-Παραδοχή για ύφεση: Έρχεται «δύσκολος» χειμώνας.
-Κάλυψη σε Στέλιο Πέτσα για την λίστα με τα εκατομμύρια.
-Χτυπημα Τσιπρα μέσω Καλογρίτσα.
-Για κoρονοϊό: «Θα ξανακλείσουμε τα σύνορα αν χρειαστεί»...
Την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, πήραν οι Παύλος Τσίμας και Βασίλης Χιώτης (ΣΚΑΪ 100,3).
Ο πρωθυπουργός παραδέχεται για πρώτη φορά, πως, μας περιμένουν μαύρες μέρες: «Αναμφίβολα η δυσκολότερη απόφαση (στους πρώτους 12 μήνες διακυβέρνησης) ήταν η απόφαση μας να κλείσουμε τη χώρα (lockdown). Έπρεπε να προτεραιοποιήσουμε την υγεία των πολιτών. Γνώριζα ότι θα οδηγούσα τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση».
Παρ' όλα αυτά, όμως, δεν... ανησυχεί! Πιστεύει σε ανάκαμψη, επειδή (του) το λένε οι δημοσκοπήσεις: «Αυτό...
που με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά.» .
Ανέφερε, πως, δεν θα κάνει σύντομα ανασχηματισμό, ενώ εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.
-«Δεν είναι της στιγμής να γίνει (ανασχηματισμός), όταν έρθει η στιγμή θα το μάθετε από μένα. Αν κάτι μάθαμε αυτούς τους 12 μήνες είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά. Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν.»
-«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση.».
Κουβέντα για την λίστα Πέτσα
Ως προς τη λίστα των 20 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμιά εξήγηση ως προς τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν τα ποσά, παρότι αποδεδειγμένα τη μερίδα του λέοντος έλαβαν όσα «λιβανίζουν» την κυβέρνηση.
«Η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα όταν ήμασταν βέβαιοι ότι τα ποσά πληρώθηκαν και έγινε ο έλεγχος ότι οι δημοσιεύσεις έγιναν» είπε για τις καθυστερήσεις ενώ υποστήριξε πως «δεν είναι μαγειρεμένα τα στοιχεία» και ότι «δεν δόθηκαν με πολιτική παρέμβαση».
«Συγκρίνετε τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν από κρατικές ΔΕΚΟ δίνονταν διαφημίσεις για να στηρίζονται έντυπα. Κι εγώ το ξέρω, κι εσείς το ξέρετε και η οικογένεια μου το ξέρει πολύ καλά. Το μόνο που θα μπορούσα να εισπράξω ως κριτική είναι ότι δεν εξηγήσαμε ότι δεν το κάναμε εμείς. Δεν είναι μαγειρεμένα τα στοιχεία. Δεν δόθηκαν με πολιτική παρέμβαση», είπε συγκεκριμένα.
Ο Καλογρίτσας
Για τις καταγγελίες Καλογρίτσα είπε ότι «το 2016 επιχειρήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ. Τώρα μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες. Πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για τον στενότερο συνεργάτη του», αναφερόμενος στον Νίκο Παππά. «Οφείλει ο κ. Τσίπρας την εξήγηση και στους δικούς του υποστηρικτές. Περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα. Η αποπομπή του κ. Παππά είναι μονόδρομος. Αλλά και πάλι αυτό αφορά τον κ. Τσίπρα. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Η εσωτερική αυτοκάθαρση των κομμάτων αφορά και συνολικά τη λειτουργία της Δημοκρατίας», είπε...
Νέα κρούσματα και καραντίνα
Σχετικά με τα χθεσινά στοιχειά των νέων κρουσμάτων «είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα χερσαία σύνορα όπως αποδείχτηκε», είπε ο πρωθυπουργός.
«Είμαστε στην αρχή ακόμα. Ο Ιούλιος είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τον τουρισμό. Οι λίγοι που θα ταξιδεύσουν φέτος θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Για τη Σερβία ενημερώσαμε και η απόφαση έγινε κατανοητή.Έχουμε ένα σύγχρονο αλγόριθμο που τον βελτιώνουμε και μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις.», πρόσθεσε.
Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γενικού lockdown, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα ξανακλείσουμε τα σύνορα αν χρειαστεί. Αν δούμε έξαρση των επιδημιολογικών στοιχείων.»
«Ο καθένας κάνει αν πάσα στιγμή την αυτοκριτική του, δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Δεν διστάζουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη και να τα διορθώσουμε.» είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση με τους διοικητές των νοσοκομείων.
Επίσης, σχετικά με τα δωμάτια καραντίνας είπε ότι άκουσε την κριτική της αντιπολίτευσης και το διόρθωσε.
«Είναι πολύ εύκολο να ασκήσει κάποιος κριτική και να δει το δέντρο και όχι το δάσος.»
Ελληνοτουρκικά
Τέλος, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Η επικοινωνία είχε διακοπεί, όχι με δίκη μου υπαιτιότητα. Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε».
«Έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Και οι σύμβουλοι μας μπορούν να μιλάνε», συμπλήρωσε.
Σχετικά με το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν προέκυψε από την διαμεσολάβηση της Μέρκελ, αλλά υπήρχε πρόθεση από μέρους του για διάλογο και επίλυση. «Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές», είπε.
Σχετικά με την κατάσταση που ξέσπασε στον Έβρο και τη διαχείρισή της ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση ήταν τελείως αυτονόητη. «Ο Έβρος ήταν στο δικό μου μυαλό τελείως αυτονόητη απόφαση. Δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα. Αντίθετα για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συζητήσω {...}. Συζήτησα με τον κ. Τσιόδρα», είπε.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι: «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος. Επιμένω στη διπλωματική επίλυση», ενώ σημείωσε ότι «προχωράει ο φράχτης στον Έβρο».
Δήλωση για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης
«Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, έχουν γίνει άλματα προόδου στην Ελλάδα. Και αυτά τα άλματα δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν μετά από σκληρή δουλειά και με τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης.
Πριν από ένα χρόνο, λίγοι θα περίμεναν πως μέσα από πρωτοφανείς περιπέτειες θα χτίζαμε και πάλι την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Ότι θα πιστεύαμε, ξανά, πως Ενωμένοι Μπορούμε. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για την πατρίδα μας.— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 7, 2020
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. pic.twitter.com/XrIEQUBzeY
Κυβερνητικός απολογισμός ενός έτους
Ακολουθεί σε μορφή PDF κείμενο απολογισμού για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου