20.8.20

«Στραβά μάτια» στις τουριστικές περιοχές...

«Στραβά μάτια» στις τουριστικές περιοχέςΜε καθυστέρηση Χαλκιδική και Μύκονος προστίθενται στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω Covid-19. Οι δύο προορισμοί που μετρούν δεκάδες πλέον κρούσματα, αφού αφέθηκαν ανεξέλεγκτες, επιβεβαιώνουν, όπως συνέβη και στις περιπτώσεις της Πάρου και της Αντιπάρου, ότι προτεραιότητα της...
κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών στην προκειμένη περίπτωση του τουριστικού τομέα, σε βάρος της δημόσιας υγείας. 

Οπως και το γεγονός ότι η ισχύς των μέτρων σε Μύκονο και Χαλκιδική δεν είναι άμεση (από σήμερα), αλλά τίθενται σε εφαρμογή από την Παρασκευή (21/8) και παραμένουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Εν τω μεταξύ η Αττική, ακόμα ένα τρανταχτό παράδειγμα της επικράτησης πολιτικών κριτηρίων και όχι επιστημονικών, και μάλιστα σε ώρα πανδημίας συνεχίζει να καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο - 89 κρούσματα χθες, 98 κρούσματα προχθές.

Η πρώτη περιφέρεια της χώρας είναι γεμάτη κρούσματα από άκρη σε άκρη της, που καθιστούν τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και της στεγανοποίησης προκειμένου να μη συνεχιστεί η διασπορά του ιού εξαιρετικά δύσκολη, ενώ πολλές από τις διαγνώσεις είναι «ορφανές» (δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης), σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η Αττική είναι στο «κόκκινο», λένε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αλλά και ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, και ζητούν περισσότερα τεστ.

Ο τελευταίος μάλιστα προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα από την κεντρική κυβέρνηση, το lockdown θα είναι μονόδρομος. «Για την αποφυγή του lockdown με επιμέλεια και στρατηγική η κεντρική κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει την ετοιμότητά μας στους ελέγχους των παραθεριστών που επιστρέφουν στην Αττική και των εργαζομένων που επιστρέφουν στους χώρους εργασίας. Οφείλει να δημιουργήσει τις συνθήκες για ασφαλή μετάβαση των ενηλίκων στην εργασία και των παιδιών στα σχολεία», μας λέει ο Γ. Πατούλης.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι χθες (1-19/8) έχει σημειωθεί το 42,8% των διαγνώσεων από την αρχή της πανδημίας -3.292 σε σύνολο 7.684-, χθες η χώρα μας κατέγραψε 217 κρούσματα. Η συντριπτική τους πλειονότητα εντοπίζεται στην Αττική που μετρά το ένα τρίτο (29,3%) των διαγνώσεων του Αυγούστου (965 κρούσματα).

Αισίως ύστερα από ένα δεκαπενθήμερο εκτροχιασμού της πορείας του ιού στην Αττική ελήφθησαν κάποια μέτρα που ανακοινώθηκαν με έκτακτη εμφάνιση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και ισχύουν από την περασμένη Δευτέρα (17/8), ανεπαρκή ωστόσο να αναχαιτίσουν τη διάδοσή του, εκτιμούν οι ειδικοί επιστήμονες.

Ο περιφερειάρχης Αττικής αναμένει να συνεχιστεί η αυξητική πορεία του ιού στην περιοχή του λόγω της εισόδου των εκδρομέων καθώς και της πυκνότητας του πληθυσμού. Ωστόσο στέκεται στο γεγονός ότι η περιφέρειά του δεν μέτρησε καμία απώλεια σε κλειστές δομές (π.χ. κέντρα φροντίδας τρίτης ηλικίας), στοιχείο σημαντικό τη στιγμή που σε άλλες περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, και κυρίως άλλες χώρες είχαμε πολυάριθμες απώλειες ανθρώπων που διέμεναν σε γηροκομεία.

Ελλείψει σχεδιασμού του κράτους η Περιφέρεια Αττικής αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πραγματοποιούν τους δικούς τους ελέγχους, στις κλειστές δομές (κέντρα φροντίδας τρίτης ηλικίας, στρατόπεδα, σώματα ασφαλείας, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) αλλά και στα λιμάνια (ήδη έχει δημιουργηθεί μόνιμη βάση στην πύλη Ε1 του Πειραιά), διενεργώντας ελέγχους σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Αττική, στην κατεύθυνση της αναχαίτισης της πορείας του ιού στο εσωτερικό της.

Ηδη, μας λέει ο Γ. Πατούλης, έχουν γίνει περισσότεροι από 3.000 έλεγχοι, 300 από τους οποίους σε λιμάνια. Από τους 300 πρώτους ελέγχους σε εκδρομείς που επέστρεφαν από νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων όλοι βρέθηκαν αρνητικοί. Το τεστ γίνεται σε όσους δέχονται, εξηγεί ο Γ. Πατούλης και σημειώνει ότι στους επόμενους ελέγχους θα δοθεί έμφαση στους επιστρέφοντες με συμπτώματα, θα εφαρμόζεται θερμομέτρηση σε όλους, ενώ θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη αποδοχή του τεστ από τον κόσμο, δεδομένου ότι το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία.

Απαντώντας στον εργαζομένους της Περιφέρειας Αττικής που με επιστολή τους, του ζητούν να τους χορηγηθούν τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας και όχι υφασμάτινες μάσκες, ιδιαίτερα στους υπαλλήλους που συγκροτούν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της περιφέρειας για τη διασπορά του Covid-19, ο Γ. Πατούλης μάς λέει ότι η περιφέρεια προμηθεύτηκε νέα παρτίδα 500.000 χειρουργικών μασκών που θα μοιραστούν άμεσα στους εργαζομένους οι οποίοι πραγματοποιούν τους ελέγχους.

Για το σύστημα υγείας της χώρας μας από τη θέση του προέδρου του ΙΣΑ τονίζει πως «έγιναν προσπάθειες, επισπεύσθηκαν διαδικασίες με αφορμή τον κορονοϊό, αλλά το σύστημα έχει μεγάλα περιθώρια για βελτίωση. Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει και άλλες κινήσεις για να ενισχύσει τα νοσοκομεία μας και ειδικότερα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε όχι μόνο να ανταποκριθεί στην παγκόσμια υγειονομική κρίση που διανύουμε τώρα, αλλά και μελλοντικά να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες βασισμένες στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των ασθενών. Ο πήχης πρέπει να μπει ψηλά για να έχουμε αποτέλεσμα τη σύγχρονη, αξιοπρεπή περίθαλψη των κατοίκων της χώρας μας αλλά και των τουριστών», μας λέει.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Αττικής ο περιφερειάρχης επισημαίνει ότι «ο ιός υπάρχει και θα υπάρχει δίπλα μας, κοντά μας. Η εξάλειψή του εξαρτάται και από την ατομική μας ευθύνη. Τονίζω το "και", καθώς προφανώς το κράτος φέρει την κύρια ευθύνη. Από την πλευρά των πολιτών -όλων μας- χρειάζεται ενότητα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την εθνική αυτή κρίση». Ως γιατρός συστήνει στους πολίτες «ψυχραιμία και σεβασμό στις επιστημονικές απόψεις με την τήρηση των μέτρων».

Μίχαλος: Το τεστ κοστίζει, να το αναλάβει το κράτος

Τη διενέργεια τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού χωρίς καμία επιβάρυνση των ασφαλισμένων ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Το κόστος διενέργειας του τεστ -το οποίο επιβάλλεται- είναι υψηλό και δεν είναι λογικό να το καλύπτουν είτε οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι είτε οι εργοδότες τους, που συνήθως αναλαμβάνουν το κόστος, προκειμένου να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία στους χώρους εργασίας, επισημαίνει.

Τα επιμελητήρια ήδη έχουν γίνει αποδέκτες παραπόνων και καταγγελιών, από μέρους επιχειρήσεων-μελών τους, ότι υπάρχει «απροθυμία» διενέργειας αυτών των τεστ από το δημόσιο σύστημα υγείας, τονίζει ο Κ. Μίχαλος και καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να διευρύνουν τα κριτήρια για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού...

Ντάνι Βέργου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: