14.7.20

Πράσινο φως για επέμβαση της Αιγύπτου στη Λιβύη...




Τύμπανα πολέμου ηχούν και πάλι στην πολύπαθη χώρα της βόρειας Αφρικής. Με την Τουρκία να συνεχίζει ακάθεκτη την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και να πιέζει ώστε η Σύρτη και η αεροπορική βάση της Τζούφρα να παραδοθούν στην κυβέρνηση του ...
Φάγιεζ αλ Σαράτζ, το κοινοβούλιο της Λιβύης (έχει εγκαταστήσει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τάσσεται υπέρ του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ), ενέκρινε ενδεχόμενη επέμβαση του στρατού της Αιγύπτου εναντίον των δυνάμεων της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) σε περίπτωση «απειλής».

Το κοινοβούλιο κατέστησε σαφές πως θα έδινε την έγκρισή του «στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν για να προστατεύσουν τη λιβυκή και αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια, εάν δουν άμεση απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών», σύμφωνα με την ανακοίνωση που διένειμε.

Το δρόμο για μια πιθανή επέμβαση είχε ανοίξει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, την 20ή Ιουνίου. Στην ομιλία εκείνη, ο Σίσι είχε απειλήσει ότι θα διέτασσε άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εάν οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας προέλαυναν στη Σύρτη.

«Καλούμε να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες των δύο αδελφών χωρών, της Λιβύης και της Αιγύπτου, για να εξασφαλιστεί η ήττα της δύναμης εισβολής και κατοχής (σ.σ. της Τουρκίας) και να προασπιστεί η κοινή μας εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε το κοινοβούλιο της Λιβύης στην ανακοίνωση.

«Οι κίνδυνοι που εγείρει η τουρκική κατοχή αποτελούν άμεση απειλή για τη χώρας μας και για τις γειτονικές χώρες, πάνω απ’ όλα για την Αίγυπτο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα πετρέλαια και η Σύρτη:


Η Σύρτη είναι κομβικής σημασίας πόλη καθώς φιλοξενεί εγκαταστάσεις πετρελαίου. Βρίσκεται υπό τη κατοχή του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και στο στόχαστρο της κυβέρνησης της Τρίπολης που θέλει να ελέγξει τους φυσικούς πόρους της χώρας.

Η αδυναμία να ελεγχθεί η περιοχή ανάγκασε χθες την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου λόγω ανωτέρας βίας.

Οι λόγοι που επικαλείται έχουν να κάνουν με θέματα ασφαλείας της περιοχής αλλά και όρων που θέτουν δυνάμεις συνεργαζόμενες με τον Χάφταρ για τη «δίκαιη κατανομή» των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: