28.7.20

Εκπαιδευτικοί και ιδιωτικά σχολεία «φαντάσματα»...


... σε ένα νομοσχέδιο «fast track» που θυμίζει κάτι από τα παλιά...
Αρκετές είναι οι επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση που συγκέντρωσαν αρνητικά σχόλια σε ποσοστά που αγγίζουν το 90% (στη δημόσια διαβούλευση), όπως για παράδειγμα το άρθρο που αφαιρεί την...
εποπτεία του υπουργείου Παιδείας από τις απογευματινές δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων, με αποτέλεσμα να αφήνεται ελεύθερο το πεδίο για την αδήλωτη εργασία και φοροδιαφυγή. Οι ήδη υφιστάμενες ελαστικές σχέσεις εργασίας στο πεδίο των ιδιωτικών σχολείων πολλαπλασιάζονται καθώς αφαιρείται η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τις απoλύσεις στα ιδιωτικά σχολεία με την ταυτόχρονη διάταξη «οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, εφόσον επιθυμούν να εργασθούν λιγότερες ώρες από αυτές του διοριστηρίου τους». Για το νομοσχέδιο Κεραμέως -στο σύνολο του- μίλησε στο ThePressProject o Γενικός Γραμματέας της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το πρόβλημα είναι ότι με αυτό το νομοσχέδιο δεν επηρεάζονται μόνο τα εργασιακά τα δικά μας, αλλά επηρεάζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης».

Την Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση στην Ολομέλεια της Βουλής εν μέσω εντάσεων τόσο σε επίπεδο εκπαιδευτικών φορέων όσο και σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με τις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου από το υπουργείο Παιδείας.

Σε πρώτο χρόνο, κρίνεται προβληματικό το γεγονός ότι σε ένα ν/σ για την ιδιωτική εκπαίδευση εντάσσεται ρύθμιση για τα Ειδικά Μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων τα οποία εντάσσονται από δω και πέρα στην ενισχυτική διδασκαλία. Είχε προηγηθεί η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων αλλά στο νέο ν/σ επανέρχεται η διδασκαλία του Σχεδίου και άλλων μαθημάτων (Μουσική, Ξένες γλώσσες) που δεν περιλαμβάνονται πλέον στο ωρολόγιο πρόγραμμα, παρότι είναι εξεταζόμενα στις πανελλήνιες εξετάσεις ως ειδικά μαθήματα για ορισμένες σχολές.

Ένα ακόμη δείγμα γραφής σχετικά με την ατζέντα της υπουργού Παιδείας φάνηκε στις αρχές του 2020 με το άρθρο για τα κολέγια και την εξίσωση πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων και ΑΕΙ. Η τότε ψήφιση του άρ. 50 του ν. 4653/2020 που προβλέπει τη δυνατότητα διορισμού αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων στη Δημόσια Εκπαίδευση, σήκωσε κύμα αντιδράσεων με την υπουργό να φαίνεται εκτεθειμένη σχετικά με τις τότε μεθοδεύσεις για την αναγνώριση πτυχίων εκπαιδευτικών από κολέγια, καθώς από τις 20 Σεπτεμβρίου είχε στα χέρια της την επιστολή του ΔΟΑΤΑΠ, με την οποία ο οργανισμός απέκρουε με σοβαρά επιχειρήματα την «προειδοποιητική επιστολή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, χωρίς ωστόσο να μπει στον κόπο η υπουργός να την χρησιμοποιήσει.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: