...προς διάφορες περιοχές της Ευρώπης...
Το Βέλγιο απαγόρευσε τα «μη απαραίτητα ταξίδια» προς ορισμένες ισπανικές περιφέρειες, το γαλλικό διαμέρισμα Μαγέν και τρία καντόνια γύρω από τη λίμνη Λεμάν, για υγειονομικούς λόγους, προκαλώντας επικρίσεις και αδυναμία κατανόησης στην Ελβετία.
Ο...
«κόκκινος» κατάλογος που επικαιροποιήθηκε το Σάββατο (01/08) από το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών περιλαμβάνει τις ισπανικές περιφέρειες Ναβάρα, Αραγονία, τις πόλεις Βαρκελώνη και Γέιδα στην Καταλονία, τα ελβετικά καντόνια του Βο, του Βαλέ, της Γενεύης, τη Μαγέν, αλλά και περιοχές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, καθώς και την πόλη Λέστερ στη Μεγάλη Βρετανία.
«Δεν επιτρέπονται» τα ταξίδια προς τις περιοχές αυτές. Η καραντίνα και η διενέργεια τεστ κορονοϊού είναι υποχρεωτικές για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις ζώνες αυτές στο Βέλγιο.
Από το Σάββατο, λοιπόν, όποιος επιστρέφει στη χώρα από το εξωτερικό ή επιθυμεί να διαμείνει περισσότερες από 48 ώρες εκεί, θα πρέπει να συμπληρώσει μια φόρμα αναγνώρισης, ενημερώνοντας για τις συντεταγμένες του και τα μέρη όπου διέμεινε τις τελευταίες 14 ημέρες.
Καραντίνα και διενέργεια τεστ «συνιστώνται» για ορισμένο αριθμό ζωνών που περιλαμβάνονται σε έναν «πορτοκαλί» κατάλογο, που περιλαμβάνει για τη Γαλλία την περιοχή του Παρισιού (εκτός από το διαμέρισμα Σεν-ε-Μαρν), την περιοχή του Λίγηρα, το διαμέρισμα του Βορρά, τον Άνω Ρήνο, την Άνω Σαβοΐα, τη Μερτ-ε-Μοζέλ και τα Βοζ.
Οι κατάλογοι αυτοί διαμορφώνονται στη βάση της αποτίμησης που κάνει μια ομάδα ειδικών, η Celeval.
Έντονη αντίδραση από την Ελβετία
Η βελγική απόφαση προκάλεσε έντονες επικρίσεις στην Ελβετία στα καντόνια που αφορά. Είναι «ακατανόητο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βο, Φιλίπ Λεμπά στο πρακτορείο ειδήσεων ATS, ελπίζοντας σε μια ταχεία αντίδραση της Βέρνης. Εξέφρασε λύπη για τον «τουριστικό αντίκτυπο, αλλά και τη ζημιά στην εικόνα» της περιοχής που προκαλούνται από το μέτρο αυτό.
«Δεν γνωρίζουμε σε ποια κριτήρια βασίζεται το Βέλγιο», υπερθεμάτισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η συνάδελφός του Ρεμπέκα Ρουίζ, αρμόδια για την Υγεία.
«Το καντόνι του Βαλέ ελέγχει καλά την Covid-19», δήλωσε στην RTS ο σύμβουλος του καντονιού του Βαλέ, υπεύθυνος για την οικονομία, Κριστόφ Νταρμπελέ, χαρακτηρίζοντας τη βελγική απόφαση «σκανδαλώδη».
Αντιμέτωπο με μια αναζωπύρωση του κορονοϊού, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αμβέρσας, το Βέλγιο έθεσε σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα νέους περιορισμούς, μειώνοντας τις επιτρεπόμενες επαφές, τις συναθροίσεις και επεκτείνοντας τη χρήση μάσκας. Απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στην Αμβέρσα από τις 23:30 έως τις 06:00.
Η χώρα καταμετρούσε σήμερα Κυριακή 69.402 κρούσματα μόλυνσης αφότου ξεκίνησε η πανδημία και 9.845 θανάτους. Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων που καταγράφονταν καθημερινά από τις 23 έως τις 29 Ιουλίου ήταν 465,4 σημειώνοντας αύξηση 78% σε σχέση με τις επτά προηγούμενες ημέρες.
Το Βέλγιο είναι μία από τις χώρες που καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό του, με 85 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου