22.7.20

Κ. Μητσοτάκης: Ο κατά φαντασίαν δισεκατομμυριούχος, πρωταγωνιστής...



H  συμβιβαστική συμφωνία των Βρυξελλών, έδωσε τη δυνατότητα στους ηγέτες των κρατών μελών να επιστρέψουν στις χώρες τους υποστηρίζοντας ότι τα κατάφεραν. Από τους «τσιγκούνηδες » που αντιδρούσαν στη γενναία αρχική πρόταση, ο Ολλανδός πρωθυπουργός μπορεί να πει στη κοινή του γνώμη ότι...
η βοήθεια τους Νότιους θα δοθεί με όρους και θα ελέγχεται. Ο Αυστριακός ομόλογος του, που επίσης αντιδρούσε, ότι κατάφερε να πάρει επιστροφές χρημάτων από τα ποσά που συνεισφέρει η χώρα του στον προϋπολογισμό.

Ο Ούγγρος και ο Πολωνός ότι δεν τέθηκαν αυστηροί όροι που να συνδέουν τις επιχορηγήσεις με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, για τις παραβιάσεις του οποίου κατηγορούνται. Στην άλλη πλευρά, η Μέρκελ με τον Μακρόν λένε ότι, παρότι συμβιβάστηκαν, έσωσαν την ΕΕ με μια ιστορική συμφωνία. Και ο Ισπανός με τον Ιταλό και τον Πορτογάλο, ότι δεν πήραν όλο το πακέτο που ήθελαν, αλλά κατάφεραν να πάρουν τα περισσότερα. Αυτός που εμφανίστηκε σαν από άλλο ανέκδοτο, είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που θριαμβολόγησε, δηλώνοντας: «επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ». Στην πραγματικότητα πρόκειται για 32 δις εκ των οποίων τα 19,5 δισ. ευρώ είναι επιδοτήσεις και τα 12,5 δισ. δάνεια, τα οποία, αν η Ελλάδα αξιοποιήσει, θα εκτινάξει το χρέος της. Τον τρόπο που έφτασε στα 70 δις και βάλε, θα ζήλευαν και οι αλχημιστές του Μεσαίωνα: πρόσθεσε και τα ποσά που θα πάρει (θα έπαιρνε έτσι κι αλλιώς) η Ελλάδα με τον κανονικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τα χρόνια 2021-2027!

Καμία αναφορά στο δικαίωμα φρένου που υιοθετήθηκε (μία μόνο χώρα θα μπορεί να μπλοκάρει τις εκταμιεύσεις προς μία άλλη) και στους όρους με τους οποίους θα συνοδεύονται οι επιδοτήσεις ή στο γεγονός ότι τα πρώτα χρήματα θα εκταμιευθούν το καλοκαίρι του 2021, στη καλύτερη περίπτωση. Καμία κριτική για το γεγονός ότι μια σειρά από προγράμματα για το περιβάλλον, την υγεία ή τη βοήθεια στις επιχειρήσεις με προβλήματα πετσοκόπηκαν δραστικά από τον κανονικό προϋπολογισμό, περικοπές που ήδη προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις στους ευρωβουλευτές.

Τα 70 και πλέον δις παρουσιάστηκαν σαν να τα κουβάλησε μαζί του ο κ. Μητσοτάκης σε βαλίτσες, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα. Βασισμένος στην συνενοχή των ΜΜΕ, μπορεί πλέον να λέει ότι του καπνίσει. Τις προάλλες στη Κέρκυρα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει μια αμφιλεγόμενη επένδυση σε δάσος, είπε ότι «κάποια στιγμή θα καεί». Όποιος πρωθυπουργός να έλεγε παλιότερα κάτι τέτοιο, θα τον έπαιρναν τα ΜΜΕ με τις λεμονόκουπες.

Η άλλη κωμικοτραγική ιστορία είναι ότι οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ που έβγαιναν αυτές τις μέρες στο ράδιο και τις τηλεοράσεις, είχαν εντολή να μιλάνε για κάποιο πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε ο κ. Μητσοτάκης στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών. Στη πραγματικότητα ο πρωθυπουργός είχε απλώς μια « φιλική συμμετοχή »: δεν πήρε κανένα ενεργό μέρος ούτε καμία απολύτως θέση όσο διεξάγονταν οι σκληρές, πολυήμερες διαπραγματεύσεις, περιοριζόμενος σε μία δήλωση του στιλ «όλοι καλοί είμαστε και θα τα βρούμε». Ακόμη χειρότερα αρνήθηκε να συμπαραταχθεί με τις χώρες του Νότου, των οποίων οι πρωθυπουργοί έκαναν συνεχείς δηλώσεις κατά των «τσιγκούνηδων» του Βορρά. Μάλλον πιστεύει ότι Ισπανία και Πορτογαλία κυβερνώνται από ... «κομουνιστές», οπότε καλύτερος ο ομοϊδεάτης νεοφιλελεύθερος Ολλανδός πρωθυπουργός.

Στ. Κούλογλου 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: