17.8.20

Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τη Σύρτη...


...θέλει η Γερμανία...
Μια επιλογή που ουσιαστικά δεν επιλύει την εμφύλια διαμάχη που μαίνεται στη Λιβύη, αλλά απλώς διασφαλίζει την ηρεμία στη –στρατηγικής σημασίας– πόλη της Σύρτης, προωθεί το Βερολίνο.

Τις γερμανικές προθέσεις έκανε γνωστές ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χάικο Μάας, ο οποίος...
μετέβη σήμερα (Δευτέρα) αιφνιδίως στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. 

Ο Μάας δήλωσε αρχικά πως ο κόσμος δεν θα πρέπει να εξαπατηθεί από την «παραπλανητική ηρεμία» που φαίνεται να επικρατεί στη Λιβύη αυτή τη στιγμή, τονίζοντας πως θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να τερματιστούν οι συγκρούσεις. Μάλιστα, ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ. επανέλαβε με νόημα πως και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές (κυβέρνηση Σαράτζ και στρατάρχης Χάφταρ) από άλλες χώρες. 


Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Μάας κάλεσε να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από την περιοχή της Σύρτης, τονίζοντας πως θα ασκήσει τις σχετικές πιέσεις για να γίνει υλοποιηθεί αυτή η πρόταση. Υπενθυμίζεται πως γύρω από τη Σύρτη εδράζεται μεγάλο μέρος των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ουσία της πρότασης Μάας.

Στρατιωτικές προετοιμασίες με τουρκική επίβλεψη

Παράλληλα, επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιούν σήμερα και δύο Τούρκοι αξιωματούχοι: ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ. Αποστολή τους είναι να επιβλέψουν τις προετοιμασίες εφαρμογής του μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας που έχει υπογράψει η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η επίσκεψη Ακάρ και Γκιουλέρ εντάσσεται στο πλαίσιο προετοιμασιών για την επικείμενη επίθεση στις πόλεις Σύρτη και Τζούφρα.


Πάντως, ο Ακάρ χρησιμοποίησε τη διπλωματική γλώσσα, στις δηλώσεις που έκανε από την Τρίπολη. «Η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη στήριξη της Άγκυρας στην κυβέρνηση της Τρίπολης. 

«Πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα υποστηρίζοντας τους Λίβυους αδελφούς μας στο δίκαιο σκοπό τους», δήλωσε ο Ακάρ. Στο πλαίσιο της επίσκεψή τους, ο Ακάρ συνάντησε και τον υπουργό Άμυνας του Κατάρ, δηλώνοντας ότι και αυτή η χώρα της Μέσης Ανατολής υποστηρίζει τις προσπάθειες για διασφάλιση της ενότητας και της ειρήνης της Λιβύης, καθώς και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη χώρα που είναι κουρασμένη από τον πόλεμο.

Επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν και Κόντε

Σε κάθε περίπτωση, ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται για το θέμα της Λιβύης. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τους δύο ηγέτες να συζητούν τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. Σημειώνεται πως Μόσχα και Άγκυρα στηρίζουν αντίπαλες πλευρές στη λιβυκή σύγκρουση.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κρεμλίνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

 Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου τονίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε στον Τούρκο ομόλογό του ότι στη Λιβύη πρέπει να γίνουν πραγματικά βήματα προς μια βιώσιμη εκεχειρία.

Εξάλλου, ο Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνομιλία τους ήταν οι εξελίξεις στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: