24.7.20

Νέες προκλητικές δηλώσεις Γ. Βρούτση...

...για την Κοινωνική Ασφάλιση...

Με μια επαναδιατύπωση της προκλητικής δήλωσης που είχε κάνει για το Ασφαλιστικό το 2013, και τότε ως υπουργός Εργασίας, προκαλώντας τις αντιδράσεις συνδικάτων, ο Γ. Βρούτσης, μιλώντας χτες σε συνέδριο του «Economist» στο Λαγονήσι, «έδωσε...
σινιάλο» για τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το 2013, ο Γ. Βρούτσης είχε ισχυριστεί προκλητικά ότι το ασφαλιστικό σύστημα «οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων». Χτες ισχυρίστηκε ότι το Ασφαλιστικό «ήταν μια από τις κύριες αιτίες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της Ελλάδας» και πρόσθεσε πως «το ασφαλιστικό σύστημα χρησιμοποιήθηκε από όλο το πολιτικό σύστημα (…) περισσότερο για πολιτικούς λόγους και λιγότερο για να αποδώσει πραγματικά τη σύνταξη, τη δίκαιη, που ανήκει σε κάποιον λόγω των εισφορών που είχε καταβάλει. Είχε μετατραπεί σε πολιτικό εργαλείο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα του συνεδρίου, στο οποίο διατυπώθηκαν οι νέες προκλητικές δηλώσεις Βρούτση, ήταν «Το Ασημένιο Τσουνάμι» («The Silver Tsunami»), στην πραγματικότητα το πώς το κεφάλαιο με πρόσχημα την αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης και της «μη βιωσιμότητας» του Ασφαλιστικού θα βρει νέους και αποτελεσματικούς τρόπους να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους έως τα βαθιά γεράματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, των δηλώσεων του υπουργού είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση και του πρώην διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριου, γνωστών για το ρόλο τους επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για την προώθηση της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Ο Τ. Γιαννίτσης υποστήριξε ότι «το Ασφαλιστικό που έχουμε μπορεί θεωρητικά να συνεχίσει ως έχει, με ένα τεράστιο όμως κόστος. Τη θεαματική διάβρωση της βιωσιμότητας κρίσιμων οικονομικών, κοινωνικών και αναπτυξιακών σχέσεων. (…) Όσο το Ασφαλιστικό θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες έντονης ανισορροπίας τόσο η οικονομία θα παραμένει ευάλωτη (…). Η σημερινή κατάσταση δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας ομαλής εξέλιξης πληθυσμιακών δεδομένων, αλλά πολιτικών επιλογών που μετέτρεψαν ένα δυσανάλογο μεγάλο τμήμα ηλικιών κάτω των 60 ή των 65 ετών σε συνταξιούχους».

Ο Μ. Νεκτάριος συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε ο Τ. Γιαννίτσης, όπως ο ίδιος δήλωσε, υποστήριξε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το οποίο όπως είπε θα πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά του διανεμητικού, ενώ σε δεύτερο χρόνο πρόβαλε επίσης ως άμεση προτεραιότητα τη δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης υπερασπίστηκε τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο, ωστόσο συμφώνησε ότι ακόμα υπάρχουν «αδυναμίες». Δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τον Τ. Γιαννίτση και τον Μ. Νεκτάριο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση θα μειώσει περαιτέρω τις ασφαλιστικές εισφορές και πως «το κομμάτι της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να έρθει συμπληρωματικά και θέλει ενίσχυση».

Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, που σε κάθε τοποθέτηση ζητούσαν να ληφθούν μέτρα και να δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, σε βάρος των αναγκών των ασφαλισμένων και σε όφελος των επιχειρήσεων που περιμένουν πώς και πώς να βάλουν στο χέρι τις εισφορές των εργαζομένων...

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: