17.8.20

Ο Λήλας είχε στείλει μήνυμα...

Οκτώ συνάνθρωποί μας χάθηκαν άδικα. Περιουσίες και κόποι μιας ζωής στη λάσπη. Υποδομές και δίκτυα εξαφανίστηκαν. Για όλα αυτά η βασική αιτία είναι η απουσία έργων πρόληψης και ορθολογικής διαχείρισης των...
περιοχών που επλήγησαν.

Το καλοκαίρι του 2019 είχαμε τη μεγαλύτερη φωτιά στη χώρα μας στη Δίρφυ (25.000 στρ.). Τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να γίνουν άμεσα έμειναν απλές εξαγγελίες του κ. Χατζηδάκη.

Το Δεκέμβρη του 2019 το δέλτα του Λήλαντα ποταμού πλημμύρισε στέλνοντας μήνυμα στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Στερεάς Ελλάδας ότι θα επανέλθει αν δεν γίνουν τα απαραίτητα έργα καθαρισμού και αποκατάστασης του καναλιού. Η απάντηση ήταν “έχουμε τα χρήματα”, δυστυχώς όμως έργα δεν έγιναν.

Αναφέρομαι σε συγκεκριμένα περιστατικά γιατί κάποτε πρέπει να αναδεικνύονται με τεκμηρίωση όχι μόνο τα αίτια, αλλά και οι ευθύνες που οδηγούν σε τραγωδίες.

Γιατί είναι βολικό για πολλούς όταν συμβαίνουν καταστροφές σαν κι αυτές που βιώσαμε στην Εύβοια να απαντούν με τη φράση “ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες” και να σταματούν εκεί, που σημαίνει διάχυση ευθυνών με κατάληξη την αμνηστία.

Αυτή την ώρα όμως προέχει η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών. Η ολιγόλεπτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή δεν άφησε κάτι το συγκεκριμένο, πέραν της επικοινωνιακής διαχείρισης. Οι ανακοινώσεις των Υπουργών της επόμενης ημέρας ήταν όχι μόνο κατώτερες των αναγκών, αλλά και αποτελούσαν επανάληψη, είτε των γνωστών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως η αναστολή των εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές, είτε έργων που έχουν ανακοινωθεί πολλές φορές ως σήμερα, όπως η παράκαμψη της Χαλκίδας.

Ειδικά για τη βιβλική καταστροφή ανακοινώθηκε η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες επιβίωσης και την αντικατάσταση της οικοσκευής τους που υπέστη ζημιές, ένα συνολικό ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει με βάση τις πρώτες δικές μας εκτιμήσεις ότι στα 2.000 σπίτια που έχουν πλημμυρίσει αντιστοιχεί για κάθε νοικοκυριό για την επιβίωσή του και την αντικατάσταση της οικοσκευής του ένα ποσό 1.500 ευρώ και όχι όπως έχει διαρρεύσει 600 για επιβίωση και έως 6.000 για οικοσκευή, δηλαδή 6.600.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι βάζουν τους πληγέντες σε μια πολύπλοκη διαδικασία.

Αυτό που πραγματικά είναι εξοργιστικό είναι ότι δεν ειπώθηκε ούτε μια λέξη για την άμεση αντιμετώπιση των αιτίων που προξένησαν τη συγκεκριμένη καταστροφή λες και σε επόμενο χρόνο  δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το φαινόμενο.
Είναι κι αυτό χαρακτηριστικό για το πως βλέπουν το αύριο του νησιού...

Βαγγέλης Αποστόλου

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: