23.6.20

Επόμενος σταθμος Καλαμπάκα...


«Για άλλη μια φορά, σήμερα, αποδεικνύεται ότι για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση χρειαζόμαστε ωραίες ιδέες, χρειαζόμαστε πάθος. Όπως αυτό που έχει ο κ. Παύλος Μπαλογιάννης, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του για να συλλέξει ό,τι υπάρχει ως Ελληνική Παιδεία εντός και εκτός Ελλάδος», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, κατά την...
επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τα Μέλη της Ολομέλειας, Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, Πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Γιώργο Ρόρρη, ζωγράφο, Νίκο Κανελλόπουλο, Καθηγητή, καθώς και το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής, Γεώργιο Μυλωνάκη, Γενικό Γραμματέα της Βουλής.

«Αποτελεί εξαιρετική τιμή η παρουσία της Προέδρου και της αντιπροσωπείας της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Ετοιμάσαμε μία εξαιρετική έκθεση, όπου αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελληνικής Παιδείας αναφορικά με το θέμα της Ελληνικής Επανάστασης. Δείχνει πώς η Ελληνική Παιδεία “αγκάλιασε” πραγματικά το κοσμοϊστορικό γεγονός της Επανάστασης. Προτείνουμε η έκθεση αυτή να βρεθεί σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αν είναι δυνατόν, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού, γιατί πραγματικά αναδεικνύει την ιστορική αλήθεια για αυτό το μεγάλο γεγονός του έθνους μας», ανέφερε, σε δηλώσεις του, ο ιδρυτής του Μουσείου κ. Μπαλογιάννης.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ολοκλήρωσε ενθουσιασμένη την περιήγησή της στο Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται περισσότερα από 1.500 βιβλία και αντικείμενα ελληνικής εκπαίδευσης και παιδείας από τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα ίδρυμα μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα, η δημιουργία του οποίου οφείλεται στον προσωπικό κόπο και το μεράκι του δημιουργού του, ο οποίος αναζήτησε το υλικό σε παλαιοπωλεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μεταξύ των εκθεμάτων, υπάρχουν βιβλία, τετράδια, σχολικά αντικείμενα από το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το σχολαρχείο, το γυμνάσιο και το λύκειο, από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, καθώς και παλιές, αυθεντικές εκδόσεις έργων των Μεγάλων Ελλήνων

Διδασκάλων (Αδ. Κοραή, Ευγ. Βουλγάρεως, Κων/νου Κούμα κ.ά.) του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Στο Μουσείο φιλοξενούνται ακόμη βιβλία της περιόδου 1500-1830, που εκδόθηκαν σε Βενετία, Βιέννη, Παρίσι, Λονδίνο κ.α., μύθοι του Αισώπου σε αυθεντικές εκδόσεις (1600 -1850), αλλά και παραμύθια του 19ου και 20ού αιώνα, από τους σπουδαιότερους εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε στην αίθουσα του Μουσείου που φιλοξενεί την έκθεση για την Ελληνική Παιδεία και την Επανάσταση του 1821, η οποία περιλαμβάνει αφίσες, τετράδια και άλλο πλούσιο υλικό που αφορά το 1821. Το Μουσείο έχει καταθέσει μάλιστα σχετική πρόταση στην πλατφόρμα της Επιτροπής που αφορά την περαιτέρω επέκταση και οργάνωση της έκθεσης αλλά και την μεταφορά της σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

«Όλοι εμείς θα κοιτάξουμε να γίνει πράξη αυτή η δράση. Σας τιμά αυτή η προσπάθεια που κάνετε. Και μακάρι και άλλοι να έχουν τέτοιες προτάσεις και εμείς δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να τις αναδείξουμε» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Στις δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θεόδωρος Αλέκος ευχαρίστησε θερμά την Επιτροπή για την επίσκεψη της στην πόλη της Καλαμπάκας και το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας. «Όπως διαπιστώσατε και εσείς, είναι ένα υπέροχο μουσείο το οποίο είναι στολίδι και διαμάντι για την πόλη της Καλαμπάκας και για την περιοχή και θέλω να το στηρίξετε και να το προβάλετε, όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά σε όλο τον κόσμο» είπε μεταξύ άλλων.

«Η ελληνική ψυχή είναι ελληνική παιδεία. Μέσω του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας και Ιστορίας καταγράφεται αυτό με τον πιο ανάγλυφο τρόπο. Είναι χρέος μας αυτόν τον πλούτο για την παιδεία αλλά και την Ελληνική Επανάσταση να τον πάρουμε και να τον στείλουμε σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε γωνιά που πάει η ελληνική καρδιά», ανέφερε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Το υλικό της έκθεσης πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τεχνολογίες ψηφιοποίησης, με προδιαγραφές αρχειονομίας, έτσι ώστε να διασωθεί και να μπορέσουμε να το περάσουμε στις επόμενες γενιές και να το ταξιδέψουμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ομογένεια» ανέφερε το Μέλος της Ολομέλειας Καθηγητής Ν. Κανελλόπουλος, ενώ το Μέλος της Ολομέλειας κ. Καμηλάκη τόνισε ότι η Θεσσαλία δικαιούται ένα τέτοιο Μουσείο γιατί προετοίμασε την επανάσταση όχι μόνο με τα όπλα αλλά και με το πνεύμα.

Τέλος, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης ευχαρίστησε την Επιτροπή και την Πρόεδρο της για την βοήθεια που προσφέρουν στην ανάδειξη του σπουδαίου έργου του Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: