Eπειδή αυτά πρέπει να λήγουν νωρίς αλλιώς κακοφορμίζουν, η Ελλάδα ούτε θριάμβευσε, ούτε κατατροπώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Από την πρώτη ανάγνωση των ανακοινώσεων αποκτά πρόσβαση σε ένα σημαντικό ποσό που θα είναι 50-50 δάνεια και επιχορηγήσεις, θα συνοδεύεται από όρους, προϋποθέσεις και κάποια μορφή εποπτείας και...
θα μπορεί να εκταμιευθεί σταδιακά σε βάθος επταετίας από το καλοκαίρι του 2021.
Τις επόμενες ημέρες ο καθένας θα επιχειρήσει να κάνει το άσπρο-μαύρο, για αυτό απλά να θυμίσουμε ότι στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα 20/7, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε το πλαίσιο της συμφωνίας ως μια «περίπλοκη μορφή διακυβέρνησης που θα φέρει δυσκολίες στην υλοποίηση των δράσεων από τα κράτη μέλη» και συνέχισε λέγοντας ότι «είναι πολύ δυσλειτουργικό το σχήμα που προτείνεται». Από χθες μέχρι σήμερα δεν άλλαξε η ουσία της συμφωνίας. Περισσότερο άλλαξε ο τρόπος περιγραφής των όρων.
Η ουσία είναι ότι τα χρήματα δεν είναι ούτε πολλά, ούτε λίγα. Σίγουρα δεν είναι απεριόριστα και κυρίως δεν είναι λάστιχο για να τα βγάζει ο καθένας όσα θέλει. Η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε 31,5 δις ευρώ συνολικά. Από αυτά τα 19 δισ. ευρώ είναι επιδοτήσεις και τα 12,5 δισ. εύρω δάνεια. Προσοχή όμως! Θα έχει πρόσβαση. Δεν θα μας δώσει κάποιος με το καλημέρα 32 δις. ευρω. Σε βάθος χρόνου και από το καλοκαίρι του 2021 η χώρα θα μπορεί να αντλεί σταδιακά τα ποσά από το πακέτο, εφόσον παρουσιάζει αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα σχεδιάζει μαζί με τους εταίρους και την υλοποίηση του θα την ελέγχουν οι Θεσμοί. Τα λεφτά αυτά δεν είναι ούτε για μείωση φόρων (από τα λίγα που είχε διεκδικήσει η Ελληνική πλευρά) ούτε για μείωση εισφορών. Είναι για χρηματοδότηση του αναπτυξιακού σχεδίου, με ότι σημαίνει αυτό.
Εν δυνάμει, τα χρήματα είναι αυτά. Για την Ελλάδα ίσως είναι και αρκετά αργά το καλοκαίρι του 2021 που θα ξεκινήσουν να έρχονται. Δεν είναι ούτε 1 δις ευρώ, ούτε 500 δις ευρώ και βέβαια δεν είναι 70 δις ευρώ. Σε αυτό το νούμερο που ορισμένοι παρουσιάζουν υπάρχει μια «πονηριά» αφού κάποιοι συνυπολογίζουν τα έκτακτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με τους πόρους του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και μιλούν για 70 δις. Μακάρι η Ελλάδα να γίνει μια τέτοια καλολαδωμένη μηχανή που τα επόμενα χρόνια να μπορέσει απορροφήσει 70 δις ευρώ. Και όταν λέμε καλολαδωμένη δεν εννοούμε ούτε από τους τενεκέδες με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ούτε με χρήματα κάτω από το γραφείο.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Αλέξανδρου Κλωσσα, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου