Είτε τους αγαπάει κανείς, είτε τους μισεί, οι Βρετανοί τουρίστες επέστρεψαν στην Ελλάδα, γράφει, Πιτσιρίκο, ο Guardian, ενώ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι...
“οι Έλληνες είναι πολύ χαρούμενοι για την επιστροφή των Βρετανών”.
“Πάντα απολαμβάνουμε την παρέα των φίλων μας από το Ηνωμένο Βασίλειο” ανέφερε επίσης ο Θεοχάρης στο Skynews, καθώς οι πτήσεις από τη Βρετανία που είχαν ανασταλεί από τον Μάρτιο, άρχισαν και πάλι από την Τετάρτη 15/7.
Ο μοναδικός Βρετανός που ταξίδεψε νωρίτερα στην Ελλάδα ήταν ο Stanley Johnson, πατέρας του πρωθυπουργού Boris.
Τις πρώτες 24 ώρες μετά την επανέναρξη των πτήσεων 1.200 Βρετανοί έφτασαν στην Ελλάδα και μέχρι την Παρασκευή 17/7 είχαν προσγειωθεί 200 αεροπλάνα από το Ηνωμένο Βασίλειο στα 18 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας.
Στη Ζάκυνθο και άλλα νησιά του Ιονίου -που βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον βρετανικό τουρισμό- η ανακούφιση ήταν μεγάλη.
Κι ενώ άλλες χρονιές τέτοια εποχή οι ιστορίες με μεθυσμένες ακολασίες και κακές συμπεριφορές των Βρετανών επισκίαζαν τις τοπικές ειδήσεις, φέτος “τους περιμένουμε με ανυπομονησία” όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Λαγανά, μίας περιοχής που έχει συνδεθεί με το νεανικό ξεσάλωμα.
“Πάντα ήμασταν σημείο αναφοράς για τους Άγγλους, αν και μερικοί από αυτούς πίνουν, μόνο το 60% των ξενοδοχείων μας είναι ανοιχτά, αλλά μόλις άρχισαν να έρχονται” συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος.
Οι Βρετανοί είναι η πιο επικερδής τουριστική αγορά για την Ελλάδα, με πάνω από 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019.
Η απουσία τους θα μπορούσε να κοστίσει 2,56 δισ. ευρώ σε μία βιομηχανία η οποία συνεισφέρει το 25% του ελληνικού ΑΕΠ.
Με έναν στους πέντε Έλληνες να εξαρτάται από τον τουρισμό, η θέα των Βρετανών σηματοδοτεί μία επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά την ίδια στιγμή αντιμετωπίζεται και με τρόμο.
Το να καταφθάνουν άνθρωποι από μία χώρα με τόσο πολλά κρούσματα και τόσο πολλά θύματα έχει προκαλέσει φόβους για εισαγωγή του κορωνοϊού στα ελληνικά νησιά που δεν έχουν επηρεαστεί σχεδόν καθόλου από την πανδημία μέχρι στιγμής.
Αυτό έχει ως συνέπεια οι εκδρομείς από το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν μαζικά τεστ για τον ιό στα αεροδρόμια.
Τα ελληνικά ΜΜΕ γράφουν ότι έγιναν διαγνωστικοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό σε πάνω από 6.000 Βρετανούς τουρίστες μέσα σε μία εβδομάδα και τα αποτελέσματα θα κρίνουν αν τα ελληνικά σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά για τους Βρετανούς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, αν ο αριθμός και το ποσοστό όσων βρεθούν θετικοί παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα -και συγκεκριμένα σε κάτω από 30 με 40 κρούσματα- τότε η βρετανική τουριστική αγορά θα παραμείνει ανοιχτή.
Σε διαφορετική περίπτωση, η κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν θα διστάσει να κλείσει τα σύνορα της Ελλάδας, υπολογίζοντας ότι το κόστος από την εξάπλωση του κορωνοϊού θα είναι μεγαλύτερο από τα όποια οφέλη από τον τουρισμό σε μία χρονιά που θεωρείται σε μεγάλο βαθμό χαμένη.
Στην Ελλάδα έχει σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων, που είναι 500 από την 1η Ιουλίου, οπότε και άνοιξαν τα σύνορα για τους τουρίστες, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν από 41 σε 83.
Για μία χώρα με σχεδόν 4.000 κρούσματα και 194 θανάτους, αυτό ήταν αρκετό για να εκφράσουν οι επιδημιολόγοι τις ανησυχίες τους.
“Αν υπάρξουν πολλοί θετικοί στον κορωνοϊό Βρετανοί, δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο οι επιστήμονες να κλείσουν ξανά τα σύνορα για επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, διότι ένα μεγάλο ποσοστό θα έβαζε σε κίνδυνο και τον ελληνικό πληθυσμό και τον τουρισμό και δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό” δήλωσε ο δόκτωρ Ανδρέας Μεντής, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παστέρ και μέλος της επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση...
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Πιτσιρίκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου