Είχαμε κάποια γεγονότα, περίεργα θα έλεγα, το βράδυ του Σαββάτου, που αφορούν τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που δεν «κολλούν» μεταξύ τους και αλληλοσυγκρούονται.
Από...
τη μία ήταν η διαρροή της ελληνικής πλευράς για αποχώρηση των Τούρκων από την περιοχή του Καστελόριζου, που ανακούφισε τους πολίτες. Παράξενο δεν είναι, όμως, να διαρρέει το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ότι «βλέπει» αποχώρηση, ενώ στην πραγματικότητα ομιλούμε για «αραίωση» των τουρκικών πλοίων, όπως πληροφορηθήκαμε από άλλες πηγές;
Και από την άλλη, ακολούθησε η σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον ότι το Oruc Reis ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική πρεσβεία εξαπέλυσε και μία αισχρή επίθεση, με 18 μηνύματα στο Twitter, εναντίον της Ελλάδας από την οποία καταλάβαμε όσοι μελετήσαμε την ανακοίνωση, ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν κοντά στο Καστελόριζο. Από την ανακοίνωση πηγάζει μίσος για το πανέμορφο νησί του Αιγαίου Πελάγους, διότι το Καστελόριζο τους ακρωτηριάζει.
Αρχικά νομίσαμε ότι η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας ήταν fake news. Φαίνεται ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον απλά βιάστηκαν και ανακοίνωσαν τις αποφάσεις της Τουρκίας, πριν αυτές δημοσιοποιηθούν επίσημα από την Άγκυρα. Και αυτό εικάζεται από το νέο μήνυμα που ανάρτησε η τουρκική πρεσβεία. Οι τελικές αποφάσεις για τις έρευνες στο Καστελόριζο, θα ληφθούν τη Δευτέρα, στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο καθένας μας αναρωτιέται τι συμβαίνει; Αποχωρεί ο τουρκικός στόλος και επιστρέφει στα τουρκικά λιμάνια, όπως διέρρευσε η Αθήνα; Και αν αληθεύει γιατί η τουρκική πρεσβεία έσπευσε να δηλώσει ότι ξεκινούν οι έρευνες;
Είτε η ελληνική πλευρά έχει λάθος πληροφόρηση και ο τουρκικός στόλος παραμένει στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είτε η τουρκική πρεσβεία προχώρησε σε μία προβοκάτσια, όπως μου είπε φίλος διπλωμάτης, χωρίς την έγκριση της Άγκυρας.
Υπάρχει η παραμικρή περίπτωση, έστω και μισό τοις εκατό, να πράξει οτιδήποτε ο Τούρκος πρέσβης χωρίς να λάβει εντολή από το υπουργείο Εξωτερικών. Αποκλείεται. Στη συνέχεια η τουρκική πρεσβεία πρόσθεσε και νέο μήνυμα (tweet), που σημείωνε:
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έρευνας Oruç Rei διακήρυξε τη σεισμική του έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο, στις 21 Ιουλίου 2020.
Και επειδή η τουρκική ανακοίνωση έγινε δημόσια και με επίσημο τρόπο, ισχύει. Όμως και εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Πως ξεκίνησε έρευνες το Oruc Reis αφού οι δορυφορικές φωτογραφίες το δείχνουν να παραμένει, και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, σε τουρκικό λιμάνι.
Η άλλη υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι παίζεται ένα «παιγνίδι». Που ίσως είναι προσυνεννοημένο, ώστε οι δύο χώρες να οδηγηθούν σε διάλογο, με τη μεσολάβηση της Γερμανίας, η οποία εν τη απουσία της Αμερικής του Ντόναλντ Τραμπ, ανέλαβε τα ηνία.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Μιχάλη Ιγνατίου, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου