18.8.20

Οι νέοι όροι για συνταξιούχους που εργάζονται...

Νέα εγκύκλιος ΕΦΚΑ για την εφαρμογή της μειωμένης στο 30% περικοπής των συντάξεων για όσους απασχολούνται ● Ποιους αφορά, από πότε τίθεται σε ισχύ, ποιοι εξαιρούνται ● Αν και ο νόμος Βρούτση ψηφίστηκε αρχές του έτους, η...

 νέα ρύθμιση ενεργοποιείται από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Παρ’ ότι, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει η «Εφ.Συν.», τα πληροφορικά συστήματα των Ταμείων δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν πριν από τον Σεπτέμβριο τις νέες, μειωμένες στο 30% περικοπές στις συντάξεις των συνταξιούχων που εργάζονται, ο ΕΦΚΑ με «επείγουσα» χθεσινή εγκύκλιό του διευκρινίζει πως θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του νέου νόμου. Υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 27 του νόμου 4670/20 τροποποιήθηκε η ισχύουσα από το 2016 νομοθεσία (νόμος Κατρούγκαλου) που όριζε στο 60% την περικοπή σε συντάξεις όσων συνταξιούχων απασχολούνται, και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις μείωσε την περικοπή στο 30% της σύνταξης.

Επίσης, με το άρθρο 78 του ν. 4690/2020 διευρύνθηκε η δυνατότητα απασχόλησης συνταξιούχων με μειωμένη περικοπή και σε άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων. Ωστόσο, αν και ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση που περιέλαβε την ευνοϊκή ρύθμιση ψηφίστηκε στις αρχές του χρόνου, οι συνταξιούχοι που εργάζονται εξακολουθούν να υφίστανται περικοπή σύνταξης 60%, πράγμα που αναμένεται να «διορθωθεί», φυσικά και με αναδρομική ισχύ, το φθινόπωρο.

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων απασχόλησης των συνταξιούχων διευκρινίζει τα εξής:


Α. Πεδίο και έναρξη εφαρμογής
Οι διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 4670/2020 εφαρμόζονται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος όλων των ασφαλιστικών φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη οι οποίοι είτε έχουν αναλάβει εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα πριν από την 29.2.2020 ή θα αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχόληση μετά την ισχύ του ν. 4670/2020, δηλαδή από 29.2.2020, εφόσον για την εργασία ή την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές γενικές ή ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

Η καταβαλλόμενη στον απασχολούμενο επικουρική σύνταξη αναστέλλεται ή περικόπτεται μόνο εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (τ. ΕΤΕΑΕΠ).

Η αναστολή της σύνταξης όσων αναλαμβάνουν εργασία σε δημόσια υπηρεσία εξακολουθεί να ισχύει, εφόσον αυτοί δεν έχουν συμπληρώσει το 61ο έτος της ηλικίας τους έως τις 28.2.2021 και από 1.3.2022 για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Συνταξιούχοι που είχαν αναλάβει εργασία ή δραστηριότητα πριν από τις 13/5/16 (έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016) και εξακολουθούν να εργάζονται, υπάγονται στις διατάξεις του νέου νόμου από 1.3.2022.

Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι από 1.3.20 και μετά εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται σε χώρα εκτός Ε.Ε. ή σε χώρα με την οποία δεν έχει συναφθεί διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας, υπόκεινται στις ρυθμίσεις του άρθρου 27 του ν. 4670/2020.

Επισημαίνεται ότι στους απασχολούμενους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας/ανικανότητας δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ν. 4670/2020, αλλά εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας των εντασσόμενων στον e-ΕΦΚΑ φορέων.

Η αναστολή/περικοπή της σύνταξης συνεχίζεται για όσο χρονικό διάστημα ο συνταξιούχος απασχολείται και για την εργασία του αυτή έχει την υποχρέωση καταβολής εισφορών στους Κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου δεν υφίσταται η δυνατότητα αναλογικής περικοπής της σύνταξης βάσει των ημερών απασχόλησης ανά μήνα. Επομένως, το ποσό της σύνταξης, που παίρνει ο συνταξιούχος και εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 27 του νέου νόμου, καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% για όλους τους μήνες για τους οποίους προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης.

Β. Καταβολή εισφορών - Αξιοποίηση χρόνου ασφάλισης
Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 27 του νέου ασφαλιστικού νόμου, κατά τον χρόνο απασχόλησης του συνταξιούχου καταβάλλονται, ανάλογα με την αναληφθείσα απασχόληση, εργασία ή ιδιότητα, οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Ο απασχολούμενος συνταξιούχος καταβάλλει εισφορά ασθένειας, ενώ έχει και τη σχετική παρακράτηση από τη σύνταξή του.

Οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι που υπάγονται για υγειονομική περίθαλψη σε φορείς εκτός ΕΟΠΥΥ, δεν καταβάλλουν διπλή εισφορά, αλλά αντιμετωπίζονται κατά τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς των φορέων ασθένειας που έχουν διατηρήσει την αυτοτέλειά τους (π.χ. ΕΔΟΕΑΠ).

Οι καταβληθείσες εισφορές αξιοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των παραπάνω συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν να το δηλώσουν στους ασφαλιστικούς τους οργανισμούς. Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος 12 μηνιαίων συντάξεων.

Γ. Ποιοι εξαιρούνται από τη νέα ρύθμιση
● Οι συνταξιούχοι που παίρνουν αυτοτελή ή αναλογική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ, με βάση τις διατάξεις περί συνυπολογισμού περιόδων ασφάλισης, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.

● Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ οι οποίοι ασκούν απασχόληση που υπάγεται στην ασφάλιση του τέως ΟΓΑ.

● Οι ψυχικά ασθενείς (ν. 4488/2017), για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

● Συνταξιούχοι του Δημοσίου που λαμβάνουν σύνταξη ως πάσχοντες από παρα-τετραπληγία.

● Οσοι παίρνουν το εξωιδρυματικό επίδομα (ν. 1140/1981) ή επίδομα νόσου και ανικανότητας (άρ. 54 του Π.Δ. 169/07).

● Οι πολύτεκνοι των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: