18.8.20

Πιέσεις στην Αθήνα, ώστε να μην κυρωθεί η συμφωνία για την Αίγυπτο;...

Με «αντάλλαγμα» να ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία και να μην γίνουν γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης; Κανονικά η κύρωση, εντός του Αυγούστου, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές στα «Παιχνίδια Εξουσίας».
«Φόρμουλα» αναζητούν «διαμεσολαβητές» μεταξύ...
Αθήνας και Άγκυρας, όπως το Βερολίνο και –δευτερευόντως- η Ουάσιγκτον, ώστε να ξεκινήσει εκ νέου ο ελληνοτουρκικός διάλογος μετά τις 23 Αυγούστου, οπότε και θα αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νοτίως του Καστελλόριζου, το «Όρουτς Ρέις.

Η επανέναρξη του διαλόγου μετά τις 23 Αυγούστου, επιδιώκεται πρωτίστως για δυο λόγους: Πρώτον, να μην ακολουθήσει νέα και ακόμα μεγαλύτερη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με νέες εμφανίσεις τουρκικών ερευνητικών και πολεμικών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτή τη φορά νοτίως της Κρήτης, με αφορμή την αδειοδότηση της κρατικής εταιρίας TRAO για έρευνες σε οικόπεδα εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου. Και δεύτερον, προκειμένου να μην «μπλέξουν» με το –κάπως καθυστερημένο είναι αλήθεια- ελληνικό αίτημα για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στις 27 και 28 Αυγούστου. (Σημειώνεται πως η αδειοδότηση της TRAO είναι προγραμματισμένη για τις 29 Αυγούστου).

Όπως και χθες έγραψαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», ο Ταγίπ Ερντογάν ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο να καθίσει σε διάλογο με την Ελλάδα τη στιγμή που η Βουλή της χώρας μας θα κυρώνει τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την -τμηματική- οριοθέτηση των ΑΟΖ των δυο χωρών. Πολύ περισσότερο, να συμμετάσχει σε διάλογο, σταματώντας ή, έστω, αναβάλλοντας το ερευνητικό του πρόγραμμα. Ως γνωστόν δε, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει δεσμευτεί ότι η συμφωνία θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή προς κύρωση στις 25 Αυγούστου, έχει δε ζητήσει από τον πρόεδρο του Σώματος Κωνσταντίνο Τασούλα να δώσει προτεραιότητα στη ψήφισή της.

«Διαμεσολαβητές» μεταξύ των δυο χωρών, πάντως, φέρονται το τελευταίο διάστημα, να «πιέζουν» την Αθήνα, να μην κυρώσει τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ώστε να πειστεί ο Ερντογάν, παράλληλα με άλλες κινήσεις που θα γίνουν, να προσέλθει στο διάλογο. Και αυτό, παρότι είναι σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, που θα συνιστούσε «πολιτικό και διπλωματικό «αυτοχειριασμό»- ήδη, η Αίγυπτος προχώρησε στην πρώτη φάση της κύρωσης της συμφωνίας από τα δικά της νομοθετικά όργανα. Κυβερνητικές πηγές δε, στις οποίες απευθύνθηκαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», απέκλειαν κάθε περίπτωση μη κύρωσης της συμφωνίας στο χρόνο που έχει προγραμματιστεί.
Το παρασκήνιο, πάντως, για αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα, δυστυχώς δε για τη χώρα μας με το «Όρουτς Ρέις» να συνεχίσει να σουλατσάρει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, «γκριζάροντας» τις συγκεκριμένες περιοχές...
Βασίλης Σκουρής
ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: