...δείχνει τις προθέσεις του με τη διασπορά κρουσμάτων...
Καμπανάκι από τους ειδικούς για την αυξημένη κινητικότητα της πανδημίας στην Αττική.
Δεδομένου ότι...
ο κορονοϊός έρχεται με εκθετική ταχύτητα, αν δεν συγκρατηθεί η διασπορά, το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί .Επικίνδυνο κοκτέιλ το άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς μαζικά τεστ και προληπτική καραντίνα, με τις συνθήκες υψηλού συγχρωτισμού λόγω μη εφαρμογής των πρωτοκόλλων.
COVID-19: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΜΗΝΥΕΙ ΑΣΧΗΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΔΥΣΚΟΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
Αρχίζουν τα δύσκολα για τη χώρα μας όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, λένε οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Οι ειδικοί επιστήμονες μίλησαν στην «Εφ.Συν.» για την αυξημένη κινητικότητα της πανδημίας στην Αττική όπου καθημερινά τον τελευταίο μήνα μετράμε δεκάδες νέες διαγνώσεις, οι οποίες δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης («ορφανά» κρούσματα).
Εν τω μεταξύ το τελευταίο διήμερο μετρήσαμε πάνω από 50 κρούσματα ημερησίως (57 χθες και 52 προχθές) κι αυτό είναι καμπανάκι για τους ειδικούς αφού επιβεβαιώνει τη διασπορά. Το μόνο θετικό παραμένει, μας λένε, ότι δεν καταγράφεται αύξηση των βαριών νοσηλειών (σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).
Η κατάσταση προμηνύει άσχημο καλοκαίρι, δύσκολο φθινόπωρο και εξαιρετικά δυσοίωνο χειμώνα, καθώς εκείνο που ανησυχεί τους επιστήμονες που οφείλουν και βρίσκονται δέκα βήματα μπροστά από την πανδημία, είναι πώς θα βγάλουμε το φθινόπωρο και κατ’ επέκταση τον χειμώνα χωρίς lockdown όταν η γρίπη και οι λοιπές ιώσεις βρουν τη χώρα μας με μεγάλη κυκλοφορία του κορονοϊού.
Δεδομένου ότι ο κορονοϊός έρχεται με εκθετική ταχύτητα, αν δεν συγκρατηθεί η διασπορά, το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, εξηγούν οι επιστήμονες που αναζητούν λύσεις για το φθινόπωρο. «Η περιορισμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα, στην πραγματικότητα δεν είναι περιορισμένη και γρήγορα προχωράει σε αυξημένο αριθμό τοπικών εξάρσεων και συνεχιζόμενης μετάδοσης στον πληθυσμό», σημείωνε ο Σ. Τσιόδρας στα μέσα Μαρτίου αναφερόμενος στην τότε αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων.
Από την ανάλυση της κατανομής των κρουσμάτων που στέλνει καθημερινά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκύπτει διπλασιασμός κατά το τελευταίο δεκαήμερο σε σύγκριση με το προηγούμενο των «ορφανών» κρουσμάτων στην Αττική. Συγκεκριμένα από 6,4 διαγνώσεις την ημέρα κατά το δεκαήμερο 10-19 Ιουλίου φτάσαμε στις 10,9 διαγνώσεις την περίοδο 20-29 Ιουλίου.
Τα «ορφανά» αυτά κρούσματα είναι διάσπαρτα από άκρη σε άκρη της Αττικής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, και όχι ομαδοποιημένα (clusters) σε δύο-τρεις δήμους, γεγονός που καθιστά την ιχνηλάτηση (τον εντοπισμό των επαφών κάθε κρούσματος) που έχει κύριο στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης πολύ δύσκολη. Πρόκειται, μας λένε, για ένα πολύ σύνθετο έργο το οποίο έχει κάνει την Πολιτική Προστασία να... τρέχει και να μη φτάνει. Συνολικά η Αττική μετράει 190 «ορφανά» κρούσματα τον Ιούλιο!
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 2,5 ασθενείς που σημαίνει 475 πιθανές μεταδόσεις στην Αττική. Αυτές με τη σειρά τους μπορούν να φέρουν 1.187,5 νέες διαγνώσεις κ.ο.κ.
Ο συνδυασμός του ανοίγματος του τουρισμού, χωρίς μαζικά τεστ και προληπτική καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες, και των συνθηκών υψηλού συγχρωτισμού λόγω μη εφαρμογής των πρωτοκόλλων από το κράτος είναι καταστάσεις πάρα πολύ επικίνδυνες όπως είχαν προειδοποιήσει προ δεκαπενθημέρου μέσω της «Εφ.Συν.» (14/7 Πρωτοσέλιδο: «Κυβερνητική πολιτική για τα πανηγύρια»). Πρέπει «πάση θυσία να πάρει η Πολιτεία τα μέτρα της. Δεν είναι μόνο η ατομική ευθύνη, είναι οι επιχειρηματίες που οφείλουν να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα και κυρίως ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίσει την υγεία του πληθυσμού. Απέναντί μας έχουμε έναν αμείλικτο ιό. Δεν μπορεί να το ξεχνάμε», μας έλεγαν τότε.
Την επόμενη μέρα (15/7) μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε από τους υπουργούς του να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα που αναλυτικά συνέταξε η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας για κάθε περίπτωση (από σουπερμάρκετ μέχρι τουριστικό κατάλυμα και από ταβέρνα μέχρι παραλία οργανωμένη και μη). «Το πλαίσιο -με βάση τις υποδείξεις των ειδικών- είναι επαρκές. Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα εφαρμογής» έλεγε σχεδόν σε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο που είχε καλέσει στη σύσκεψη ο Κ. Μητσοτάκης.
Πέρασε ένα δεκαπενθήμερο από τότε και φαίνεται δεν έγιναν τα απαραίτητα. Ετσι γίνεται επίκληση στην ατομική ευθύνη που η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μας έχει αφήσει λεπτό να ξεχάσουμε, αυτή τη φορά με τις μάσκες παντού και με υψηλό πρόστιμο για όσους δεν τηρούν το μέτρο - εκτός φυσικά από την Εκκλησία όπου προσέρχονται κυρίως οι ευπαθείς (άνω των 65 με προβλήματα υγείας) τους οποίους οφείλει η Πολιτεία να προστατεύσει...
Λείπουν οι μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ
«Η κατάσταση δυσκολεύει. Χρειάζεται καθολική εφαρμογή όλων των μέτρων», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). «Εχουμε χαλαρώσει με το άνοιγμα της κοινωνίας. Γίνονται πάρτι, έγιναν πανηγύρια, μας λέει. Τα κρούσματα των τελευταίων ημερών δεν είναι χθεσινά, είναι αποτέλεσμα του τι έγινε πριν 10-15 μέρες. Ετσι, ήδη έχουν δρομολογηθεί τα κρούσματα για τις επόμενες 10-15 μέρες, εξηγεί, αφού είναι προέκταση των σημερινών αριθμών διαγνώσεων. «Μπορούμε ωστόσο να αποτρέψουμε τις μεταδόσεις κάθε μέρας από εδώ και πέρα, που θα εκφραστούν σε 10-15 μέρες αν αρχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα κύρια ευθύνη για την οποία έχει η Πολιτεία», προσθέτει. Θετικό, μας λέει, είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έχει κατέβει, που σημαίνει ότι οι μεγάλοι άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας και είναι υψηλού κινδύνου προσέχουν. Εκείνοι που νοσούν με ηπιότερα συμπτώματα ή ασυμπτωματικά είναι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι κυκλοφορούν και μεταδίδουν, σημειώνει.
Οσον αφορά την κίνηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών επισημαίνει ότι οι συνάδελφοί της προσπαθούν να καλύψουν τον χρόνο της γενικευμένης καραντίνας. «Πολλά χειρουργεία και προβλήματα υγείας έμειναν πίσω λόγω της καραντίνας και του φόβου του κόσμου να προσέλθει στα νοσοκομεία. Τώρα τρέχουμε, με δυο λόγια», εξηγεί.
Οσο για την ενίσχυση του ΕΣΥ τονίζει ότι άνοιξαν νέα κρεβάτια ΜΕΘ, έγιναν προσλήψεις επικουρικών γιατρών αλλά λείπουν οι μόνιμες προσλήψεις που θα στηρίξουν ουσιαστικά το σύστημα υγείας της χώρας μας.
Μόνη λύση η πιστή εφαρμογή των μέτρων
«Μπορούμε να απωθήσουμε το κύμα που φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά μας μεταθέτοντάς το χρονικά και σε ύψος τηρώντας πιστά τα μέτρα που συστήνουμε οι επιστήμονες από την πρώτη στιγμή, καταρχάς σε επίπεδο Πολιτείας και κατ’ επέκταση ατομικά», επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Ποια είναι αυτά τα μέτρα που αφορούν τους πολίτες;
- Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς όπου υπάρχει συνωστισμός
- Τήρηση αποστάσεων
- Υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού
- Αποφυγή συγχρωτισμού
Για τον ίδιο, η κυβέρνηση «δεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο του lockdown για να ενισχύσει το ΕΣΥ και τώρα πρέπει να τρέξει». «Τα κρεβάτια ΜΕΘ αυξήθηκαν, αλλά αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας και αρχίσουν και γεμίζουν, τότε είναι εύκολο να φτάσουμε στο σημείο να μη φτάνουν», μας λέει. Κλειδί είναι η ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: «Χωρίς την ύπαρξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, με τη συνύπαρξη της γρίπης και των άλλων ιών, το σύστημα υγείας της χώρας θα δοκιμαστεί», μας λέει. «Οι προσλήψεις επικουρικών γιατρών δεν μπορεί να είναι η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του ελληνικού συστήματος υγείας. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται όλα, πάντα με έκτακτα μέτρα. Οφείλει η κυβέρνηση να αρχίσει να συμπληρώνει τα κενά ώστε να έχουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας», προσθέτει.
«Η μη εφαρμογή μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο κίνδυνο επέκτασης της επιδημίας»
Συνέντευξη στον Μ.-Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ
Για τον σοβαρό κίνδυνο νέας έξαρσης του κορονοϊού και την ανάγκη λήψης και τήρησης προστατευτικών μέτρων χωρίς καμία χαλάρωση μιλά η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού. Οπως είπε στην «Εφ.Συν.», από την τήρηση αυτών των μέτρων δεν πρέπει να εξαιρούνται οι εκκλησίες, ενώ θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου παρατηρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος συνωστισμός.
• Κρίνετε επαρκή τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί ώς τώρα; Ποια άλλα μέτρα προστασίας θα προτείνατε;
Τα μέτρα είναι σωστά και αποτελεσματικά. Αν εφαρμοστούν ευρέως μπορούν να αναχαιτίσουν την επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αν ολόκληρος ο πληθυσμός εφαρμόσει τη χρήση μάσκας σε κάθε δημόσιο χώρο η πανδημία θα εξαφανιστεί. Δυστυχώς όμως με δεδομένη την ανθρώπινη φύση αυτό δεν είναι εφικτό. Προσωπικά θα ήθελα να δω ευρύτερη εφαρμογή της χρήσης μάσκας σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο και με πολύ μεγάλη έμφαση στους κλιματιζόμενους χώρους. Παράλληλα θα προσπαθούσα να εμπνεύσω τη νεολαία για περιορισμό των κοινωνικών τους επαφών και θα ενθάρρυνα τους εργοδότες για μέγιστη χρήση της εξ αποστάσεως εργασίας όπου είναι εφικτό. Οπου αυτό δεν είναι εφικτό, τη δωρεάν χορήγηση μασκών μιας χρήσης σε όλους τους εργαζομένους. Ενα επιπλέον μέτρο θα ήταν να γίνει ισχυρή σύσταση σε ολόκληρο τον πληθυσμό για περιορισμό των κοινωνικών επαφών σε αριθμό που δεν θα ξεπερνά τα 10 άτομα ή τα 15 για οικογένειες με μικρά παιδιά.
• Πώς σχολιάζετε την εξαίρεση της εκκλησίας από την υποχρεωτική χρήση μάσκας ειδικά εν όψει της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής του Δεκαπενταύγουστου;
Θεωρώ ότι και στην εκκλησία είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας τις περισσότερες τουλάχιστον ώρες, εκτός βέβαια από την ώρα της Θείας Κοινωνίας. Ιδιαίτερα η χρήση της μάσκας θα είναι πολύ χρήσιμη στη διάρκεια μυστηρίων όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις, όπου υπάρχει συνήθως μεγάλος αριθμός ατόμων και κίνδυνος συνωστισμού, καθώς επίσης και στη διάρκεια άλλων τελετών όπως τα μνημόσυνα. Την περίοδο αυτή και μάλιστα εν όψει της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι ακολουθίες θα μπορούσαν να γίνουν υπαίθρια στις περισσότερες εκκλησίες και μοναστήρια με ταυτόχρονη χρήση της μάσκας έτσι ώστε και οι πιστοί να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες και να μην υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού.
• Παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός σε μέσα μεταφοράς και χώρους διασκέδασης. Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν εκεί και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος νέας έξαρσης του Covid-19 εάν συνεχίσουμε έτσι;
Τόσο στα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο και στους χώρους διασκέδασης, εκτός από την απολύτως υποχρεωτική χρήση μάσκας, θα πρέπει να καθοριστεί μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν είτε να επιβαίνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς είτε να διασκεδάζουν στα κέντρα διασκέδασης ακόμα κι αν αυτά είναι υπαίθρια. Επιπλέον στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να εφαρμοστεί τακτικός (ανά 2-4 ώρες) καθαρισμός με αντισηπτικά όλων των επιφανειών τις οποίες μπορεί να αγγίξει κάποιος επιβάτης και παράλληλα ενθάρρυνση της χρήσης και ατομικών αντισηπτικών. Στους χώρους διασκέδασης θα πρέπει να τηρούνται αυστηρότατα μέτρα για τη χρήση μάσκας τόσο (και κυρίως) από τους εργαζομένους όσο και από τους πελάτες.
Για διευκόλυνση των εργαζομένων θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός και ο χρόνος διαλείμματος κατά τη διάρκεια του οποίου δεν θα απαιτείται η χρήση μάσκας. Απόλυτα πιστεύω ότι η μη εφαρμογή μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο κίνδυνο επέκτασης της επιδημίας.
Ντάνι Βέργου
Πηγή:efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.