23.7.20

Γερμανική επιδιαιτησία...

Μετά το ψυχόδραμα της διαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης, το Βερολίνο καλείται να παίξει μεσολαβητικό-επιδιαιτητικό ρόλο στις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία του Ερντογάν από τη Λιβύη μέχρι το...
Καστελόριζο.

Σε σχέση με τις ΗΠΑ που άσκησαν επί δεκαετίες μεσολαβητικό-επιδιαιτητικό ρόλο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, η Γερμανία προβάλλει εξαρχής να έχει μειωμένη παρεμβατική εμβέλεια.

Πρώτον, δεν διαθέτει στη Μεσόγειο την αεροναυτική παρουσία που έδινε σταθερά αντίκρισμα βαρύνουσας αξιοπιστίας στην παρεμβατική διπλωματία των ΗΠΑ, είτε με την απειλή παρεμβολής πλοίων του Εκτου Στόλου είτε με ηλεκτρονικές παρεμβολές που θα καθιστούσαν αδύνατο ένα θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο.

Δεύτερον, ήδη η Γερμανία μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία έχουν διαμηνύσει στη Γαλλία ότι δεν θέλουν αντιπαράθεση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά κατευνασμό της Αγκυρας μέσω του διαλόγου.

Τρίτον, η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους αλλά και πελάτης της πολεμικής βιομηχανίας της Γερμανίας.

Τέταρτον, το Βερολίνο επενδύει στη συνεργασία με τον Ερντογάν για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Η ενισχυμένη πλέον εμπλοκή και παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη έχει ενισχύσει τη θέση της Αγκυρας η οποία ελέγχει τις δύο σημαντικότερες πηγές προσφυγικών ροών, τη Συρία και την Υποσαχάρια Αφρική.

Πέραν των παραπάνω που τροφοδοτούν την αυτοπεποίθηση του Ερντογάν, το Βερολίνο και η πλειονότητα των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. άφησαν τη Γαλλία ακάλυπτη στο γνωστό επεισόδιο της παρ’ ολίγον εμπλοκής μεταξύ γαλλικής φρεγάτας και τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ανοικτά της Λιβύης.

Επρόκειτο για μήνυμα ενθάρρυνσης της αδιαλλαξίας της Αγκυρας που διαπίστωσε ότι μπορεί να αξιοποιεί ενδοευρωπαϊκούς ανταγωνισμούς και αντιπαλότητες για να τσαλακώνει χωρίς προσχήματα την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της Ε.Ε., που είναι και πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αθροιστικά τα παραπάνω αποτελούν μια βαριά προσημείωση στην όποια φιλοδοξία του Βερολίνου να καλύψει το κενό της αναδίπλωσης των ΗΠΑ από την ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ αφήνουν ένα κενό με την ασύντακτη αποδρομή τους, που περιπλέκει, αν δεν βραχυκυκλώνει, τη διαχείριση κρίσεων...

Γιώργος Καπόπουλος

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: