...για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο...
Μηνύματα στην Άγκυρα με αφορμή τη σημερινή 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στέλνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, με φόντο τις...
συνεχιζόμενες προκλήσεις της γείτονος.
«Νάρκες στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Μεσόγειο»
«Η πληγή της Κύπρου εξακολουθεί να αιμορραγεί. Αλλά και τον ουρανό ολόκληρης της περιοχής συνεχίζουν, δυστυχώς, να σκεπάζουν όλο και περισσότερα σύννεφα προκλήσεων από τον ίδιο ένοχο», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Στην παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους προστίθενται τώρα και αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κινήσεις εκτός Διεθνούς Δικαίου, νάρκες στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Μεσόγειο. Αλλά και ανιστόρητες αποφάσεις, προσβολές στον παγκόσμιο πολιτισμό, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε απλό τέμενος» σημειώνει ο πρωθυπουργός για να προσθέσει το εξής:
«Η επέτειος της ντροπής αντί να προκαλεί στην Τουρκία μία λυτρωτική αυτοκριτική, την βρίσκει να διολισθαίνει μακριά από την νομιμότητα, την Ευρώπη και τις αξίες του 21ου αιώνα. Απέναντι σ' αυτά τα δεδομένα, ο Ελληνισμός αντιδρά με ωριμότητα κι αποφασιστικότητα. Με πίστη στη δικαιοσύνη και στην επανέναρξη ενός διαλόγου που θα φέρει βιώσιμη λύση στο μαρτυρικό νησί».
«Σαράντα έξι χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε το σύνθημα “Δεν ξεχνώ”. Αγωνιζόμαστε για μία Κύπρο ενωμένη και ευρωπαϊκή. Για μία Ελλάδα που θα προοδεύει με πυξίδα το Δίκαιο, σε αρμονία με τους γείτονές της. Και για μία Μεσόγειο γόνιμης Ειρήνης. Σαράντα έξι χρόνια μετά, δεν επιτρέπουμε στη λήθη να γίνεται εμπόδιο στη λύση» καταλήγει η δήλωση.
«Ουδέποτε πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες της εισβολής»
Στο ίδιο πλαίσιο ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «ουδέποτε πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής». «Μόνο η κάθαρση της λύσης θα μπορέσει να ξεπλύνει την ύβριν της Μεγάλης Τραγωδίας» αλλά και πως απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και παρανομία, Ελλάδα και Κύπρος, αντιτάσσουν την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και στο Διεθνές Δίκαιο.
«Σαράντα έξι χρόνια ο Ελληνισμός συνεχίζει να βιώνει το δράμα των οικογενειών των Αγνοουμένων, τον ξεριζωμό χιλιάδων από τις αρχέγονες εστίες τους, τη σύληση και καταστροφή της ελληνικής και ορθόδοξης κληρονομιάς, το σφετερισμό περιουσιών των Ελλήνων της Κύπρου. Σαράντα έξι χρόνια παραβιάσεων, από την Τουρκία, των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αποφάσεων που, μεταξύ άλλων, καλούν όλα τα κράτη να σεβασθούν την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αξιώνουν την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το έδαφός της».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, «ακλόνητη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν και παραμένει ο τερματισμός της κατοχής, η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση του συστήματος Εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, στο πλαίσιο συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σταθερή στις αρχές αυτές, η Ελλάδα παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού».
«Με κάθε ευκαιρία η Ελλάδα επαναλαμβάνει πως μόνο η κάθαρση της λύσης θα μπορέσει να ξεπλύνει την ύβριν της Μεγάλης Τραγωδίας. Μέχρι τότε, η Ελλάδα θα είναι σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη του εθνικού στόχου και θα ευγνωμονεί τους πεσόντες, τους Αγνοούμενους και τους ζωντανούς υπερασπιστές της ελευθερίας της Κύπρου» καταλήγει ο κ. Δένδιας.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου