Tη Δευτέρα κλείνουν πέντε χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015 και την Τετάρτη ένας χρόνος από τις εκλογές που επανέφεραν στην εξουσία τη ΝΔ. Στο Μαξίμου, όπου ο πολιτικός σχεδιασμός γίνεται σταθερά με πρώτο γνώμονα τους...
επικοινωνιακούς συμβολισμούς, θεωρούν ότι το διάστημα περί τις δύο επετείους είναι το ιδανικό για το «restart» της κυβέρνησης – ένα «restart» που, μαζί με τις πολλαπλής φύσεως φιέστες, θα έχει ως επίκεντρο τον ανασχηματισμό.
Στην πραγματικότητα, η αντίστροφη μέτρηση προς αυτόν τον ανασχηματισμό ξεκινά από σήμερα με τη διπλή παρουσία Μητσοτάκη στο Ελληνικό και στη Βουλή. Στο μεν Ελληνικό, εν τη απουσία έργων, εγκαινίασε τις… κατεδαφίσεις πέντε κτιρίων. Μπορεί να πρόκειται για τον ορισμό της πολιτικής απάτης, ήταν όμως ο μοναδικός τρόπος για να μπουν οι «μπουλντόζες» έναν χρόνο αργότερα αφότου είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την ώρα του πρωθυπουργού και την απάντηση σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για να ανακοινώσει νέες παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που καταρρέουν μετά το lockdown της πανδημίας. Οι παρεμβάσεις, κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, ήταν και πάλι μονόδρομος μετά την ολική αποτυχία του προγράμματος «Συν-Εργασία», τις μαζικές απολύσεις και την απειλή των λουκέτων για χιλιάδες επιχειρήσεις κυρίως της εστίασης και του τουρισμού.
Όλα αυτά μακράν απέχουν από την εικόνα της εθνικής… ευδαιμονίας που σταθερά προπαγανδίζει ο μιντιακός μηχανισμός στήριξης της κυβέρνησης. Στο Μαξίμου όμως η πολιτική συνεχίζει να ασκείται δια της διαχείρισης των προσδοκιών και των εντυπώσεων, και στο πλαίσιο αυτό η «επιστροφή στην κανονικότητα» θα συνοδευτεί τις επόμενες ημέρες και από τον ανασχηματισμό.
Το πρώτο πρόβλημα, βεβαίως, είναι πως πρόκειται για έναν ανασχηματισμό ήδη «καμένο», αφού έχει προαναγγελθεί… τρεις φορές - τη μία μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό - έχει διαψευστεί άλλες δύο, και έχει αναβληθεί τουλάχιστον μία με παρέμβαση Σαμαρά.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως τόσο ο παράγων Σαμαράς όσο και το συνολικό πλέγμα ισορροπιών εντός και πέριξ του συστήματος της ΝΔ δεν φαίνονται να αφήνουν πολιτικό εύρος για θεαματικές κινήσεις και αλλαγές. Ο ανασχηματισμός δεν θα είναι δομικός, ενδεχομένως θα υπάρξει κάποια «κεντροαριστερή» προσθήκη και πάλι προς χάριν τον εντυπώσεων της κεντρώας διεύρυνσης, και ακόμη και επιβεβλημένες αλλαγές μπορεί να περιοριστούν σε μετακινήσεις.
Τούτων δοθέντων, τα μεγαλύτερα ζητήματα αυτή τη στιγμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι δύο - ο Χάρης Θεοχάρης και ο Γιάννης Βρούτσης.
Το γεγονός ότι ο πρώτος παραμένει υπουργός Τουρισμού μοιάζει περίπου με πολιτικό ανέκδοτο. Μόνον το τελευταίο τριήμερο έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες κρίσεις - από τον τραγέλαφο και τα ψεύδη με την άφιξη της «απαγορευμένης» πτήσης από τη Σουηδία στη Ρόδο, έως τα οργισμένα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε και (δεν) ενημέρωσε η Αθήνα για τα πρωτόκολλα άφιξης των γερμανών τουριστών στην Ελλάδα. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η περιφρόνηση με την οποία αντιμετώπισε χθες ο υπουργός τους φορείς του τουρισμού στην Κρήτη ξεσηκώνοντας νέα θύελλα αντιδράσεων. Η αποπομπή Θεοχάρη θεωρείται πια δεδομένη, παρ’ ότι κάποιοι στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία του τουρισμού μεσούσης της κρίσης.
Δεδομένη θεωρείται και η απομάκρυνση από το υπουργείο Εργασίας του Γιάννη Βρούτση. Μετά το σκάνδαλο των vouchers και την αποτυχία του «Συν-Εργασία», χρεώνεται και την εξαπάτηση διαρκείας με την απονομή των εκκρεμών συντάξεων. Η - πρωτοφανής - ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κοντογεώργος είναι ενδεικτική για το κλίμα που επικρατεί εντός του κόμματος για τον Γιάννη Βρούτση: «Προτίθεστε να αναλάβετε τις ευθύνες σας, να τιμήσετε την εντολή του Πρωθυπουργού και τις προσωπικές σας δεσμεύσεις και να βελτιώσετε το σύστημα απονομής των εκκρεμών συντάξεων;», ερωτά, με πρωτοφανώς αιχμηρό ύφος ο βουλευτής. Το θέμα είναι πως ο Γιάννης Βρούτσης είναι κεντρικός παίκτης της «ομάδας Σαμαρά» και η αποπομπή του από την κυβέρνηση θα είναι casus belli για τον πρώην πρωθυπουργό. Ως εκ τούτου, πιθανότερη μοιάζει η μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο.
Σε άλλο υπουργείο, πιθανότατα οικονομικό υφυπουργείο, αναμένεται να μετακινηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος χρεώνεται σειρά από γκάφες. «Ο Πέτσας μπορέι να φύγει πριν… ανακοινωθεί η λίστα του», σχολιάζει σκωπτικά καραμανλικός βουλευτής, ενώ το κλίμα εντός ΝΔ δείχνει ως στους υποψηφίους για έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα και τους Λίνα Μενδώνη, Γιάννη Πλακιωτάκη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Αμετακίνητοι εμφανίζονται οι Χρήστος Σταϊκούρας, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Κυριάκος Πιερακάκης, ενώ ερώτημα με σοβαρές εσωκομματικές διαστάσεις αποτελεί το εάν θα σπάσει ή όχι το υπουργείο Ανάπτυξης κι εάν θα αποδυναμωθεί ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Μαρίνα Αλεξανδρή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου