... για τον ελληνοτουρκικό διάλογο...
«Απαιτείται χρόνος για αποκλιμάκωση» είναι το συμπέρασμα των επισκέψεων του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα την Τρίτη και...
των συναντήσεών του με Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Άγκελα Μέρκελ, άλλωστε, υπήρξε ενήμερη για την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αποφασιστικότητα του Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει τις έρευνες σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για αυτό και η πρωτοβουλία Μάας δεν είχε στόχο την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου άμεσα.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών (και πρόσωπο «ειδικών αποστολών» για τη Μέρκελ, αφού ήταν αυτός που πρόσφατα μετέβη σε Κίεβο και Λιβύη), όπως φάνηκε και από τα όσα συζήτησε με Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου), εκτιμά ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.
«Θα προχωρήσουμε», είπε ο Τσαβούσογλου
Κύριος στόχος των επισκέψεών του σε Αθήνα και Άγκυρα υπήρξε να πειστεί ο Ερντογάν να σταματήσει τις έρευνες εντός της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας, σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα, κάτι, άλλωστε, που θα ήταν και μη ρεαλιστικό. Η Αθήνα έθεσε μεταξύ των προϋποθέσεων για επανέναρξη διαλόγου, τον τερματισμό των απειλών από τη γειτονική μας χώρα, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, αλλά και την τήρηση τυχόν μορατόριουμ που θα αποφασιστεί. Η Άγκυρα διαμήνυσε και πάλι πως δεν πρόκειται να σταματήσει τις έρευνες και δεν αποκλείει και την πραγματοποίηση περαιτέρω ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της τουρκικής ΑΟΖ.
Κομβικό σημείο η Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου
Κομβικό σημείο, ωστόσο, για το Βερολίνο για την επίτευξη ενός μορατόριουμ που θα οδηγήσει στην επανέναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου, είναι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, με θέμα τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκία και άρα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει προγραμματιστεί να προγραμματιστεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Σχέδιο κυρώσεων, αλλά χωρίς αποφάσεις στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ
Θα έχει προηγηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή 27 και 28 Αυγούστου, το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Ζ. Μπορέλ θα παρουσιάσει κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν το κείμενο Μπορέλ, αλλά να μην λάβουν αποφάσεις επί αυτού και να προχωρήσουν σε μια δήλωση καταδίκης της προκλητικής πολιτικής της Άγκυρας.
Οι αποφάσεις για τις κυρώσεις θα παραπεμφθούν στη Σύνοδο Κορυφής, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Οι ευρωτουρκικές σχέσεις
Ταυτόχρονα, όμως, ο Χάικο Μάας φέρεται να παρουσίασε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ένα πρώτο σχέδιο συζητήσεων για συνολική διευθέτηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως μια νέα τελωνειακή ένωση μεταξύ των δυο πλευρών, νέα συμφωνία για το προσφυγικό με περισσότερα χρήματα στην Άγκυρα, συνδρομή των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού που «χτύπησε» αισθητά τη γειτονική μας χώρα, όχι όμως και τη χορήγηση βίζας σε τούρκους πολίτες.
Μαστίγιο και καρότο, με στόχο το μορατόριουμ
Στο τραπέζι δηλαδή θα βρίσκονται και το μαστίγιο και το καρότο και λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν θα κληθεί να επιλέξει.
Στόχος είναι στο σημείο εκείνο να επιτευχθεί ένα ολιγοήμερο μορατόριουμ, πχ δέκα ημερών, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος.
Τα ερωτηματικά
Στο σχέδιο, ωστόσο, υπάρχουν ερωτηματικά:
Τι θα συμβεί εάν η Τουρκία έχει ξεκινήσει τις έρυνες εντός ελληνικών περιοχών που περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο;
Τι θα συμβεί εάν οδηγηθούμε νωρίτερα από τις 24 Σεπτεμβρίου σε «ατύχημα» ή σε θερμό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας;
Και τι θα συμβεί εάν δεν συμφωνήσουν χώρες της ΕΕ σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας;
Bασίλης Σκουρης
ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου