11.7.20

Εύβοια: Επτά δείγματα θετικά σε Σέρβους τουρίστες...


 Ατελείωτες ουρές και σήμερα στον Προμαχώνα (ΦΩΤΟ).
Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο...
Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα ο αριθμός των θετικών δειγμάτων της νόσου Covid-19 από τουρίστες που...
καταφθάνουν στη χώρα μας. Χθες (Παρασκευή), παρατηρήθηκε ο μεγαλύτερες αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών με 60 νέα περιστατικά εκ των οποίων τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Με την ανησυχία να μεγαλώνει, συναγερμός σήμανε στη βόρεια Εύβοια μετά από τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας που έγινε σε Σέρβους τουρίστες στο Πευκί.

Σύμφωνα με ΕΡΤ, εφτά στα 45 δείγματα που πάρθηκαν στην περιοχή βρέθηκαν θετικά. Πρόκειται για Σέρβους τουρίστες που είναι ασυμπτωματικοί. 

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (06/07), η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορά της με τη Σερβία, εξαιτίας της εξάπλωσης της νόσου στην κοντινή μας βαλκανική χώρα. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αναστολή της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου, μέχρι τις 15/07, και έως τότε θα εξαιρούνται μόνο οι πολίτες Σερβίας με «ουσιώδεις λόγους διέλευσης».

Θυμίζουμε πως πάνω από 50 κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο μεγαλώνοντας την ανησυχία για την εξάπλωση της νόσου μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα των συνόρων.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου είναι 60, εκ των οποίων τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.732 (ημερήσια μεταβολή +1.6%), εκ των οποίων 54.5% άνδρες.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

σαράντα (40) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

Κανένας νέος θάνατος

Στα θετικά το γεγονός πως δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι με τη μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν να είναι τα 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (66.7% άνδρες).

 Προμαχώνας

Ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων σχηματίστηκαν κατά τις πρωινές ώρες στα σύνορα στον Προμαχώνα, με εκατοντάδες τουρίστες να καταφθάνουν από τις γειτονικές χώρες.

Ο μέσος όρος αναμονής για να εισέλθει κάποιος στην ελληνική επικράτεια, είναι τα 50-60 λεπτά, ενώ κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν εντατικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό σε όσους καταφθάνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr οι τουρίστες που έχουν κάνει ήδη το μοριακό τεστ στη χώρα τους και είναι αρνητικό, εισέρχονται στη χώρα χωρίς να υποβληθούν στον αντίστοιχο έλεγχο.

Επιπλέον, όλοι διαθέτουν τον ειδικό QR code που δείχνει από ποια περιοχή έρχονται. Ανάλογα με την επικινδυνότητα της περιοχής και τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί, οι έλεγχοι αυξάνονται.

Η κίνηση αυτή τη στιγμή στο σημείο πραγματοποιείται με πιο ομαλούς ρυθμούς.

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Τα 196 εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού -σε σύνολο 326- που έχουν καταγραφεί από την 1η Ιουλίου μέχρι χθες στην Ελλάδα, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίστηκαν σε ελέγχους στις πύλες εισόδου και κυρίως στον Προμαχώνα, ήταν σήμα κινδύνου που δυνάμωνε όλο και περισσότερο. Οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές έβλεπαν ημέρα με την ημέρα την αύξηση των κρουσμάτων και αντέδρασαν προκειμένου να διακόψουν σε πρώτη φάση την εισροή τουριστών θετικών στον κορωνοϊό από τις "κόκκινες" επιδημιολογικά βαλκανικές χώρες, ιδίως από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία. Έτσι, μετά την απόφαση την περασμένη Δευτέρα να κλείσουν οι τουριστικοί δίαυλοι μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας, χθες ελήφθη η απόφαση η είσοδος των τουριστών από τη χερσαία πύλη του Προμαχώνα να γίνεται εφεξής μόνο εφόσον επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον κορωνοιό διενεργηθέν τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι τους.

Οι αρμόδιοι εκτιμούν πως το μέτρο, που θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη Τρίτη, θα ανακόψει τον ρυθμό εισαγωγής κρουσμάτων στη χώρα, ενώ δε αποκλείεται σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης να επεκταθεί και στα αεροδρόμια, με τους επιβάτες πτήσεων να χρειάζεται να επιδεικνύουν το αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό προκειμένου να μπουν στη χώρα.

Ωστόσο, κρίσιμο είναι το επόμενο 48ωρο και όσον αφορά στο δεύτερο μέτωπο, εντός της χώρας, με τη διασπορά των κρουσμάτων. Εκτός από τα εισαγόμενα περιστατικά της λοίμωξης Covid-19, αύξηση παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα και στα εγχώρια. Από τα 326 περιστατικά κορωνοϊού, τα 131 είναι εγχώρια. Τα περισσότερα εντοπίζονται στη Θράκη, με την Ξάνθη να κρατά τα αρνητικά πρωτεία στα θετικά κρούσματα του ιού. Συρροές κρουσμάτων εντοπίζονται και στην Καστορρια και στη Λάρισα.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η όποια διασπορά παρατηρείται συσχετίζεται άμεσα με τη χαλαρότητα στη συμπεριφορά των πολιτών αναφορικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, το θέμα απασχόλησε και την κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο, κ. Στέλιο Πέτσα να προαναγγέλλει εντατικούς ελέγχους, πάνω από 300, το επόμενο 48ωρο σε όλους τους χώρους όπου ισχύουν υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στον χάρτη της χώρας με τις περιοχές που καταγράφουν κρούσματα κορωνοϊού προστίθενται συνεχώς νέες. Ενδεικτικά, αναφέρονται τουριστικοί προορισμοί όπως η Θάσος, η Κέρκυρα, η Εύβοια (Αιδηψός), η Κάρπαθος, η Σύρος, η Χαλκιδική. Η γεωγραφική κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων έδειξε επισης ότι συνεχίζεται η αργή αποδρομή στην Ξάνθη ενώ κρούσματα δηλώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και Ημαθίας.


Ωστόσο, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η αιφνίδια και "δυναμική" είσοδος στον χάρτη της επιδημίας των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, της Αττικής και της Θεσσσαλονίκης. Το τελευταίο διήμερο καταγράφεται μια ξαφνική αύξηση στα περιστατικά που διαπιστώνονται στις δύο περιοχές. Χθες, καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα στην Αττική και οκτώ στη Θεσσαλονίκη, ενώ την αμέσως προηγούμενη ημέρα είχαν δηλωθεί επτά και έξι περιστατικά κορωνοιού αντιστοίχως. Συμφωνα με πληροφορίες, κάποια εξ αυτών θεωρούνται "ορφανά" κρούσματα, δηλαδήμε άγνωστη πηγής μετάδοσης γεγονός που αποδυναμώνει την ιχνηλάτηση και αυξάνει τον κίνδυνο πλήθος άγνωστων στις υγειονομικές αρχές κρουσμάτων.

promaxonas-oures

Δεν υπάρχουν σχόλια: