21.7.20

Πώς ακριβώς «πρωταγωνίστησε» ο πρωθυπουργός;...


Την εικόνα δραστήριας, σχεδόν πρωταγωνιστικής συμμετοχής του πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης στον τετραήμερο μαραθώνιο στις Βρυξέλλες προσπάθησαν να...
διαμορφώσουν κυβερνητικές «πηγές» και φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ, παρότι την εικόνα αυτή ουδόλως επιβεβαιώνουν τα ευρωπαϊκά πρακτορεία και ΜΜΕ.

«Η Ελλάδα είναι στον στενό πυρήνα των εξελίξεων και των ομάδων διαβουλεύσεων της συνόδου κορυφής», μετέδιδαν κυβερνητικές πηγές με αφορμή τη συμμετοχή του Κυρ. Μητσοτάκη σε ορισμένες από τις πάμπολλες πολυμερείς συναντήσεις που έγιναν μεταξύ ηγετών των 27 ανάμεσα στις συνεδριάσεις των ολομελειών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η τελευταία συνάντηση με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού έγινε χθες το απόγευμα, με τους πρωθυπουργούς των χωρών του Νότου -του Ισπανού Πέδρο Σάντσεθ, του Ιταλού Τζουζέπε Κόντε και του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα-, με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Αντίστοιχη συνάντηση με την ίδια σύνθεση και τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού είχε γίνει και την Κυριακή.


Ωστόσο, από την πληθωρική ροή πληροφοριών για τις κινήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες δεν κατέστη σαφές ποια ακριβώς είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις συμβιβαστικές προτάσεις του προέδρου του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι οποίες ενσωμάτωναν κάθε φορά όλο και περισσότερες από τις κυνικές απαιτήσεις της ομάδας των «φειδωλών» υπό την Ολλανδία.

Για παράδειγμα, την πρόταση για τη διακυβέρνηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που περιλαμβάνει μηχανισμούς αυξημένης, ουσιαστικά μνημονιακής επιτήρησης στα μεταρρυθμιστικά προγράμματα των χωρών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας περιορίστηκε να τη χαρακτηρίσει «δυσλειτουργική».

«Δεν θα το βάφτιζα είσοδο μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά μια πολύ περίπλοκη διαδικασία διακυβέρνησης του Ταμείου Ανάκαμψης, με μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση των εκταμιεύσεων που θα χρειαστεί να γίνουν. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο σχήμα διακυβέρνησης του Ταμείου. Είναι δυσλειτουργικό το σχήμα που προτείνεται», είπε ο κ. Πέτσας στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, στην οποία κατά τα λοιπά εξήρε την «ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Απέναντι στο προβληματικό και δυσλειτουργικό σχήμα διακυβέρνησης του «Ταμείου Ανάκαμψης» που επέβαλε το μέτωπο των «φειδωλών», τι ακριβώς αντέταξε, τι παζάρεψε, με τι απείλησε η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά;



Γιάννης Κιμπουρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: