Μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, από τη λήξη της τουρκικής NAVTEX στις 23/8 μέχρι τις 28/8, και ύστερα έναρξη διερευνητικού διαλόγου μεταξύ της συμβούλου του Κυρ. Μητσοτάκη, Ελένης Σουρανή, και του συμβούλου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, επιδιώκει η γερμανική κυβέρνηση.
Νέα...
διπλωματική παρτίδα για την έναρξη διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θέλει να ανοίξει το Βερολίνο, χωρίς να είναι σαφές ακόμη εάν θα αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, που τερματίστηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν με την έξοδο του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στις 7 Αυγούστου, μία ημέρα μετά την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ. Αντιθέτως, είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο τραπέζι και δείχνει τη σπουδή της γερμανικής διπλωματίας να καταφέρει αποκλιμάκωση της έντασης πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Αγκυρας.
Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι συνεχίζει να εργάζεται για την επανέναρξη του διαλόγου, για «την επίλυση των προβλημάτων με συνομιλίες και όχι μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων». Και αυτό, σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας, «ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους». Τηρώντας τον τύπο και τη γραμμή των ίσων αποστάσεων, η καγκελάριος απέφυγε και πάλι να αναφερθεί στην ουσία. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα που επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για την εκδήλωση της νέας πρωτοβουλίας διαλόγου δεν στερείται ουσίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Γενς Πλέτνερ, που έχει υπηρετήσει ως πρέσβης στην Αθήνα, εργάζονται προκειμένου να ξαναφέρουν στο τραπέζι του συμβούλου της καγκελαρίου Γιαν Χέκερ, τη σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη Ελένη Σουρανή και τον σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, μέχρι τις 28 Αυγούστου, ώστε να συμφωνήσουν στην έναρξη διερευνητικών συνομιλιών. Η Τουρκία πάντως συνεχίζει τις προκλήσεις και στο πεδίο των πολιτισμικών και θρησκευτικών θεμάτων, με την απόφαση μετατροπής και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος.
Ο Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου έχουν κάνει γνωστό ότι δεν πρόκειται να δεχτούν με σταυρωμένα χέρια μια απόφαση κυρώσεων, καλώντας μάλιστα την Ε.Ε. «να μην υποκύψει στους εκβιασμούς της Ελλάδας και της Κύπρου».
Στην προσέγγιση του Βερολίνου μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε διάρρηξη των ευρωτουρκικών σχέσεων με απρόβλεπτες περαιτέρω συνέπειες, ωστόσο αυτή η προσέγγιση παραβλέπει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης από την πλευρά της Αγκυρας πριν βρεθούν στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. και σε παράλληλη συνάντηση οι διπλωματικοί σύμβουλοι Σουρανή και Καλίν. Εως τώρα η Μέρκελ δεν έχει πάρει διαβεβαιώσεις από την πλευρά του προέδρου της Τουρκίας ότι δεν θα υπάρξει νέα κλιμάκωση.
Μέχρι τα τέλη του μήνα η τουρκική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να παραχωρήσει οικόπεδα εκμετάλλευσης στην ΑΟΖ που έχει οριοθετήσει με τη Λιβύη, κίνηση η οποία ουσιαστικά θα επιτείνει την ένταση από τα παράλια της Ρόδου μέχρι και νότια της Κρήτης. Από την Αθήνα έχει γίνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Οι προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης εστιάζονται στην αποδοχή ενός πενθήμερου μορατόριουμ, από τη λήξη της τουρκικής NAVTEX την Κυριακή 23 Αυγούστου μέχρι και την Παρασκευή 28, όμως και αυτές οι προσπάθειες βρίσκουν εμπόδια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην αξίωση της Αγκυρας να παγώσει η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία. Παράλληλα επιμένει στη θέση η τριμερής για τις διερευνητικές συνομιλίες να προλάβει τη συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για τις κυρώσεις και στην ανακοίνωση του διερευνητικού γύρου να αναφέρεται το μετέπειτα πλαίσιο διαλόγου, όχι μόνο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, όπως επιδιώκει η Αθήνα.
Ενα τέτοιο πλαίσιο ευνοεί διπλά την Αγκυρα και στο πεδίο των ελληνοτουρκικών και στο ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων, αφού θα έχει να περιμένει συν τοις άλλοις την αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης και την ανανέωση της συμφωνίας για το προσφυγικό, το Βερολίνο θα εγγράψει περγαμηνές για διαιτησία, όμως θα παραμείνει ζητούμενο πώς διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Ατυπο Συμβούλιο Εξωτερικών
Στις 27 και 28 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών στην οποία ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να παρουσιάσει τον κατάλογο κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Στο προηγούμενο έκτακτο Συμβούλιο, στις 19 Αυγούστου, καταγράφηκαν σχηματικά τρεις τάσεις, με δέκα χώρες υπέρ της αποφασιστικότερης απάντησης της Ε.Ε., άλλες τόσες αμφιταλαντευόμενες και επτά να επιχειρηματολογούν κατά των κυρώσεων μην τυχόν διαταραχτούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, μεταξύ αυτών και η προεδρεύουσα Γερμανία.
Στο νέο Συμβούλιο, όμως, θα πρέπει να δοθεί ο κατάλογος και κάθε χώρα να τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί των μέτρων. Παρ’ όλο που η πιθανότερη κατάληξη είναι αυτή του ελάχιστου κοινού παρονομαστή, το πρόβλημα για το Βερολίνο θα είναι μεγάλο καθώς στη σύνοδο κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, που είναι προγραμματισμένη για τη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, θα γίνει βασικό αντικείμενο η απόφαση επί του σχεδίου κυρώσεων. Το νέο εσπευσμένο διπλωματικό παιχνίδι του Βερολίνου, εκτός από την ανησυχία «για την κρισιμότητα της κατάστασης», φανερώνει και την αγωνία μην περιέλθει σε πλήρη απομόνωση η Τουρκία.
! Το καλό νέο που είχε προαναγγείλει την περασμένη Τετάρτη για την ενεργειακή απεξάρτηση της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες ο Τ. Ερντογάν, λέγοντας ότι ανακαλύφθηκε κοίτασμα φυσικού αερίου μεγέθους 320 δισ. κυβικών μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα. Το κοίτασμα εντοπίστηκε από το ερευνητικό σκάφος «Φατίχ» στη ζώνη «Τούνα 1», περίπου 100 μίλια βορειοδυτικά από τις τουρκικές ακτές κοντά στα όρια με τις ΑΟΖ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, και σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο η αξιοποίησή του θα αρχίσει το 2023. Το εκτιμώμενο μέγεθος του κοιτάσματος μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας για τα επόμενα 20 χρόνια.
Μπάμπης Αγρολάμπος
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου