνής επιτροπή η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση και μία ακόμη η οποία θα αναλάβει να κάνει εκτίμηση του εύρους των ζημιών, θα ασχοληθεί με την παροχή βοήθεια στα θύματα και θα επιβλέψει την ανοικοδόμηση.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαράν Χακ, δήλωσε ότι ο Οργανισμός «έχει τη βούληση να βοηθήσει τις λιβανικές αρχές, με όποιο τρόπο ζητήσουν αυτές».

Διεθνή έρευνα για την καταστροφή έχει ζητήσει και η Γαλλία, η οποία φιλοδοξεί να παίξει ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Βηρυτού, επικαλούμενη και τους δεσμούς της με τον Λίβανο, ως πρώην προτεκτοράτο της...

Δεν υπάρχουν σχόλια: