3.8.20

Ο καλύτερος σύμμαχος της πανδημίας...

Oι ειδικοί έχουν από καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Η έξαρση του ιού τον Ιούλιο, με τα κρούσματα να επανέρχονται στα επίπεδα του Απριλίου και μάλιστα με...
ανοδική τάση, δεν είναι παρά η επιβεβαίωση της πρόβλεψης ότι το δεύτερο κύμα εξάπλωσης είναι προ των πυλών. Την τελευταία βδομάδα συγκεκριμένα, η αύξηση των νέων κρουσμάτων από 27 που ήταν την περασμένη Κυριακή σε 110 το Σάββατο και σε 75 το τελευταίο 24ωρο της Κυριακής, ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική.

Η διαχειριστική ανεπάρκεια, η χαλάρωση, οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα που έπρεπε να έχουν επιβληθεί, ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσαν γρήγορα σε επιστροφή της μεγάλης διασποράς του ιού.
Όταν Δευτέρα-Τετάρτη -Παρασκευή η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική γιατί σώζει ζωές, ενώ Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο δεν επιβάλλεται γιατί δεν κερδίζουμε και πολλά από τη χρήση της, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι το κράτος χάνει την αξιοπιστία του και οι πολίτες δύσκολα το εμπιστεύονται.

Άσε που όταν ο συνωστισμός απαγορεύεται στα πανηγύρια αλλά επιτρέπεται στις εκκλησίες, ακόμη και ο πιο καλόπιστος πολίτης υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Αφού τα μέτρα που επιβάλλουν οι αρμόδιοι δεν είναι αμερόληπτα και δεν υπακούουν στην ανάγκη διασφάλισης της δημόσιας υγείας, αλλά ακολουθούν πελατειακές λογικές και τακτικές εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Αυτή η πελατειακή και βάσει συμφερόντων διαχείριση ακόμη και των μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης στην οποία επιδίδεται συστηματικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της πανδημίας.

Το παράδειγμα των μέτρων που η κυβέρνηση έλαβε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι το πλέον χαρακτηριστικό για την πελατειακή πολιτική αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Ενώ στα πλοία, στα τρένα και στα αστικά Μέσα Μεταφοράς, Μετρό, Τραμ και λεωφορεία, εξ αρχής επιβλήθηκαν κανόνες περιορισμού της πληρότητας, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, στα αεροπλάνα αυτό δεν κρίθηκε αναγκαίο. Έτσι, οι επιβάτες των αεροπλάνων με κυβερνητική απόφαση βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να ταξιδεύουν παστωμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς να τηρούν τις αναγκαίες μεταξύ τους αποστάσεις.

Προφανώς το λόμπι των αεροπορικών εταιρειών είχε καλύτερη πρόσβαση στο κυβερνητικό και πρωθυπουργικό περιβάλλον, καταφέρνοντας έτσι να περάσουν την άκρως ευνοϊκή για τον κλάδο τους ρύθμιση. Ακούγονται άλλωστε διάφορα για τη συμμετοχή συγγενών του ίδιου του πρωθυπουργού στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικής αεροπορικής εταιρείας…

Εξ ου και το σχετικό τρολλάρισμα: «Στα πλοία και στα τρένα κολλάει, στα αεροπλάνα όχι».

Δυσαρεστημένο προφανώς από την εξέλιξη το λόμπι των εφοπλιστών, δεύτερο και καταϊδρωμένο, κατάφερε μόλις προχτές, εν μέσω έξαρσης του ιού, να αλλάξει το μέτρο περιορισμού της πληρότητας των πλοίων και να το κάνει από 65% σε 80-85%.

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Τουρισμού ορκίζονταν δυο μέρες πριν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί…

Κι έτσι έμειναν τα λεωφορεία και τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς να τηρούν τους περιορισμούς. Τα οποία, ως δημόσια, δεν έτυχαν του κερδοσκοπικού ενδιαφέροντος κανενός επιχειρηματικού λόμπι κι έτσι έμειναν τα μόνα στα οποία συνέχισαν να επιβάλλονται μέτρα αποφυγής του συνωστισμού.

Μέχρι που ανακοινώθηκε η ακατανόητη απόφαση του υπουργού Μεταφορών να μειώσει τα δρομολόγια σε Μετρό και Τραμ σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι είχαν μειωθεί πέρσι, λόγω των καλοκαιρινών αδειών. Μια απόφαση που εν μέσω καλοκαιριού σημαίνει κατακόρυφη αύξηση της πληρότητας και συνεπώς και των συνωστισμών.

Και τότε έγινε το μεγάλο γέλιο. Την απόφαση για μείωση των δρομολογίων, ακολούθησε μια ακόμη πιο ακατανόητη απόφαση που θεσμοθετεί πρόστιμα σε οδηγούς και επιβάτες σε περίπτωση συνωστισμού. Λες κι οι επιβάτες των λεωφορείων και του Μετρό είναι πελάτες Λούνα Παρκ και είναι στη διακριτική τους ευχέρεια, μέσα στο καλοκαίρι, να μην χρησιμοποιούν τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς για να πηγαίνουν στις δουλειές τους...

Με τούτα και με τα άλλα, φτάσαμε τον Ιούλιο να έχουμε έξαρση της εξάπλωσης του ιού και μάλιστα όχι στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά στο εσωτερικό.

Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει σαφές ότι αν για την καλή πορεία της νόσου την άνοιξη ευθύνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και όχι αναπτυξιακοί και γεωπολιτικοί λόγοι που έφεραν την Ελλάδα σε ευνοϊκή θέση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τότε και για την κακή εξέλιξη του καλοκαιριού, αλλά και για την κακή πορεία της οικονομίας σήμερα, ευθύνεται και πάλι η ίδια.

Δεν μπορεί την άνοιξη τον ιό να τον καταπολέμησε ο… Μωυσής, ενώ τώρα η πανδημία να επανακάμπτει με προσωπική ευθύνη των κακομαθημένων πολιτών!

Ιδού η Ρόδος λοιπόν, ιδού και το πήδημα. Αν είναι πράγματι Μωυσής και Τσώρτσιλ και Ηρακλής μαζί ο Πρωθυπουργός, ας σταματήσει τώρα την εξάπλωση του ιού.

Αλλιώς… «κρείττον το σιγάν».

Ας σταματήσουν να κομπάζουν και να κοκορεύονται για τις δήθεν υπερφυσικές ικανότητες του πρωθυπουργού και την τάχα διαχειριστική αριστεία του «επιτελικού κράτους» και ας στρωθούν στη δουλειά για να διορθώσουν τα λάθη τους και να αντιμετωπίσουν, όσο είναι καιρός, το δεύτερο κύμα της υγειονομικής κρίσης. Με σοβαρότητα, συνέπεια και αμεροληψία να επιβάλουν άμεσα περιοριστικά μέτρα καθολικής εφαρμογής και γενικής ισχύος, χωρίς πελατειακές εξαιρέσεις και χατίρια σε κομματικούς φίλους και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σε κάθε άλλο ενδεχόμενο, η σχεδιαζόμενη… Έξοδος του Μωυσή το φθινόπωρο θα γίνει πυξ λαξ και κακήν κακώς!...
Γιάννης Α. Μυλόπουλος
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: