Το πόσο δύσκολες αναμένονται οι διήμερες συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το μεγάλο χάσμα που πρέπει να...
γεφυρωθεί επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις ξένων ηγετών την ώρα που προσέρχονταν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μέρκελ: Πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις
Για «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις» έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στη Σύνοδο και εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξη από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες.
«Πρέπει να πω ότι οι διαφορές είναι ακόμα πολύ, πολύ μεγάλες και επομένως δεν μπορώ να προβλέψω εάν αυτή τη φορά θα έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό είναι το επιθυμητό, αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Θα χρειαστεί να υπάρξει από όλους μεγάλη διάθεση για συμβιβασμό προκειμένου να πετύχουμε κάτι καλό για την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο περιμένω πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις»
Ρούτε: Μικρότερη από 50% η πιθανότητα να συμφωνήσουμε
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, που έχει μπει «μπροστάρης» των λεγόμενων «σκληρών» του μπλοκ (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και σε μικρότερο βαθμό η Φινλανδία), δήλωσε πως έφτασε στις Βρυξέλλες με σκοπό να πείσει τους άλλους ηγέτες με «επιχειρήματα» παρά με απειλές για βέτο, αν δεν περάσει η γραμμή του για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
«Αυτό που θεωρούμε πολύ σημαντικό είναι ότι οι χώρες κάνουν μεταρρυθμίσεις. Εάν θέλουν επίσης να δώσουμε επιχορηγήσεις αντί για δάνεια - που πραγματικά δεν βρίσκουμε τόσο καλές - τότε λέμε ότι πρέπει να δώσετε πολύ ισχυρές εγγυήσεις ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν» δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους έξω από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ολλανδίας στις Βρυξέλλες.
«Έχουμε ιδέες για το πώς θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα γι 'αυτό γιατί αυτό δεν βελτιώνει τη διαπραγματευτική μου θέση», πρόσθεσε.
Τονίζοντας ότι η Ολλανδία δεν είναι η μόνη χώρα με κόκκινες γραμμές, ο Ρούτε είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια «μόνιμη ανταλλαγή χιλιάδων βέτο».
Ο Ρούτε επέμεινε ότι το σχέδιο του
προϋπολογισμού πρέπει να περιέχει μια ρήτρα για το κράτος δικαίου, με αφορμή την Ουγγαρία που αντιτίθεται σε αυτό.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας μείωσε τις ελπίδες για συμφωνία κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής.
«Εκτιμώ ότι η πιθανότητα να επιτύχουμε συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μικρότερη από 50%.
Στο τέλος, το περιεχόμενο είναι πιο σημαντικό από την ταχύτητα. Ένας αδύναμος συμβιβασμός δεν θα οδηγήσει την Ευρώπη παραπέρα», είπε ακόμα.
«Δεν είμαι αισιόδοξος για τώρα. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Κανείς δεν θέλει να έρθει για άλλη [συνάντηση ηγετών]», είπε ακόμα.
Μακρόν: Αισιόδοξος αλλά επιφυλακτικός
«Αισιόδοξος» αλλά «επιφυλακτικός» δήλωσε προσερχόμενος ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που χαρακτήρισε τη σημερινή σύνοδο «μια στιγμή αλήθειας και φιλοδοξίας για την Ευρώπη».
Με τον Σαρλ Μισέλ και την Άνγκελα Μέρκελ «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρεθεί μια συμφωνία», συμπλήρωσε ο Μακρόν.
Το σχέδιο ανάκαμψης και ο προϋπολογισμός της ΕΕ «θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάκαμψη της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Ο Μισέλ πιέζει για «πολιτικό θάρρος»
Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να προετοιμάσουμε αυτήν τη σύνοδο κορυφής», είπε. «Ακόμα κι αν είναι δύσκολο, είμαι πεπεισμένος ότι με πολιτικό θάρρος είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία», πρόσθεσε.
Μητσοτάκης: Κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία
Την ανάγκη για συμφωνία τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».
«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ' αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.
Φινλανδία: «Θα δούμε πώς θα πάει»
«Έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο μπροστά μας», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν. «Νομίζω ότι έχουμε και πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, οπότε θα δούμε πώς θα προχωρήσει. Αλλά ελπίζω σε αυτό το σημείο και ελπίζω ότι θα βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, ότι κάθε κράτος μέλος θα έχει τη γνώμη του, και επίσης προθυμία να βρούμε συμβιβασμούς από κοινού».
Πηγή:efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου